1976: Oscar Han, sculptor român (n. 1891)
Oscar Han (n. 3 decembrie 1891, Bucureşti - d. 14 februarie 1976, Bucureşti) a fost un autor, monograf şi sculptor român.
Tatăl său era de origine germană, iar mama româncă din Vrancea.
Oscar Han a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, în atelierul lui Dimitrie Paciurea (sculptura) şi cu Frederic Storck(desenul). Debutul său ca sculptor s-a produs foarte devreme, la nici 20 de ani. În 1911, Oscar Han s-a făcut remarcat cu lucrarea "Cap de fetiţă".
A fost membru al "Grupului celor patru", din care mai făceau parte pictorii Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Francisc Şirato.
Oscar Han, Ştefan Dumitrescu, Nicolae Tonitza şi Franscisc Şirato
În anul 1917 a făcut parte dintre cei 30 de artişti, pictori şi sculptori trimişi pe front de Marele Cartier General al Armatei, pentru a realiza lucrări inspirate din luptele purtate de armata română.
A participat la Saloanele Oficiale din Bucureşti, a expus la diferite expoziţii de artă românească în străinătate, ca şi la unele manifestări internaţionale de la Veneţia, Anvers, Paris, Haga,Amsterdam, Barcelona.
Într-o serie de portrete (Pârvan, Eminescu, Iorga, Sofocle, Dante), se arată preocupat de transpunerea plastică a unor valori ale portretului fizic şi moral al personalităţii respective.
Când abordează compoziţia monumentală, miza cade pe retorica gestului şi, în egală măsură, pe masivitatea volumelor, pe concretizarea imperioasă a materialului figurativ (Victorie, 1932;Constantin Brâncoveanu, 1936; Anghel Saligny, 1958, etc.).
La 1 ianuarie 1927, a fost numit profesor suplinitor la catedra de sculptură a Şcolii de Arte frumoase din Bucureşti, unde a împărţit singurul atelier de sculptură cu fostul său profesor D. Paciurea. După moartea acestuia a rămas profesor titular până în anul 1946.
La 12 decembrie 1940, Oscar Han i se plângea ministrului Artelor: "Subsemnatul n-a fost niciodată mason şi n-a vizitat niciodată, nici în mod cu totul particular, vreo lojă masonică din ţară sau străinătate. Totuşi, dl. Dumitru Anastasescu, sculptor, şi-a permis să susţină într-un grup de legionari că subsemnatul este mason". În consecinţă, Oscar Han a demisionat din Comisia interimară a Sindicatului Artelor Frumoase.
În 1945, comuniştii l-au acuzat pe Oscar Han că ar fi fost legionar (poate din cauza bustului Prof. Nae Ionescu, realizat de Oscar Han în 1928).
În temeiul legii privind purificarea din cauza asocierii în trecut cu regimul profascist, adoptată într-o nouă formulă la 30 martie 1945, sculptorul Oscar Han, profesor la Şcoala de Arte Frumoase, a fost îndepărtat din învăţământ pe termen de un an printr-un Decret semnat de Mihail Ralea, proaspăt ministru al Artelor. Ulterior, Oscar Han s-a adaptat noului regim şi s-a aflat printre cei care au realizat şi lucrări de o calitate estetică inferioară.
Prin Decretul 30 din 3 februarie 1972 i s-a conferit sculptorului Oscar Han ordinul "Steaua Republicii Socialiste România" clasa I.
Un număr de 4 lucrări realizate de Oscar Han se regăsesc în colecăia de artă din Muzeul Judeţean Vâlcea.
La Casa Memorială "Cezar Petrescu" din Buşteni se găsesc statuile celor trei martiri Horia, Cloşca şi Crişan, unicate, semnate de sculptorul Oscar Han.
Alte lucrări ale sale se găsesc în Bucureşti, în Casa memorială Minulescu - Claudia Millian, la Muzeul Naţional de Artă al României, laMuzeul Zambaccian.
Oscar Han a scris o monografie despre Dimitrie Paciurea şi un mare număr de cronici plastice şi articole, reunite în 1970 în volumul "Dălţi şi Pensule".
Intaiul sarut
Sculpturi
Amplasata in fata palatului princiar, statuia lui Mihai Viteazul a fost realizata in bronz de catre sculptorul Oscar Han (1968). Il reprezinta pe Mihai Viteazul primind omagiile celor trei tari romane unite.
Bustul lui Mihai Eminescu, din bronz, dezvelit în curtea mănăstirii Putna în 1926. Pe soclul acestuia se află inscripţia ,,În amintirea primului Congres studenţesc şi a primei serbări a românilor de pretutindeni ce a avut loc în 1871 la mormântul lui Ştefan Voievod, prin îndemnul lui M. Eminescu, ridicându-se acest monument din iniţiativa Cercului Studenţesc Arboroasa 1926” – ,,Mihai Eminescu-1850-1889”.
Bustul scriitorului si istoricului Bogdan Petriceicu Hasdeu din Buzău, sculptor Oscar Han, 1932 (B-dul Gării nr. 1)
Statuia regelui Carol I al României, amplasată în curtea Castelului Peleş din Sinaia . Statuia a fost dezvelită pe 26 septembrie 1933, după oficierea unui serviciu divin, şi stropită cu agheasmă de patriarhul Miron Cristea.
Bustul lui I.G.Duca din Sibiu, executat în bronz, semnat de Oscar Han fost realizat în anul 1934 pentru a comemora moartea politicianului liberal, asasinat pe peronul garii din Sinaia de catre extremiştii de dreapta. A fost amplasat în anul realizării sale, în fata Direcţiei Financiare a judeţului Sibiu de la acea dată, în locul unde astăzi se găseşte statuia lui George Coşsbuc, pe Bulevardul Victoriei. Demontat în timpul regimului comunist, a fost salvat de restauratorii de la Muzeul Brukenthal iar în 2007 a fost amplasat în parcul de pe strada Hermann Oberth din Sibiu.
Bustul lui Mihai Eminescu din Constanţa, dezvelit în 1934 pe faleza Cazinoului din Constanţa, în locul unde a dorit poetul sa fie îngropat exprimându-şi dorinţa prin poezia sa Mai am un singur dor. Pe soclu se profilează chipul statuar al uneia dintre muzele antice inspiratoare ale liricii – Terpsihora sau Erato.
Monumentul Victoriei (Biruinţei) - Amplasat la Tişiţa – reprezintă o imortalizare a victoriei din 1916 – 1918. Monumentul de bronz, cu o înălţime de 2,50m, o reprezintă pe Ecaterina Teodoroiu cu sabia ridicată deasupra capului. Iniţiatorul monumentului a fost Pamfil Şeicaru, pe cheltuială proprie. A fost executat de sculptorul Oscar Han. La inaugurarea din 20 Septembrie 1934 a participat Regele Carol al II-lea al României şi Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia.
Monumentul "Victoria de la Mărăşeşti", inaugurat la Mărăşeşti la 21 septembrie 1934, realizat în concepţia şi pe cheltuiala sculptorului Oscar Han, primul Cetăţean de onoare al oraşului Mărăşeşti.
Bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în scuarul din faţa cinematografului Capitol, din Timişoara.
Statuia lui Mihail Kogălniceanu din Bucureşti, ridicată în 1936 Piaţa Mihail Kogălniceanu
Statuia lui Constantin Brâncoveanu din Bucureşti, realizată din bronz de sculptorul Oscar Han în 1939, se află chiar în curtea bisericii Sf. Gheoghe-Nou din Bucureşti, unde este înmormântat domnitorul.
Bustul lui Alexandru Vlahuţă, amplasat în 1943 în Rotonda scriitorilor din Parcul Cişmigiu din Bucureşti.
Monumentul lui Mircea cel Bătrân din Turnu-Măgurele, amplasat în parcul din faţa şcolii generale numărul 1 din oraş, executat de Oscar Han după portretul domnitorului din ctitoria sa, mănăstirea Cozia.
Statuia compozitorului George Enescu din Buzău, sculptor Oscar Han, 1974 (Parcul "Tineretului")
Statuia lui Ştefan cel Mare din Piatra-Neamţ, realizată de Oscar Han în 1974 şi amplasată în Parcul din centrul oraşului.
Bustul lui Vasile Voiculescu din Pârscov, judeţul Buzău, dezvelit la 13 octombrie 1974, în curtea casei sale memoriale, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la naştere.
Sf. Francisc
Eminescu
Statuia din bronz de Oscar Han
de la Biserica Uspenia
Alexandru Ioan Cuza 1820-1870. (Author Oscar Han 1891-1976)
Statuia Victoriei, Tişiţa, Mărăşeşti
Statuia, opera marelui sculptor Oscar Han, este realizata din bronz, având o înaltime de 2,50m si reprezinta o femeie cu sabia ridicata deasupra capului, personificare a zeitei Victoriei.
Initiativa construirii acestui monument istoric, a apartinut directorului ziarului „Curentul”, cunoscutul ziarist Pamfil Seicaru.
La inaugurarea din septembrie 1934 au fost prezenti: Regele Carol al-II-lea, Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, maresalul Alexandru Averescu, mitropolitul Moldovei, clerul judetului Putna etc.
Pe fatada postamentului, pe o placa dreptunghiulara se putea citi:
"De dincolo de viata fulgera porunca lor: Iubirea de patrie
Carol II Rege"
Iar pe laterala din stânga:
"Umbrelor sacre închinarea noastra
Pamfil Seicaru"
Tarancuta
1919
Belle epoque
1922
Rugaciune
Ellegy
Male figure
Eva
Un blog care musteste de cultura si inedit - motive mai mult decat convingatoare, care ma fac sa ma intorc, de fiecare data(!), cu placere pe "Karina - playcast art".
RăspundețiȘtergerePe curand!
Imi place blogul tau! Ai mii de stelute din partea mea***************************!!!
RăspundețiȘtergere