1941
"Ziua Recunoştinţei"
Happy Thanksgiving!
În SUA, cea care a impus Sărbătoarea Recunoştinţei a fost jurnalista Sarah Josepha Hale. Prin influenţa sa editorială - articole, scrisori oficiale -, în 1863, aceasta reuşeşte să îl convingă pe preşedintele Lincoln să sărbătorească, în ultima zi de joi a lunii noiembrie, Ziua Naţională a Recunoştinţei.
Abia în 1941, în urma rezoluţiei date de Congresul SUA şi mai târziu, Ziua Recunoştinţei devine oficial sărbătoare naţională.
Ziua Recunoştinţei (engleză: Thanksgiving Day, franceză: Jour de l'Action de grâces) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulţumeşte (tradiţional lui Dumnezeu) pentru bogăţia recoltei din acel an. Ea se sărbătoreşte în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite şi Canada). Este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi şi vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaţilor să se reunească, cu familia.
În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei, şi se sărbătoreşte în biserici şi în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă.
Această sărbătoare a fost preluată de primii colonişti sosiţi în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoştinţă faţă de recolta miraculoasă obţinută în condiţii climaterice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluţie prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare naţională a SUA.
În Statele Unite se organizează parade de Ziua Recunoştinţei, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare şcolare şi se prezintă diferite care alegorice. Mâncărurile tradiţionale de Ziua Recunoştinţei sunt curcan umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb, şi plăcinta de dovleac.
În Canada, ziua de Thanksgiving se sărbătoreşte în a doua zi de luni din octombrie, ca mulţumire pentru o recoltă bogată. Rădăcinile sărbătorii din Canada diferă de ale celei din SUA: un explorator britanic, Martin Frobisher, încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reuşit, dar s-a stabilit în Canada. În anul 1578 a ţinut o ceremonie, în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Newfoundland and Labrador spre a aduce mulţumiri pentru faptul că a supravieţuit unei călătorii atât de lungi. Alţi colonişti sosiţi ulterior, au continuat tradiţia. Ulterior, Frobisher a fost înnobilat şi un golf la Oceanul Atlantic, în nordul Canadei, a primit numele de Frobisher Bay, în memoria sa.
A doua zi după Ziua Recunoştinţei este cea mai aglomerată zi pentru cumpărături. Magazinele deschid foarte devreme şi au oferte speciale pentru a atrage cât mai mulţi clienţi. Nu este ceva neobişnuit să se formeze cozi la mall-uri de la şase dimineaţa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu