Gigantul safir în formă de perne dreptunghiulare, a fost licitat la Christie's, la Geneva la 19 noiembrie 2003. Pre-Anuntul a fost citit ca "proprietate a unei familii nobile" şi estimarea Stone a fost presupusa a fi de la 1.2 milioane la 1.8 milioane franci elvetieni (aproximativ 879.100 dolari -1318600 $).
Mary-Regina din România
Mary-Regina din România
Încoronarea regelui Ferdinand a avut loc 15 octombrie 1922 şi ca bijuteriile coroanei, Regina Maria a purtat colierul ei de safir splendid, ce completa perfect tiara extraordinara cu safire, care a cumpărat-o de la Marea Ducesă Maria Pavlovnaa Rusiei, soţia fratele ţarului Alexandru al III, Vladimir Alexandrovici, atunci când ea a evadat din Rusia.
Darul regelui, era un semn al preţuirii sale, dar şi al necesităţii de a reface colecţia de bijuterii a Reginei, care fusese pierdută în mare parte odată cu tezaurul, la Moscova. Mai mult, îndelung amânata încoronare presupunea pe lângă hainele ceremoniale şi bijuteriile corespunzătoare. Dacă coroana Reginei Maria fusese comandată la Casa de bijuterii Falize, de la Cartier, în 1921 Ferdinand achiziţionase colierul lung din diamante însoţit de marele safir. Colierul din diamante de fabricaţie Cartier fusese recumpărat în 1919 de la Doamna Leeds.
Totodată au fost comandate două inele din safir, şi o tiară din perle şi diamante pe care Maria o purta în stil bizantin. Companionul perfect al colierului din diamante cu pandantiv de safir era tiara cu safire şi diamante moştenită de la mama sa, Maria Alexandrovna, original achiziţionată de Ţarul Nicolae I pentru consoarta sa Charlotte, în vederea ceremonialului încoronării din 1825.
Regina Maria a purtat setul cu safire, atunci când i s-a pictat portretul de catre Philip de Laszlo, în 1924
Ileana - fiica a Reginei Maria
Regina Maria a dat tiara fiicei sale Ileana. Ileana a purtat-o, la nunta sa în 1931 cu arhiducele Anton de Habsburg Austria, precum şi la festivităţile de aniversare ale regelui George V.
Testamentele Reginei Maria, au avut câteva variante, în cea din 1926 modificată şi datorită pierderii multor bijutorii odată cu trimiterea tezaurului la Moscova, apar menţiuni referitoare la viitorul moştenitor al safirului. În septembrie 1926 îi lăsa celui de-al doilea fiu colierul din diamante cu uriaşul safir, “cu condiţia ca el să se căsătorească potrivit dorinţei noastre, adică a părinţilor şi a ţării”. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, moştenirea a trecut la Sitta (Elena), mama Regelui Mihai. Acesta din urmă va moşteni mai departe colierul cu uriaşul safir, ultima dată preţiosul set Cartier a fost văzut la nunta regelui Mihai cu prinţesa Ana de Bourbon-Parma, la Athena în iunie 1948. Sapphire a fost, de asemenea, vândut în 1947, când regele Mihai (nepotul reginei Maria) a fost forţat să părăsească România. După acea dată a intrat în colecţia lui Harry Winston, faimos bijuterier din New York, fiind revândut mai târziu.
La un moment dat tiara era in conservare la Băncii din Regatul Unit. Dar, cu începutul de al doilea război mondial a fost mutata in Austria. În 1948, tiara impreuna cu gazda s-a mutat în Elveţia şi de acolo in Argentina. În 1950 in Statele Unite, ea a trebuit să vândă bijuteria de familie.Cumpărătorul nu se cunoaşte.
Şi deja în 2003, se putea citi în ziare că la licitaţia Christie's, la Geneva, era cel mai mare safir, care este pus vreodată la licitaţie. Cântărea 478 carate evaluat la 1,7 milioane de franci elvetieni. Valoarea suplimentară pentru el, a fost data, probabil, datorita înaltului rang al proprietarului de piatră istorica - Regina Maria a Romaniei, nepoata împăratului Alexandru al II-lea şi reginei Victoria. În întreaga lume mai există doar două pietre similare. După safirul Reginei au fost alte două celebre: Safirul Logan de 423 karate şi a fost donat, de Doamna John A. Logan, Institutului Smithsonian în 1960. Următorul este cunoscut drept Safirul Ecaterinei cea Mare, de 337 karate şi care a fost cumpărat în 1948 de Harry Winston. Acest safir a fost vândut prin intermediul Casei de licitatii Christies în 1991. Astăzi se află în dispalyul Expoziţiei de Diamante, de Muzeul Kremlinului, Moscova.
Dar safirul Reginei Maria este cel mai mare care a fost prezentat vreodată la o casă de licitaţii. Şi cu frumuseţea sa absolută şi istoria fascinantă a fost etichetat cu termenul de bijuterie unică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu