photo eb1b08bb.png

20 nov. 2010

„Zbor deasupra unui cuib de cuci”


1975 - Premiera filmului „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, realizat dupa romanul cu acelasi nume de Ken Kesey (regia Milos Forman); distins cu cinci Premii Oscar.


Actor/ Rol
Jack Nicholson / Randle Patrick McMurphy
Louise Fletcher / Sora Mildred "Big Nurse" Ratched
William Redfield  / Dale Harding
Brad Dourif / Billy Bibbit
Sydney Lassick / Charlie Cheswick
Will Sampson / Şeful Bromden
Danny DeVito / Martini
Christopher Lloyd / Max Taber
Dean R. Brooks / Dr. John Spivey
William Duell / Jim Sefelt
Vincent Schiavelli / Frederickson
Nathan George / Attendant Washington
Scatman Crothers / Turkle
Mews Small / Candy
Louisa Moritz / Rose
Mimi Sarkisian / Asistenta Pilbow

Zbor deasupra unui cuib de cuci (în engleză One Flew over The Cuckoo's Nest) este un film american din 1975 regizat de Milos Forman. Filmul este o adaptare după romanul cu acelaşi nume al lui Ken Kesey, publicat în 1962. Filmul a fost primul care a câştigat premiul Oscar la cele mai importante cinci categorii (Cel mai Bun Film, Actor, Actriţă, Regizor, Scenariu) de la It Happened One Night din 1934, performanţă ce nu a mai fost atinsă până în 1991, la apariţia filmului Tăcerea mieilor. Zbor deasupra unui cuib de cuci este numit adesea unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei Americane fiind clasat pe locul 105 în "Lista Celor mai Bune 500 de Filme ale Tuturor Timpurilor" stabilită de revista Empire.
A mai existat o versiune a romanului făcută pentru teatru în 1963, însă filmul nu foloseşte acelaşi scenariu cu cel al piesei de teatru.
Filmarile au avut loc la spitalul din Salem, Oregon, unde se petrece şi acţiunea romanului.

Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson), un criminal recidivist ce are de ispăşit o pedeapsă scurtă în închisoare pentru o acuzaţie de viol, este transferat într-un spital de boli mintale. El speră, astfel, să evite închisoarea şi să-şi petreacă restul pedepsei într-un mediu mult mai prielnic. Este cunoscut ca un tip cu multe antecedente şi certuri cu oamenii legii însă nu dă nici un semn de vreo boală mintală.
În spital, fiind pacient, McMurphy are de-a face cu Sora Şefă Ratched (Louise Fletcher), o persoană aparent calmă şi binevoitoare ce se dovedeşte a fi un adevărat tiran. Aceasta îşi supune pacienţii la nenumărate umilinţe prin terapiile de grup pe care le organizează. McMurphy află că majoritatea pacienţilor se tem de Sora Ratched şi că încearcă mai mult să nu greşească în faţa acesteia decât să se însănătoşească. McMurphy se împrieteneşte cu pacienţii Billy Bibbit (Brad Dourif) - un tânăr cu probleme, "Şeful" Bromden (Will Sampson) - un indian tăcut şi înalt de 2 m, Charles Cheswick (Sydney Lassick), Martini (Danny DeVito) şi Dale Harding (William Redfield) - un pacient foarte bine educat. Crezut de toţi pacienţii şi membrii spitalului ca fiind surdo-mut, Şeful este ignorat de toată lumea însă este respectat datorită staturii sale impresionante.
La început McMurphy îi pune la încercare răbdarea Sorei Ratched pentru a se amuza încercând de fapt să o facă pe acesta să-şi piardă autoritatea faţă de el şi de restul pacienţilor. Ratched refuză ca McMurphy să fie transferat la alt spital fiind convinsă că se poate descurca cu el. McMurphy joacă poker şi face pariuri cu ceilalţi pacienţi amuzându-i totodată prin felul său de a fi. Pentru a sparge monotonia McMurphy doreşte să schimbe orarul pacienţilor, însă are nevoie de voturile lor pentr a putea urmări Campionatul Mondial de baseball la televizor sau pentru a juca un meci de baschet împotriva oamenilor de ordine ai spitalului. Apoi pune pariu cu ceilalţi pacienţi că poate ridica o consolă hidroterapeutică însă nu reuşeşte acest lucru iar starea sa de nervozitate se accentuează când află că Sora Ratched îl poate ţine în spital cât consideră ea de cuviinţă. McMurphy îi acuză pe pacienţii voluntari de faptul că nu l-au înştiinţat de acest lucru şi l-au lăsat să o pună la încercare pe Sora Şefă.
Pentru a destinde atmosfera McMurphy organizează o partidă de pescuit împreună cu ceilalţi pacienţi, reuşind să evadeze din spital sărind gardul şi furând un autobuz al şcolii. Mac îşi aduce şi o prietenă, Candy. Este singura scenă din film ce se petrece în afara spitalului. Mai târziu McMurphy, Şeful şi Charlie Cheswick sunt reţinuţi pentru o bătaie avută cu oamenii de ordine. Cheswick este supus unei terapii cu electroşocuri în timp ce McMurphy şi Şeful îşi aşteaptă rândul pe o bancă. În acest timp McMurphy îi oferă Şefului o gumă Juicy Fruit, la care Bromden îi răspunde cu „Mulţumesc” iar după ce McMurphy îi mai oferă o gumă, Şeful rosteşte "Ah, Juicy Fruit". McMurphy este şocat să afle că Şeful vorbeşte pentru prima dată de decenii întregi şi află că şi acesta urăşte la fel de mult spitalul ca şi el dar se dă surdo-mut pentru a nu atrage atenţia asupra lui, spre deosebire de McMurphy care face exact opusul. Şeful devine confidentul lui McMurphy iar acesta din urmă se gândeşte la un plan prin care el şi Bromden să evadeze, însă nu-l poate convinge pe Şef să ridice consola hidroterapeutică cu care, eventual, să spargă geamul spitalului. După ce i se aplică o rundă de electroşocuri, McMurphy soseşte în sala pacienţilor mimând că este catatonic însă începe să râdă văzând feţele speriate ale celorlalţi pacienţi dându-le de înţeles că terapia cu electroşocuri nu a reuşit să-l doboare.
Într-o seară McMurphy se strecoară în biroul Sorei Şefe şi o cheamă pe Candy şi pe încă o prietenă, Rose, la spital, spunându-le să aducă şi băutură cu ele. Acestea reuşesc să intre în spital după ce McMurphy îl mituieşte pe supraveghetorul de noapte, Dl. Turkle (Scatman Crothers). Toţi pacienţii încep să bea în timp ce Billy flirtează cu Candy. McMurphy încearcă să-l convingă pe Billy să se culce cu Candy iar acesta acceptă cu greu. După ce Billy şi Candy intră într-o cameră separată, restul pacienţilor, printre care şi McMurphy şi Şeful care plănuiseră să evadeze în acea noapte, adorm după ce se îmbată.
Când Sora Ratched ajunge la spital a doua zi dimineaţă le ordonă oamenilor de ordine să încuie ferestrele şi să-i spele pe pacienţi. Billy este găsit dezbrăcat, în pat cu Candy. Când Ratched îl întreabă dacă îi este ruşine pentru ce a făcut, Billy îi răspunde fără ezitare că nu. Ratched promite să îi spună mamei lui Billy ce a făcut acesta în spital. Billy se panichează şi începe din nou să se bâlbâie iar după ce este dus în biroul doctorului, se sinucide tăindu-şi gâtul. Ratched dă vina pe McMurphy pentru cele întâmplate iar acesta se enervează şi încearcă să o sugrume. Ratched aproape moare însă unul dintre oamenii de ordine îi sare în ajutor îndepărtându-l, cu greu, pe McMurphy.
După un timp sunt prezentaţi toţi pacienţii jucând cărţi, însă de data aceasta fără McMurphy. Sora Ratched încă se recuperează după atacul lui McMurphy şi foloseşte un microfon pentru a putea fi auzită de pacienţi.
Mai târziu în acea noapte Şeful Bromden îl vede pe McMurphy întors în patul lui. Când Şeful se uită mai atent la McMurphy, acesta află şocat că lui McMurphy i s-a aplicat o lobotomie şi îşi dă seama că Mac nu va mai fi niciodată un om normal întrucât pe faţa sa nu se mai putea citi nimic. Vrând ca ceilalţi pacienţi să nu-l vadă pe McMurphy în halul în care este, Şeful îi pune lui Mac o pernă pe faţă şi, astfel, îl sufocă. Şeful duce la bun sfârşit planul de evadare al lui McMurphy reuşind să ridice consola hidroterapeutică şi să spargă fereastra spitalului cu ajutorul ei. Şeful este văzut ultima dată de pacientul Max Taber (Christopher Lloyd) care imediat începe să strige de bucurie trezindu-i şi pe restul pacienţilor.


