S-a nascut Saul Steinberg, caricaturist româno-american
Saul Steinberg and Hedda Sterne, photo by George Platt Lynes, c. 1944-45
Saul Steinberg (15 iunie, 1914 – 12 mai, 1999) a fost un desenator şi grafician american de origine română, cunoscut mai ales datrită contribuţiilor sale din revista The New Yorker.
Iconic New Yorker cover from March 1976 by Saul Steinberg, "View of the World from 9th Avenue"
Steinberg s-a născut într-o familie de evrei la Râmnicu Sărat, dar a crescut apoi în Bucureşti. Bunicul său fusese croitor pentru armata română la Buzău iar tatăl său deţinea o fabrică de cartonaj. A studiat filozofia la Universitatea Bucureşti, după care s-a înscris la Politehnica din Milano, unde a studiat arhitectura, absolvind în 1940. În timpul şederii la Milano a contribuit în mod activ în cadrul publicaţiei satirice Bertoldo.
După terminarea studiilor şi în împrejurările create de introducerea legilor anti-semite în Italia de către guvernul fascist, Steinberg a părăsit ţara. A petrecut un an în Republica Dominicană în aşteptarea obţinerii vizei americane, perioadă în care a contribuit cu desene la numeroase publicaţii străine. În 1942, revista The New Yorker i-a sponsorizat intrarea în Statele Unite, astfel începând o o legătură fructuoasă dintre Steinberg şi această publicaţie. Pentru restul vieţii sale, Steinberg va contribui cu aproape 90 desene de copertă şi peste 1200 de alte desene pentru New Yorker.
În perioada celui de al doilea război mondial, Steinberg a lucrat pentru serviciile de informaţii militare, fiind staţionat în China, Africa de Nord şi Italia. La sfârşitul războiului a reînceput să lucreze pentru diverse reviste periodice americane, stilul său îmbinând o cunoaştere enciclopedică a artei europene cu stilul american popular de ilustraţii, formând astfel un nou stil ilustrativ urban. Cea mai cunoscută operă a sa a fost coperta ediţiei din 29 martie 1976 a revistei The New Yorker, Lumea Văzută de pe 9'th Avenue (engleză View of the World from 9th Avenue), o schiţă a lumii ce face referinţă la geografia mentală a lumii văzută de locuitorii din Manhattan.
Cunoscut mai ales datorită operelor sale cu caracter comercial, Steinberg şi-a expus opera în numeroase muzee şi galerii de artă. În 1946, împreună cu artişti ca Arshile Gorky, Isamu Noguchi şi Robert Motherwell, a participat la expoziţia "Fourteen Americans" (engleză paisprezece americani) de la Museum of Modern Art din New York[3]. ÂO retrospectivă a operei sale a fost expusă ma muzeul Whitney Museum of American Art din New York în 1978 şi o altă retrospectivă, de această dată postumă, a fost expusă la Institutul de artă modernă din Valencia în 2002.
La moartea sa în 1999, în conformitate cu testamentul său, a fost înfiinţată Fundaţia Saul Steinberg. Aceasta, pe lângă rolul de păstrare a operei artistului, este o organizaţie non-profit cu scopul de "a facilita studiul şi apercierea contribuţiei lui Saul Steinberg la arta secolului XX" şi de "a servii ca resursă pentru comunitatea curatorială şi educativă internaţională precum şi pentru marele public".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu