Dalida & Alain Delon - Paroles, paroles
Dalida (născută Yolanda Christina Gigliotti) (n. 17 ianuarie 1933 — d. 3 mai 1987) a fost o cântăreaţă egipteană de origine italiană care a locuit în marea parte a vieţii ei în Franţa. Ea a primit 55 de discuri de aur şi a fost prima cântăreaţă care a câştigat un disc de diamant. Dalida s-a sinucis pe data de 3 mai 1987.
Yolande Gigliotti s-a născut la 17 ianuarie 1933, la Cairo, Egipt, din părinţi italieni. La 4 ani este supusă unei operaţii la ochi pentru a doua oară, dar, din păcate, strabismul nu cedează şi este nevoită să poarte ochelari. Adolescentă fiind se pregăteşte să devină secretară, însă o nouă operaţie îi redă speranţa într-un altfel de viitor. Răţuşca mică şi urâtă, cum îşi spunea de multe ori, se transformă într-o femeie superbă şi fotografiile cu ea în costum de baie la concursul de frumuseţe Miss Ondine provoacă un scandal în familie. Câştigă Miss Egipt 1954 şi visează cu ochii deschişi la o carieră în cinema. La 24 decembrie 1954, Dalida părăseşte piramidele în favoarea Turnului Eiffel, iar ajunul acelui Crăciun va fi singurul moment fericit din viaţa interpretei.
CIAO, CIAO, BAMBINA! În 1956 apare în programul celebrei Olympia, din Paris, unde obţine aplauze la scenă deschisă. Acolo şi atunci îi cunoaşte pe Eddie Barclay, Lucien Morisse şi Bruno Coquatrix, care îi călăuzesc paşii în carieră. Adoptă numele de Dalila, dar în scurt timp îl transformă în Dalida. În 1956 lansează celebrul "Bambino", care avea să petreacă 46 de săptămâni în topurile franceze, iar Dalida câştigă primul ei Disc de Aur în 1957. Urmează o perioadă de turnee intensive prin Franţa, Egipt, Italia şi Statele Unite şi Dalida apare pe toate coperţile revistelor, mulţumită lui Lucien Morisse, Pygmalionul ei. Deşi căsătorit, are o idilă cu artista. Vizitează Italia în 1962, şi în satul părinţilor ei este primită ca o regină. Se întoarce la iubirea sa, cu care se căsătoreşte la 8 aprilie 1961. În această perioadă cumpără celebra casă din Montmartre. Înregistrează în franceză, germană, spaniolă, italiană, olandeză, ebraică şi arabă. La trei luni de la căsătorie face cunoştinţă cu pictorul Jean Sobieski, la Cannes, se îndrăgosteşte şi decide să renunţe la trecut. Mariajul se destramă. În 1963 se desparte şi de Sobieski.
BLESTEM. În 1966, casa de discuri RCA îl prezintă pe tânărul Luigi Tenco artistei Dalida şi flacăra pasiunii îi copleşeşte pe amândoi. Participă amândoi la Festivalul de la San Remo cu melodia "Ciao, amore, ciao", dar Luigi Tenco nu se împacă deloc cu ideea că nu a câştigat nimic şi îşi pune capăt vieţii. Dalida este cea care îl descoperă în camera de hotel. La o lună după Luigi are o tentativă de sinucidere, dar este găsită şi salvată la timp. Cu ajutorul psihanalizei şi apelând la yoga artista se redescoperă. Sinuciderea lui Lucien Morisse, o face să creadă că trăieşte sub semnul unui blestem. Viaţa ei sentimentală urcă şi coboară. Momente de singurătate relaţii frânte… Sinuciderea unui alt amant, Richard Chanfray, o destabilizează din nou. Se aruncă în vârtejul muncii, spectacole, turnee, televiziune, filme. În ciuda succesului ea este tot singură, fără soţ şi, mai ales, fără copii. Dalida, depresivă, nu mai găseşte vieţii sale nici un sens. În noaptea de 2 spre 3 mai 1987 lasă un ultim mesaj celor care o iubeau, se culcă în patul său şi ia pastile cu whisky. O statuie albă a artistei a lui Alsan îi veghează mormântul, iar fanii îi aduc flori în fiecare zi.
Sursa:jurnalul.ro
Dalida & Enrico Macias - Bonsoir mon amour
Cimitirul Montmartre
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu