21 iul. 2011

Jean Yonnel


Jean Yonnel (21 iulie 1891, Bucureşti - 17 august 1968, Paris, Franţa) a fost un renumit actor francez de origine română. Pe numele său real Jean-Estève Schachmann. Unul din cei 4 actori români societari ai Comediei Franceze alături de Eduard de Max, Maria Ventura şi Elizabeth Nizan.
A fost unul din ultimii actori ce făceau parte din marea tradiţie de artişti ai începutului de secolul. A jucat cu Mounet Sully şi Sarah Bernhardt şi şi-a realizat marile roluri pe scena Comediei Franceze, după ce jucase în tinereţea sa la Teatrul Odeon, Théâtre du Gymnase Marie Bell şi la Teatrul Sarah Bernhardt (unde s-a evidenţiat în piesa Gloria de Maurice Rostand).
La Comedia Franceză s-a evidenţiat mai ales în roluri de tînăr tragic şi romantic, fiind interpretul favorit al lui Henry de Montherlant pentru pentru rolul regelui Ferrante din "La Reine Morte".


Numit profesor la Conservatorul Naţional de Artă Dramatică, Yonnel a perpetuat, între 1947 - 1962, marea tradiţie clasică.
Potrivit Noëlle Guibert şi Jacqueline Razgonnikoff (în Dicţionar de actori francezi) a fost: "Un actor exigent, onest, riguros şi scrupulos" (Sursa: "Comedia Franceză", Nr 129-130, mai-iunie 1984).
De asemenea Yonnel a apărut şi într-o serie de filme între 1913 - 1966, precum şi într-un film realizat pentru televiziune în 1961.
Arhiva  Photo Jean Yonnel se află în posesia lui  Fabian Anton.


Studii

Conservatorul de Artă Dramatică (Clasa Leitner)


Premii

Premier Prix de Tragédie
Premier Accessit de Comédie

1938


Cariera la Comedia Franceză

Angajat la 20 ianuarie 1926
Societar la 1 ianuarie 1929
Decan la 1 ianuarie 1954
Pensionar la 31 decembrie 1955
Societar onorific la 1 ianuarie 1956


Prince de Moussy

Jean Yonnel
Mattieu Lachesnaye, le père de Georges

Filmografie

1913 : Le Crime enseveli, scurt metraj de Henri Fescourt
1915 : Strass şi compagnie de Abel Gance
1917 : Les lois du monde de Roger Lion
1918 : La flamme cachée de Roger Lion
1922 : Vingt ans après de Henri Diamant-Berger
1925 : Jack de Robert Saidreau
1933 : Obsession ou L'Homme mystérieux de Maurice Tourneur
1934 : Un soir à la comédie Française de Léonce Perret, scurt metraj
1934 : Fanatisme de Gaston Ravel
1934 : Amok de Fédor Ozep
1935 : Kœnigsmark de Maurice Tourneur
1936 : L'Appel du silence de Léon Poirier
1937 : Boissière de Fernand Rivers
1937 : Les Nuits blanches de Saint-Pétersbourg de Jean Dréville
1938 : La Tragédie impériale de Marcel L'Herbier
1939 : Vive la nation / Les trois tambours de Maurice de Canonge
1945 : La Part de l'ombre de Jean Delannoy
1945 : Mission spéciale de Maurice de Canonge
1947 : Les requins de Gibraltar de Emil-Edwin Reinert
1950 : Le Grand Rendez-vous de Jean Dréville
1951 : Procès au Vatican de André Haguet
1953 : Jep le Traboucaire de Jean Faurez – Film rămas neterminat -
1955 : Marianne de ma jeunesse de Julien Duvivier
1961 : Le Capitaine Fracasse de Pierre Gaspard-Huit
1961 : La Reine morte, film pentru televiziune de Lazare Iglesis, după La Reine morte de Henry de Montherlant
1963 : Un drôle de paroissien de Jean-Pierre Mocky
1966 : La dama del alba de Francisco Rovira Beleta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!