Kirk Douglas, care deţinea drepturile de producţie ale filmului, spera să îl joace chiar el pe McMurphy. Însă i-a oferit drepturile de producţie fiului său Michael Douglas, care a decis că tatăl său este prea bătrân pentru acest rol. Ulterior Kirk a fost foarte supărat pe fiul său pentru acest incident. Iniţial rolul i s-a oferit lui James Caan însă şi Marlon Brando şi Gene Hackman au fost luaţi în considerare. Conform spuselor regizorului de pe ultima Ediţie Specială a DVD-ului, acesta ar fi dorit ca Burt Reynolds să joace în rolul principal.
Rolul autoritarei Sore Ratched a fost refuzat de şase actriţe: Anne Bancroft, Colleen Dewhurst, Geraldine Page, Ellen Burstyn, Jane Fonda şi Angela Lansbury. În final Louise Fletcher a acceptat să participe la casting cu numai o săptămână înainte de începerea filmărilor .

Filmul a marcat debutul lui Sampson, Dourif şi Lloyd. A fost unul din primele filme ale lui DeVito. DeVito şi Lloyd au jucat împreună câţiva ani mai târziu în serialul Taxi.
Premii Oscar
Zbor deasupra unui cuib de cuci a câştigat cele mai importante cinci premii Oscar la cea de-a 48-a ediţie de decernare a premilor:
Premiul Oscar pentru cel mai bun film - Michael Douglas , Saul Zaentz
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor - Milos Forman
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor - Jack Nicholson
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă - Louise Fletcher
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat - Laurence Hauben , Bo Goldman
Filmul a fost nominalizat la încă patru premii:
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar - Brad Dourif
Premiul Oscar pentru cea mai bună cinematografie - Haskell Wexler , Bill Butler
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj - Richard Chew , Lyzee Klingman , Sheldon Kahn
Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră - Jack Nitzsche
[modifică]Premii Globul de Aur
Filmul a câştigat la toate cele şase categorii la care a fost nominalizat:
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film (dramă)
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor - Milos Forman
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor (dramă) - Jack Nicholson
Premiul Globul de aur pentru cea mai bună actriţă într-o dramă - Louise Fletcher
Premiul Globul de aur pentru cel mai bun scenariu - Laurence Hauben , Bo Goldman
Premiul Globul de aur pentru noul star al anului-actor - Brad Dourif
[modifică]Premii BAFTA
Filmul a câştigat 6 premii BAFTA:
BAFTA pentru cel mai bun film
BAFTA pentru cel mai bun regizor - Milos Forman
BAFTA pentru cel mai bun actor - Jack Nicholson
Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal - Louise Fletcher
BAFTA pentru cel mai bun actor în rol secundar - Brad Dourif
BAFTA pentru cel mai bun montaj - Richard Chew , Lynzee Klingman , Sheldon Kahn
A fost nominalizat şi la categoriile:
BAFTA pentru cea mai bună cinematografie - Haskell Wexler , Bill Butler
BAFTA pentru scenariu - Laurence Hauben , Bo Goldman
[modifică]Altele
Recunoaştere din partea Institutului American de Film
1998 — AFI's 100 Years... 100 Movies — #20
2003 — AFI's 100 Years... 100 Heroes and Villains:
Sora Ratched — Villain #5
2006 — AFI's 100 Years... 100 Cheers — #16
2007 — AFI's 100 Years... 100 Movies (10th Anniversary Edition) — #33














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!