Azi oraşul Veneţia este împărţit în şase cartiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio şi Castello, cuprinzând 118 insule, 354 poduri şi 177 canale.
Venetia este o ciudatenie, o himera, o razvratire a pamantului care se opune apei, care vrea sa mai ramana la suprafata inainte de a se intoarce acolo unde ii e locul (in apele lagunei). Venetia este o minune, un dar neasteptat facut de un pamant prea sarac, care nu avea nimic altceva de daruit oamenilor. Si atunci le-a daruit Venetia, sa se minuneza cateva secole, pentru ca mai apoi sa se intrebe daca a fost reala.
De obicei, nivelul apei in Venetia tinde sa creasca pana la 1 metru peste valorile normale, in timpul mareelor numite "aqua alta" care au loc toamna sau iarna.
Faptul ca legendarul oras se scufunda nu mai este o noutate. Cauzele acestei scufundari sunt atat naturale, datorate tasarii nisipului de sub oras, cat si umane.
Din cauza extractiei masive a apei din aceste nisipuri, in primii 70 de ani ai secolului trecut orasul se scufundase cu aproape 23 de centimetri.
Chiar daca extractia apei a fost stopata de mai bine de trei decenii, orasul continua sa se scufunde - chiar daca acum cu o viteza mult mai mica.
Dupa ani de controverse, Venetia a demarat construirea unui sistem de bariere mobile, ce vor purta numele de "Moise", pentru controlul fluxului marin din Marea Adriatica. Acesta va fi gata, cel mai probabil, in 2012.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu