- 1935 - S-a nascut Dalai Lama, liderul spiritual tibetan, exilat in India din 1959, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1989;
Dalai Lama ( tala'i blama ) a fost cel mai înalt grad spiritual în Tibetul secolului XVII-lea si până în secolul al XX-lea.Budiştii din Tibet consideră că Dalai Lama este una din multiplele reîncarnări ale lui Avalokiteśvara.
Primul Dalai Lama
Nascut intr-o familie de fermieri din nord-estul Tibetului, el a fost recunoscut drept al 14-lea Dalai Lama la varsta de numai patru ani. Dalai Lama traieste in exil din 1959 cand a parasit Tibetul dupa noua ani sub autoritate chineza. El a militat pentru independenta Tibetului si, mai apoi, pentru autonomia regiunii.
Tibetanii il venereaza pe Dalai Lama ca fiind incarnarea lui Buddha si, de la o varsta foarte frageda i-au revenit responsabilitati imense. La numai cinci ani a fost numit lider spiritual si politic al Tibetului si a lasat in urma satul natal si copilaria pentru a incepe educatia monastica.
Dalai Lama primeste numele de Tenzin Gyatso, iar pe 22 februarie 1940 este incoronat la Lhasa, capitala Tibetului. Un an mai tarziu acesta isi incepe studiile, disciplinele majore fiind logica, arta si cultura tibetana, sanscrita, medicina, filozofia budista, dar si poezia, muzica si teatrul, astrologia, urmand ca in 1959 sa-si ia doctoratul in filozofie budista.
In 1950, Dalai Lama a preluat si puterea politica. In acel an, China a invadat Tibetul.
Mania tibetanilor impotriva regimului chinez a rabufnit in 1959 si s-a transformat intr-o revolta de amploare. De teama unui atac sau al unei eventuale tentative de rapire, Dalai Lama a fost convins sa paraseasca Tibetul. Calatoria prin Himalaya pana in India a facut-o pe jos. A inceput atunci exilul, stabilindu-se la Dharmasala, in nordul Indiei. Zeci de mii de tibetani si-au urmat liderul, ca sa scape de prigoana autoritatilor chineze. Un nou guvern a fost format in exil.
In anii '80, imaginea sa in lume a devenit tot mai cunoscuta, pe masura ce a inceput sa calatoreasca promovand cauza tibetana. Dalai Lama a spus intotdeauna ca problema tibetana trebuie rezolvata prin mijloace pasnice. La sfarsitul anilor '80 a renunaat chiar la ideea de independenta a Tibetului cerand, in schimb, autonomia regiunii.
Dalai Lama si-a dedicat viata pastrarii culturii tibetane si salvarii refugiatilor din Tibet, sustinand deschiderea unor organizatii de arte. Studiile aprofundate l-au ajutat pe Dalai Lama sa aiba o cultura impresionanta. Doctor in litere la Benares Hindu University din India, dar si detinator al titlului "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Paris, il fac pe Dalai Lama un intelept foarte apreciat pretutindeni.Eforturile sale de a pastra pacea in lume, in special in Tibet, au fost recunoscute si apreciate pretutindeni. In 1960 i se acorda premiul Lincon, iar pe data de 16 iunie 1988 primeste premiul Leopold Lucas al Universitatii Tubingen din Germania.
Comitetul Nobel a subliniat, de altfel ca in lupta sa pentru eliberarea Tibetului, Dalai Lama s-a opus constant violentei. Campania sa a fost rasplatita printr-un premiu Nobel pentru pace in 1989.
O parte a comunitatii tibetane nu e neaparat multumita cu stilul lui Dalai Lama, considerand ca risca sa-si trivializeze pozitia devenind tot mai popular in Occident.
Dalai Lama a respins insa acest gen de sugestii: "nu pot sa spun ca ma afecteaza. Fiind calugar budist, cred ca lucrul cel mai important este propria-mi motivatie. Trebuie sa fie sincera. In rest, nu-mi pasa ce cred altii", declara atunci Dalai Lama.
Iar cand s-au implinit 40 de ani de la plecarea sa din Tibet, Dalai Lama privea cu incredere spre un viitor in pace.
"Nu-mi doresc decat sa-mi petrec restul vietii intr-o zona izolata, ca un animal care vrea sa-si linga ranile, sa meditez si mai adanc si, din cand in cand sa zambesc prietenilor si sa ii salut. Asta imi aduce pace mentala si progres spiritual, fiind parte a pregatirii mele pentru cealalta viata."
The Dalai Lama. (Image courtesy: Yopeace.org)
Albumi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu