Catedrala Hristos Mantuitorul a fost construită în semn de recunoştinţă pentru mijlocirea lui Dumnezeu într-o perioadă critică în istoria Rusiei ca un monument de la curajul de a poporului rus împotriva invaziei lui Napoleon în 1812.
25 decembrie 1812, când ultimul soldat din 1600 de armata lui Napoleon a fost alungat din Rusia, împăratul Alexandru I, pentru a comemora victoria armatei ruse şi în semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu, a semnat un manifest pentru cea mai inalta cladire din Moscova, Biserica lui Hristos Mântuitorul, şi a emis "Cel mai mare Ordin al Sfântului Sinod". Catedrala are 103 metri înălţime şi 6800 de metri pătraţi suprafaţă. Aceea a fost construită între 1839 şi 1860 şi sfinţită în ziua încoronării lui Alexandru al III-lea, în 1883, dar n-a avut viaţă lungă, pentru că Stalin şi Kaganovici au demolat-o în 1931. Au dispărut atunci sub dărâmături 20 de ani de eforturi ale celor mai buni pictori ruşi ai vremii, tone de marmură de Carrara şi alte roci şi un simbol al măreţiei ruse.
Maiorul Luzhkov a fost candva pretendentul la functia de presedinte al Rusiei. In mod cert acestuia nu-i lipsea simtul grandorii cu care mai toti conducatorii Rusiei au fost inzestrati. Mareata catedrala, al carei dom acoperit de marmura si granit domina peisajul, a fost construita in urma unei licitatii initaita de Luzhkov - lucrare ce s-a ridicat la suma de 150 milionane de dolari. Restaurarea catedralei a fost savarsita atunci cand Rusia a aniversat 850 de ani si acum dainuieste ca simbol al renasterii si al Moscovei moderne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu