1719
Moartea lui Lucrezia Borgia
Portret de femeie de Bartolomeo Veneto, tabloul este în mod tradiţional considerat ca reprezentând pe Lucrezia BorgiaLucrezia Borgia (n. 18 aprilie 1480 - d. 24 iunie 1519) a fost fiica lui Rodrigo Borgia, un potentat din Valencia renascentistă care a devenit mai târziu Papa Alexandru al VI-lea, şi a Vanozzei dei Cattanei. I-a avut ca fraţi pe Cesare Borgia, Giovanni Borgia şi Gioffre Borgia.
Familia Lucreziei a servit ulterior drept model Niccolò Machiavelli, care a descris acţiunile politice dure şi corupţia sexuală despre care se crede că erau caracteristice papalităţii renascentiste. Lucrezia a fost descrisă ca o femeie fatală, rol în care a apărut în numeroase lucrări de artă, romane şi filme.
Un tablou intitulat Portretul unei tinere de Dosso Dossi de la Galeria Naţională Victoria, a fost identificat drept portret al Lucreziei în noiembrie 2008. Mai multe alte tablouri, cum ar fi cel al lui Bartolomeo Veneziano, despre care s-a spus că ar fi ale ei, nu au fost acceptate de cercetători. Ea este descrisă ca având păr blond lung până mai jos de genunchi, ten frumos, ochi căprui, dar care îşi schimbau culoarea, piept plin şi înalt şi o graţie naturală care o făceau să pară că „merge pe aer”; toate aceste atribute erau foarte apreciate în Italia acelor ani.
Se ştie puţin despre Lucrezia ca personaj istoric, şi complicitatea sa în maşinaţiunile politice ale tatălui şi ale fraţilor săi nu poate fi clarificată. Cu certitudine, familia i-a aranjat mai multe căsătorii cu oameni importanţi şi puternici, cu scopul de a-şi alimenta ambiţiile politices. Lucrezia a fost căsătorită cu Giovanni Sforza, Alfonso de Aragon (duce de Bisceglie) şi cu Alfonso d'Este (duce de Ferrara). Conform tradiţiei, Alfonso de Aragon era fiul nelegitim al regelui Neapolelui şi Cesare ar fi aranjat asasinarea sa după ce relaţia cu el şi-a pierdut utilitatea politică.
Lucrezia Borgia este unul dintre personajele feminine misterioase ale istoriei. Născută pe 18 aprilie 1480, într-o familie nobiliară de origine spaniolă, ca vlăstar al cardinalului Rodrigo Borgia (viitorul Papă Alexandru al VI-lea) şi al metresei sale, Vanozza dei Cattanei, adolescenta de numai 13 ani se vede implicată într-o afacere politică şi maritată cu Giovanni Sforza.
Lucrezia devine încă de la 13 ani o jucărie politică a familiei sale. Lucrezia a fost la cheremul tatălui şi fratelui Cesare, care îi găseau soţi şi o făceau să divorţeze în funcţie de interesele lor. Mai mult decât atât, o făceau părtaşă la crimele lor. Se spune că Lucrezia ar fi avut un inel cu un lăcaş pentru otravă, din care picura în cupele cardinalilor „non grata“ la banchetele organizate de Papa Alexandru al VI-lea şi Cesare.
Un divorţ şi două căsătorii
Sforza era un presupus spion al Milanului la Roma şi Papa dorea să stingă conflictul. Dar căsnicia mergea foarte prost şi Lucreziei încep să i se atribuie diverse fapte, datorită faimei „nesănătoase“ a fratelui său, Cesare, şi a tatălui ei. Acuzaţiile de incest cu aceştia doi – nedovedite niciodată – se răspândeau la Roma mai ales că, de vreme ce soţul ei nu mai era util Papei şi lui Cesare, aceştia plănuiau să scape de el, astfel că Lucrezia trebuia să divorţeze.
Numai că fusese cununată de însuşi Papa, aşa că trebuia inventat un motiv foarte puternic pentru despărţire. Astfel, Giovanni a semnat o declaraţie conform căreia era impotent şi deci, căsătoria nu a fost consumată. Giovanni a fost răsplătit din plin, primind zestrea Lucreziei.
De fapt, se pregătea o nouă căsătorie pentru ea, iar opinia publică şi multe alte familii nobiliare începeau să urască familia Borgia pentru maşinaţiunile la care se pretau. Erau notorii lupta pentru favoruri între fraţii Lucreziei, Cesare şi Juan (Giovanni) şi Gioffre şi intrigile lor politico-amoroase. Aşa se face că ipoteticii iubiţi ai Lucreziei au fost pe rând găsiţi morţi, iar tânăra femeie era inclusă în cercul suspecţilor. Aşa s-a întâmplat şi la a doua căsătorie în interes, cu Alfonso de Aragon, prinţ de Neapole.
Faptul că înainte de căsătorie ea a născut un băiat din flori a fost ascuns opiniei publice, iar unul dintre pretendenţii ei a fost ucis, probabil, de Cesare. La fel s-a întâmplat şi cu acest nou soţ, care a fost omorât în condiţii dubioase, când între Roma şi Neapole au intervenit divergenţe. Retrasă la o mânăstire, Lucrezia rămâne iar însărcinată cu un necunoscut, care ulterior a fost şi el ucis.
După al treilea mariaj, devenind Ducesa de Ferrara prin căsătoria cu Alfonso d’Este, femeia de 30 de ani dă naştere la patru copii, iar în timpul acestei căsnicii au fost identificaţi cel puţin trei amanţi. În urma celor trei căsătorii impuse, ea a născut şase copii, şi încă unul din flori. Lucrezia Borgia a murit înainte de a împlini 39 de ani, pe 24 iunie 1519, din cauza unei sarcini nefericite.
Sursa:http://www.historia.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu