-49
Iulius Cezar traversează Rubicon
Iulius Cezar traversează Rubicon
10 ianuarie
El a devenit celebru când a traversat râul cu legiunile sale de arme pe 10 ianuarie.
In 49 i.Hr traverseaza Rubiconul, provocand statusul quo roman si pornind un razvoi civil.
In timpul celor 56 de ani de viata, Caesar a facut mai multe schimbari decat oricare alt imparat roman inaintea lui, cea mai insemnata fiind faptul ca a transformat Roma din Republica in Imperiul Roman prin cuceriri vaste de teritorii.
Caesar este considerat a fi printre cei mai mari strategi militari din istorie, pe aceeasi treapta cu Alexandru cel Mare, Genghis Khan, Napoleon, Generalul George S. Patton, Generalul George Washington si Maresalul Erich von Manstein.
Caesar a devenit capul familiei in 85 i. Hr, la doar 16 ani, dupa ce tatal sau a murit subit in timp ce incerca sa se incalte. Familia sa avea origini nobile, patriciene, desi nu erau nici bogati si nici influenti.
În anul 50 î.Hr., Senatul condus de Pompei i-a ordonat lui Cezar să se întoarcă la Roma şi să-şi demobilizeze armata pentru cǎ termenul său ca proconsul se încheiase. În plus, Senatul îi interzice lui Cezar să candideze pentru un consulat secund în absenţa sa. Cezar a crezut că va fi judecat şi marginalizat politic dacă ar fi intrat în Roma fără imunitatea pe care i-o conferea poziţia de consul sau fără puterea armatei sale. Pompei l-a acuzat pe Cezar de insubordonare şi trădare. Pe 10 ianuarie 49 î.Hr. Cezar traversează Rubiconul (graniţa Italiei) şi războiul civil izbucneşte. Istoricii se contrazic în privinţa spuselor lui Cezar la traversarea Rubiconului. Acesta ar fi spus „Alea iacta est” („Zarurile sunt aruncate”), sau „Fie ca zarurile să zboare la înălţime!” (un citat al poetului Menander). Această controversă minoră apare ocazional în literatura modernă când un autor atribuie citatul mai puţin popular al lui Menander lui Cezar.
Optimaţii, inclusiv Metellus Scipio şi Cato cel Tânăr, au fugit către sud, neştiind că Cezar este însoţit doar de Legiunea a X-a. Cezar l-a urmărit pe Pompei până la Brundisium, sperând să restaureze alianţa lor anterioară de zece ani. Pompei l-a evitat, însă, iar Cezar a făcut un uimitor marş de 27 de zile către Spania, unde i-a înfrânt pe locotenenţii lui Pompei. Apoi s-a întors la est, pentru a-l provoca pe Pompei în Grecia, acolo unde pe 10 iulie 48 î.Hr. la Dyrrhacium Cezar abia a evitat o înfrângere catastrofală. L-a înfrânt decisiv pe Pompei, în ciuda avantajului numeric al acestuia (aproape dublul infanteriei şi cavalerie suplimentară) la Pharsalus într-o luptă violentă şi de scurtă durată în anul 48 î.Hr..
Acest episod a făcut expresia "Trecerea Rubiconului", care a supravieţuit până astăzi. Aceasta sugerează o persoană care se angajează într-o actiune irevocabila, cu consecinţe riscante.
Julius Caesar Crossing the Rubicon (Detail)
c.1470
Jean Fouquet (ca.1420-1480 French)
Vellum
Musee du Louvre, Paris, France
c.1470
Jean Fouquet (ca.1420-1480 French)
Vellum
Musee du Louvre, Paris, France
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu