1434: Cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași, datând din vremea lui Alexandru cel Bun.
Curtea Domneasca din Iasi
Pe terenul din jurul impunatorului Palat al Culturii din Iasi, zidit pe temeliile vechiului palat domnesc, s-a construit, inainte de 1434, Curtea Domneasca. Prada a nenumarate incendii si atacuri, zidurile de incinta ca si cladirile acestui sediu ocarmuitor al Moldovei au necesitat repetate refaceri si amenajari poruncite de domnii ce s-au succedat la scaunul tarii. In lunga sa existenta (prima jumatate a sec. XV pana la sfarsitul sec. XIX), curtea domneasca din Iasi, devenita din a doua jumatate a secolului al XVI-lea resedinta stabila a voievozilor Moldovei, isi are istoria strans legata de istoria orasului si a tarii.
Secole de-a randul, de aici au plecat poruncile domnului catre supusii sai, cartile domniei in tarile vecine. Zidurile palatului acestei curti domnesti au adapostit nenumerate sfaturi de obste sau de taina. Multe din hrisoavele emise aici au purtat pecetea lui Stefan cel Mare. La aceasta curte si-au primit pedeapsa boierii care l-au tradat pe Alexandru Lapusneanu. Aici s-a adunat norodul, chemat de Ioan Voda cel Viteaz pentru a hotari raspunsul pe care trebuia sa-l dea Portii otomane cu privire la dublarea haraciului. La curtea domneasca din Iasi au venit in 1600 taranii de peste munti pentru a cere dreptate domnului muntean Mihai Viteazul ce-si organizase aici o cancelarie. In palatul domnesc, pe care l-a reamenajat in parte, Vasile Lupu a ascultat de multe ori sfaturile inteleptului mitropolit Varlaam. In 1652 zidurile acestei resedinte voievodale au fost martore veseliei mesenilor veniti la nunta domnitei Ruxandra , fiica lui Vasile Lupu, cu Timus Hmielnitki, hatmanul cazacilor. De aici a pornit porunca voievodului Constantin Cantemir de a fi pedepsit cu moartea Miron Costin, omorit in 1691 in fosta Piata a gadelui din orasul Roman. La curtea domneasca a primit Dimitrie Cantemir invatatura de la vestitul carturar Ieremia Cacavela. Si tot aici, la 10 decembrie 1710, Dimitrie Cantemir este investit domn al Moldovei.
Ca urmare a sapaturilor ocazionate de turnarea fundatiilor la cladirile ce alcatuiesc Proiectul Palas , excavatoarele au scos la iveala ruinele vechii Curti Domnesti din Iasi .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu