2001
Pestera preistorica Cussac (Dordogne)
Pestera preistorica Cussac (Dordogne)
Bison Cal Mammoth silueta feminina
Sursa photo:http://www.practicalcaravan.com/
Pestera Cussac preistorica, a fost descoperita de Marc Delluc în septembrie 2000 în Valea Dordogne, cu sute de gravuri din Paleolitic ce dateaza de peste 22.000 de ani în urmă
Antropologi francezi şi arheologi, anunta in iulie 2001, ca au descoperit o peşteră în septembrie 2000, mai mare decât Lascaux, pestera preistorica a Cussac (Dordogne).
Acesta conţine sute de gravuri paleolitic. La data de 30 septembrie 2000, în timp ce participarea la cercetari speologice în apropierea satului Le Buisson-DE CADOUIN, M. Marc Delluc (din Speo-Club de Périgueux), a descoperit intrarea unei mici pesteri. A trecut printrun mic culoar care fusese blocat de blocuri de piatra căzute, după ce a golit parţial această obstrucţie si el a trecut întro galerie mare de aproximativ 100 de metri. Astfel el a descoperit primul gravurile parietale. S-a întors pentru a continua explorarea cavităţii, însoţit de Fabrice Massoulier şi Durif Hervé. Ei au descoperit mai multe dintre galerii. Având în vedere datele de prezenţa umană gasite acolo, ei au decis să întrerupă explorarea lor pentru a limita deteriorarea etajelor, care au fost compuse în mare parte din lut fragil. A doua zi, Norbert Aujoulat (Centrul National de Préhistoire) şi Christian Archambeau (DRAC) au efectuat o evaluare experta şi au recunoscut oficial descoperirea. Direcţia Régionale des Affaires Culturelles şi Serviciul Regional de l'Archéologie a început atunci procedura de clasificare pentru un monument istoric. Aceasta a intrat în vigoare la 23 noiembrie 2000, cu acordul proprietarilor terenului pe care era situat amplasamentul.
Sursa photo:http://www.practicalcaravan.com/
În prezent, mai mult de 100 de desene au fost numărate. Acestea reprezintă toate bestiary tradiţionale ale lumii paleolitic: mamutii, rinoceri, cervide, şi mai ales, bizoni şi cai. Originalitatea iconografica din aceasta caverna, se află in prezenţa de specii, precum păsările, care rareori sunt reprezentate în acest context. Există, de asemenea, câteva animale ciudate cu botul lung şi gura deschisă, a căror precizie de identificare rămâne ipotetica.
Siluete de femei sunt numeroase.Toate cifrele de pe pereţi şi de pe podeaua argiloasa sunt gravate. Prezenţa umană în pestera este de asemenea atestată de numeroase schelete gasite. Unul dintre acestea conţine un schelet aproape complet uman.
Natura arhaica a acestor desene, împreună cu anumite convenţii grafice, sugerează ca acestea au fost realizate în timpul unei faze timpurii a paleoliticului superior, cel mai probabil (Gravettian 28000 la 22.000 de ani în urmă), sau mai puţin probabil, (Aurignacian 35000 la 28000 ani în urmă ).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu