photo eb1b08bb.png

31 ian. 2010

Mireille Mathieu - Addio

 


 


Charles Aznavour - La Boheme


The Ocean - Nature Sounds and Relaxation Music

 

Richard Clayderman - Serenade

 Photobucket

Richard Clayderman - Tristesse

Photobucket

Weather Report-Birdland

Photobucket

Ochiul artistic, Mark Cohen


Artistul Tom Block, un evreu din Bethesda şi Karim Chaibi, un muslim din Tunisia, colaborează pentru o expoziţie de pictură pentru a accentua tradiţiile mistice în două faţete ale credinţei.

Franz Schubert/Andrea Bocelli - Ave Maria (Schubert)/Schubert "Serenade"

- 1828: A murit Franz Schubert, compozitor austriac (n. 1797).

 Schubert "Serenade"

 


Photobucket

Franz Peter Schubert (n. 31 ianuarie 1797, Himmelpfortgrund, astăzi în compunerea districtului (germ. Gemeindebezirk) Alsergrund, Viena - d. 19 noiembrie 1828, Viena) a fost un compozitor romantic austriac.



Franz Schubert (1797-1828)

Datorită înclinării sale pentru pian şi vocea umană, numele lui Franz Schubert este asociat cu precădere cu “liedul”. În general, versurile care l-au inspirat pe muzician aparţin poeţilor romantici, tematica pieselor fiind şi ea identică cu cea abordată de aceştia. Creaţia lui Schubert era straină de virtuozitatea cerută de sălile de concerte sau de saloanele muzicale ale Vienei. În schimb, compozitorul prefera să scrie pentru prietenii apropiaţi, care participau la serile de muzică organizate de acesta, seri care mai erau numite şi “schuberiade”. Aici se adunau iubitorii liedului, care aveau privilegiul să asculte celebra voce a lui Vogl, acompaniată la pian chiar de muzician.

Photobucket

În afară de acest gen de piese, Franz Schubert a mai scris literatură pianistică pentru patru mâini, piese care erau foarte căutate de public şi de editori, mai ales pentru faptul că acest gen de muzică putea fi abordată acasă, în “cameră”. În general, acestea erau marşuri, poloneze şi rondouri, dar şi sonate. De altfel, acestea au fost create mai mult cu scop didactic, pentru că Schubert era profesorul familiei Esterhazy. Dar chiar şi aşa, dintre piese se remarcă mai ales Marele duet, care dă impresia de simfonie, şi Fantezia în fa minor. Deşi a trăit doar 31 de ani, Franz Schubert a scris, ca orice geniu, impresionant de mult. Sute de lieduri, simfonii, uverturi, cvartete, sonate, misse, piese corale şi lucrări pentru teatru muzical, toate se regăsesc în creaţia acestui muzician. Totodată, el este şi creatorul impromptu-ului, un gen improvizatoric. Schubert a compus opt astfel de piese, toate constituind o piatră de încercare pentru orice pianist.

Photobucket 

Andrea Bocelli - Ave Maria (Schubert)



Ducu Bertzi-Daca Tu

Photobucket

Aphrodite's Child - Rain And Tears


Aphrodite-s Child - It's Five O'clock


Aphrodite's Child - Spring Summer Winter And Fall


Software - Space design


Cyborg - Sounds


 
Another day in paradise 

 

1951 - S-a născut cîntăreţul britanic Phil Collins. A cîştigat de şase ori premiul "Grammy". 

Phil Collins Farewell Tour - Drums and "Take Me Home"
 

Skyway - Mercury


Harold Budd - Balthus bemused by color


Brian Eno - Asian river


The Argentine Tango

Maksim Mrvica - Child In Paradise

 
 

30 ian. 2010

Ion Luca Caragiale - CFR ...Teatru Radiofonic



GANDHI, MOHANDAS KARAMCHAND (1869-1948)


Cunoscut in istorie sub numele de Mahatma („Suflet mare“), marele om politic indian s-a nascut intr-o familie de comercianti din casta Vaisya, considerata inferioara in sistemul social traditional indian. Dupa primele studii intreprinse in India, a plecat la Londra pentru a se pregati in domeniul dreptului, beneficiind de ajutorul material al fratelui sau mai mare. La capatul studiilor, ca tanar jurist, a primit un post in Africa de Sud (la Pretoria), in cadrul comunitatii de emigranti indieni. Acestia, foarte numerosi in Africa de Sud, erau supusi sistematic discriminarilor rasiale. Debutul activitatii sale in slujba respectarii drepturilor omului a avut loc in 1907, cu ocazia adoptarii de catre guvernul sud-african a legii Asian Registration Act, considerata discriminatorie pentru emigrantii indieni. In urma protestelor sale, a fost pentru prima data inchis, pentru o scurta perioada de timp. A devenit popular printre indienii din Africa de Sud, fiind cunoscut si pentru Ferma Tolstoi, model de organizare comunitara pe baze egalitare intemeiata de G. in 1909. In aceasta perioada s-a conturat conceptia social-politica si filosofica promovata de G., numita „satyagraha“ („forta adevarului“) care avea la baza principiile renuntarii la ura si violenta si respectiv al recurgerii la iubire si daruire de sine in slujba semenilor.
 


Din anul 1915 a inceput activitatea politica efectiva a lui G. in India, scopul acesteia fiind pregatirea miscarii nationale pentru obtinerea independentei de sub stapanirea britanica.
 


Membru al Congresului National Indian (principalul partid politic din India) si-a impus doctrina care preconiza nonviolenta si boicotul la adresa autoritatilor britanice in urma reprimarii sangeroase de catre armata engleza a unei manifestatii indiene pasnice, la 13 aprilie 1919, la Amritsar.

Ca atare, Congresul National Indian a adoptat oficial tactica noncooperarii cu britanicii, manifestata prin neparticiparea indienilor la activitatile institutiilor oficiale ale statului, la sistemul oficial de educatie si respingerea platii taxelor sau impozitelor.
 


In acelasi timp, s-a straduit sa unifice actiunea nationala a hindusilor cu cea a musulmanilor din India. Practic, intreaga populatie a Indiei a participat la actiunea de noncooperare si nesupunere civila a carei perioada de varf au constituit-o anii 1920-1921. Diferentele ireconciliabile dintre hindusi si musulmani au dus insa la incetarea colaborarii dintre cele doua fractiuni politice. Totusi, actiunea de eliberare nationala a Indiei a continuat, Partidul Congresului National Indian trecand de la obiectivul politic al obtinerii autoconducerii Indiei la cererea privind independenta nationala absoluta.
 


In 1931, G. a incheiat cu viceregele Indiei, lordul Irwin, Conventia de la Delhi, care prevedea suspendarea actiunii de nesupunere fata de autoritatile britanice in schimbul eliberarii indienilor arestati pentru activitatea lor politica si renuntarea la represalii. Nerespectarea de catre Anglia a promisiunilor cuprinse in Conventia de la Delhi a determinat reluarea nesupunerii civile si a boicotarii marfurilor engleze. Ca urmare, Congresul National Indian a fost declarat in afara legii, au fost arestate peste 120 000 de persoane intre care si G. Adoptarea unei legi electorale discriminatorii pentru indienii din categoriile sociale de jos l-a determinat sa declare greva foamei in inchisoare, la 8 mai 1933. A fost eliberat din inchisoare in aceeasi zi. Autoritatile britanice au conditionat eliberarea celorlalti detinuti politici de renuntarea la miscarea de nesupunere civila. In aceasta situatie, Partidul Congresului National a hotarat in 1934 anularea miscarii.
 


In anii premergatori celui de-al Doilea Razboi Mondial, divergentele cu Liga musulmana, partidul care reprezenta populatia de religie islamica a Indiei, s-au adancit, aceasta pretinzand, in 1940, reunirea Pakistanului, Kashmirului, Sindului si Belucistanului intr-un stat independent fata de India, de religie musulmana.

In 1942, Congresul National Indian a organizat mari manifestatii de strada in intreaga Indie pentru a forta autoritatile britanice sa acorde independenta deplina statului indian. Armata britanica a ripostat in forta, operand peste 60 000 de arestari. G. a petrecut in inchisoare perioada 1942-1944.
 


Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Pakistanul s-a desprins de India ca stat musulman independent, iar autoritatile britanice au fost nevoite sa accepte independenta totala a Indiei. Proclamarea oficiala a independentei Indiei a avut loc la 15 august 1947, la New Delhi in prezenta lui G. si a lui Jawaharlal Nehru, prim-ministru al Indiei din 1947 pana in 1964.
 


Desi a fost un partizan convins al unitatii dintre hindusi si musulmani, adept al nonviolentei si comunicarii intre oameni, G. a cazut victima intolerantei religioase, fiind asasinat la 30 ianuarie 1948 de un membru al gruparii teroriste hinduse, Hindu Mahasabha.

 Sursa:calificativ.ro



Ion Luca Caragiale (1852-1912)

 Photobucket
Photobucket 

 
- 1912 - A murit, la Berlin, Ion Luca Caragiale, dramaturg, prozator, editor de reviste umoristice („Claponul ” si „Moftul roman ”), gazetar, membru al Societatii literare „Junimea ”, membru de onoare post-mortem al Academiei Romane (n. 30.01.1852) (m.9/22.06) (9 iunie 1912 este data mortii data de criticul George Calinescu in “Istoria Literaturii Romane);

1852 La 30 ianuarie s-a nascut la Haimanale-Prahova I.L.Caragiale, fiul lui Luca (secretar al Manastirii Margineni) si al Ecaterinei Caragiali. Astazi satul poarta numele marelui dramaturg.
1859-60 Primul an de scoala, la Ploiesti. Deprinde scrisul si cititul de la parintele Marinache si dascalul Haralambie, de la Biserica Sf. Gheorghe. Tatal devine avocat la Ploiesti.
1860-61 Baiatul urmeaza cursurile clasei a II-a la Scoala Domneasca nr. 1 Ploiesti.
1862-64 La aceeasi scoala, îl are ca învatator pe Bazil Dragosescu, despre care pastreaza amintiri frumoase, între care si vizita emotionanta a lui Cuza Voda. Obtine certificatul de absolvire a cursului primar.
1864-67 Frecventeaza Gimnaziul "Sf. Petru si Pavel" Ploiesti.


1868-68 Biografii afirma ca ar fi urmat clasa a V-a liceala la Bucuresti, unde se mutase familia.
1868-70 Urmeaza cursul de mimica si declamatie, tinut la Conservatorul din Bucuresti de Costache Caragiali, unul din unchii sai, autor dramatic si actor.
1870 La 18 ani, este copist la Tribunalul Prahova, dupa dorinta batrânului sau tata, care decedeaza bolnav de idropizie. Dupa înmormântarea tatalui, Ion Luca paraseste aceasta functie si este destituit. Ramâne singurul sustinator al mamei sale Ecaterina si al surorii sale Lenci (cu 3 ani mai tânara).
1871-72 Sufler si copist la Teatrul National din Bucuresti.
1873-75 Începe cariera de gazetar în revista Ghimpele.
1875-76 "Girant responsabil" la ziarul Alegatorul liber.
1876-77 Redactor al Claponului. Cu F. Dam‚ editeaza ziarul Natiunea româna.
1878 Colaboreaza la Timpul, avându-i colegi pe Eminescu si Slavici. Traduce din franceza tragedia în versuri Roma învinsa de Al. Parodi, reprezentata la 21 mai pe scena Teatrului National Bucuresti. Tot în mai, participa pentru prima oara la o întrunire a Societatii Junimea. În toamna T. Maiorescu îl ia la Iasi, pentru a citi piesa O noapte furtunoasa.
1879 La 18 ianuarie - premiera comediei O noapte furtunoasa la Nationalul bucurestean. Face o calatorie la Viena.



1881-83 Este revizor scolar pentru judetele Neamt-Suceava si apoi Arges-Vâlcea.
1884 La 13 noiembrie, premiera capodoperei sale dramatice O scrisoare pierduta. Functionar al Regiei Monopolurilor.
1885 Premiera comediei D-ale carnavalului. Este profesor suplinitor la Liceul "Sf. Gheorghe" din Bucuresti. În Convorbiri literare apare studiul Comediile d-lui Caragiale semnat de Titu Maiorescu. Se naste Mateiu, fiu natural al Mariei Constantinescu, recunoscut de I. L. Caragiale.
1886 "Omul fara noroc" intra în zodia îmbogatirii. Moare în Capitala vara primara a mamei sale, Ecaterina Momolo, batrâna cu avere. Urmeaza un lung proces pentru mostenire, între urmasi.
1887 Tipareste la Sibiu cartea Roma învinsa, tradusa de Caragiale.
1888-89 Director general al teatrelor. Staruintele sale nu sunt apreciate de oficialitati si demisioneaza. Moare mama sa Ecaterina Caragiali (73 ani), din familie ramânând numai el si sora-sa Lenci. La editura Socec, îi apare volumul Teatru. Se casatoreste cu Alexandrina Burelly, fiica arhitectului Gaetano Burelly. Calatorie în Italia.
1890 Premiera dramei Napasta la Nationalul bucurestean.
1891 Apar volumele Teatru si Napasta, învinuite de imoralitate si respinse de la Premiul Academiei.
Photobucket

1892 Întrând în conflict cu junimistii, tine conferinta Gâste si gãsti literare, la Ateneu. Apare volumul Pacat..., O faclie de Paste, Om cu noroc (3 novele).
1893 Scoate prima serie a Moftului român, cu A. Bacalbasa. Se naste al doilea fiu, Luca Ion, viitorul poet. Deschide prima sa berarie, scandalizându-i din nou pe adversari.

Photobucket

1896 Publica volumul Schite usoare. Scoate pentru scurt timp Epoca literara, cu St. O. Iosif (secretar de redactie). Solicita directia Teatrului National din Iasi, dar este refuzat de primarul N. Gane.
1897 Apar volumele sale: Schite si Notite si Fragmente literare.
1899 Este numit registrator la Regia Monopolurilor Statului.
1901 Caragiale este sarbatorit la Ateneul Român cu prilejul împlinirii a 25 de ani de activitate literara. B. Delavrancea si Tache Ionescu îl elogiaza, primind o pana de aur. Apare volumul Momente.
 La 1 aprilie, îsi pierde slujba de la Regia Monopolurilor si scoate a doua serie din Moftul Român. Este epoca procesului de calomnie intentat lui. Const. Al. Ionescu-Caion, un psihopat care publicase în Revista literara doua articole în care Caragiale era învinuit ca a plagiat piesa Napasta dupa un fictiv autor ungur, Istvan Kemeny.
1902 Prietenul sau Barbu Delavrancea pledeaza stralucit la Procesul Caion pentru Caragiale si gazetarul mincinos este condamnat în lipsa. Pâna la urma Caion a fost achitat. Alta lovitura împotriva lui Caragiale: volumul Momente este respins de comisia de premii a Academiei.
1904 Atacat mereu de adversari, respins de la premiul Academiei, Caragiale nu-si mai gaseste locul la Bucuresti. De aceea, împreuna cu familia face o calatorie în Italia, Franta, Germania. Acum îi revine partea din averea mostenita.

Photobucket

1905 Se stabileste cu cei dragi la Berlin, într-un exil de buna voie. Face proiectul noii comedii Titirica, Sotirescu & Co, dar n-o va termina niciodata. Teatrul îi adusese, personal, numai necazuri.
1907 Pastreaza legaturile cu prietenii din tara, fiindu-i dor de plaiurile natale. Publica pamfletul 1907, din primavara pâna-n toamna. Reface bunele relatii cu Titu Maiorescu, pe care îl învinuise de falsificarea textelor lui Eminescu.
1908 Publica în trei volume, la Editura "Minerva", Opere complete. Desi în ultimii ani de viata s-a stabilit la Berlin, face câteva calatorii în vatra româneasca, inclusiv la Bucuresti.
1909 Apar Kir Ianulea în Viata româneasca.
1910 Publica volumul Schita noua, care cuprinde schite si povestiri scrise în ultimii ani de munca literara.
1912 Împlineste 60 de ani de viata si e tot la Berlin, departe de tara. Presedintele Societatii Scriitorilor Români, Emil Gârleanu, îi propune sarbatorirea la Bucuresti. Dar Caragiale are motive sa refuze aceasta sarbatorire, expediind delicatului sau prieten o telegrama, în stil caragialesc.
La 9 iunie, I. L. Caragiale moare subit la Berlin si, mai apoi, corpul este adus la Bucuresti. Astazi îsi are mormântul la Cimitirul Bellu, nu departe de Eminescu.
Sursa:.ici.ro/romania/ ro/cultura/
 



Caragiale si Al. Davila

Galerie Rafael

 Photobucket 

Portrait of a Young Woman (La Fornarina) 1518-19 



Portrait of Maddalena Doni 1506



Portrait of a Pregnant Woman (La Donna Gravida) 1506 



St. Sebastian 1502 



St Catherine of Alexandria 1508.


Woman with a Veil (La Donna Velata) 1516



Portrait of a Lady with a Unicorn 1505 


Portrait of Pope Julius II. c.1512 



Portrait of a Man with an Apple. c. 1504 



The Blessing Christ 1506 



Angel (fragment of the Baronci Altarpiece) 1500-01

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!