1938: Au început filmările la pelicula "Pe aripile vântului"
Pe aripile vântului ( Gone With the Wind) este unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale, decenii la rând bucurând şi mai bucură încă, milioane de cinefili. Este de asemeni producţia de film care ani la rând, zeci de ani, a deţinut supremaţia reţetei de casă, realizând cele mai mari încasări.
Filmul, ecranizare a romanului omonim scris de Margaret Mitchell, prin tehnica cinematografică folosită devine primul film color de asemenea proporţii, realizat prin folosirea procedeului Technicolor. Filmările au durat 140 de zile. Premiera a avut loc la 15 decembrie 1939. Scriitoarea Margaret Mitchell a murit într-un stupid accident de maşină, în plină glorie, după succesul apariţiei romanului şi filmului.
"New York Herald Tribune" scria la vremea apariţiei filmului că este "Un spectacol cinematografic monumental", iar "New York Times" că este "Cea mai mare înscenare cinematografică văzută până azi şi cel mai ambiţios film de acţiune din istoria spectaculoasǎ a Hollywoodului".
A primit zece premii Oscar, un record deţinut timp de douăzeci de ani, Ben-Hur doborându-l în 1960. În lista Insitutului American de Film 100 de ani...100 de filme (1998), Pe aripile vântului a fost ocupantul locului patru, cu toate că în lista 100 de ani...100 de filme (ediţie aniversară), a coborât două locuri. În iunie 2008, AFI a publicat lista AFI 10 top 10 - o listă a celor mai bune zece filme din zene genuri. Pe aripile vântului a fost clasat al patrulea în categoria Epopei.
Dacă inflaţia este ajustată, acesta este filmul cu cele mai mari încasări ale tuturor timpurilor, având încasări de 1.430.476.000 $. Fără ajustarea inflaţiei, Pe aripile vântului este al 103-lea cel mai de succes film, cu încasări de 198.676.459$.
Filmul a fost distins cu 8 premii Oscar pentru:
Cel mai bun regizor - Victor Fleming
Cea mai bună actriţă in rol principal - Vivien Leigh
Cea mai bună actriţă in rol secundar - Hattie McDaniel
Cel mai bun scenariu - Sidney Howard
Cea mai bună cinematografie si culoare - Ernest Haller, Ray Rennahan
Cea mai bună scenografie - Lyle R. Wheeler
Cel mai bun montaj - Hal C. Kern, James E. Newcom
Cea mai buna imagine
Nominalizări:
Cel mai bun actor - Clark Gable
Cea mai bună actriţă in rol secundar - Olivia de Havilland
Cea mai bună muzică - Max Steiner
Cel mai bun sunet - Thomas T. Moulton
Cele mai bune efecte speciale - Jack Cosgrove, Arthur Johns, Fred Albin
Premii onorifice Academy Award(Oscar):
Cea mai bună realizare in departamentul tehnic - Don Musgrave
Premiu onorific - William Cameron Menzies
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu