5 sept. 2011

Constantin Codrescu

"Nu putem supravieţui fără simboluri, fără crezuri, fără demnitate" 
Constantin Codrescu


Constantin Codrescu (n. 5 septembrie 1931, Huşi) este un actor român.
În 1951 a absolvit Institutul de teatru din Bucureşti. Între 1976 - 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureş. Constantin Codrescu este cetăţean de onoare al acestui municipiu.

In tinerete, cu prima sotie, Marga Barbu

Actor - Filmografia

Magnatul (2004)
Ciocârlia (2002)
Trenul vieţii (1998) ... Înţelept
Terente - regele bălţilor (1995)
Doi haiduci şi o crâşmăriţă (1992)
Lacrima cerului (1989)
Martori dispăruţi (1988)
Enigmele se explică în zori (1987)
Totul se plăteşte (1986)
Pistruiatul (Evadatul) (1986)
Un oaspete la cină (1986)
Bătălia din umbră (1985)
Colierul de turcoaze (1985)
Sezonul pescăruşilor (1984)
Masca de argint (1984)
Trandafirul galben (1982)
Capcana mercenarilor (1980)
La răscrucea marilor furtuni (1980)
Speranţa (1979)
Bietul Ioanide (1979)
Lumini şi umbre (1979)
Vlad Ţepeş (1978)
Pentru patrie (1977)
Războiul de Independenţă (1977)
Roşcovanul (1976)
Trei zile şi trei nopţi (1976)
Bunicul şi doi delincvenţi minori (1976)
Cercul magic (1975)
Mastodontul (1975)
Evadarea (1975)
De bună voie şi nesilit de nimeni (1973)
Săptamâna nebunilor (1971)

Zestrea Domnitei Ralu (1971)
Haiducii lui Saptecai (1970)
Mihai Viteazul (1970)
Subteranul (1967)
Zodia Fecioarei (1966)
Răscoala (1965)
De-as fi Harap Alb (1964)
Străinul (1963)
Partea ta de vină (1962)
Pustiul (1961)
Mândrie (1960)


La moara cu noroc 1955
Constantin Codrescu(Ghita carciumarul)
La Moara cu noroc (1956)
Răsare soarele (1953)
Nepoţii gornistului (1953)

Constantin Codrescu si Dan Bordeianu, pe scena Ramnicului

Şcoli, cursuri: 1951 - Institutul de teatru şi film, Bucureşti.
Alte detalii biografice: Importantă activitate teatrală şi multiple apariţii la televizune cu precădere până în 1989. Colaborator permanent al redacţiei Teatru la Radio România, timp de 45 de ani. Translează de pe scenă în film un patetism cu note emfatice ce pune în vedetă personajele de plan doi pe care le interpretează. Un rol principal de referinţă: GHIŢĂ, din "LA MOARA CU NOROC" regizat de Victor Iliu.




1976 - 1989 Activitate didactică universitară la Institutul de Teatru din Târgu Mureş unde a particpat la înfiinţarea secţiei române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna), unde de asemenea a fost un pionier al teatrului românesc.
Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret. În ambele poziţii colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureş în 1978 cu spectacolul de teatru "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash şi a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) şi Alioşa Karamazov (V. Rădescu) din "Fraţii Karamazov" după F.M. Dostoievski, premieră regizată chiar de maestrul Constantin Codrescu .
A mai montat ca regizor multe spectacole în teatrele din ţară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitînd scenele bucureştene.
În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul G. Ciprian din Buzău, unde interpretează rolul principal din "Inimă de boxer", alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu.

Constantin Codrescu a suferit, în prima jumătate a lunii decembrie 2008, o operaţie pe cord deschis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!