"Dostoievski e un puţ adâncîn care trebuie să sapi pentru a ajunge la adevărurile sale. E prima dramatizare după Dostoievski pe care o montez.''
Alexandru Darie regizor
1959: Alexandru Darie, regizor român
Alexandru (Ducu) Darie (n. 15 iunie 1959, Bucureşti) este un regizor român de teatru. Este fiul cunoscutului actor de teatru şi film Iurie Darie şi al actriţei Consuela Roşu
A studiat regia de teatru la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1983.
În studenţie a regizat spectacolul Paracliserul, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat Marele Premiu pentru cea mai bună producţie la Festivalul International al şcolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.
După terminarea facultăţii a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea. Printre producţiile realizate în această perioadă se numară: Săptămâna luminată, de Mihail Săulescu, 1984; Jolly-Joker, de Tudor Popescu, 1985 (spectacolul a fost interzis un an mai târziu, iar numele său nu a mai apărut în presă timp de un an); Amadeus, de Peter Shaffer, 1986, nominalizat pentru cea mai bună producţie a anului 1986, premiat de ATM (azi UNITER [arhivat]); Zece hohote de râs, de Tudor Popescu, 1987, spectacol cenzurat de patru ori.
A continuat să colaboreze şi cu alte teatre. În 1985 a regizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ R.U.R., de Karel Capek - premiile pentru cea mai buna producţie şi cel mai bun regizor la Festivalul Tineretului de la Piatra Neamţ, 1985.
În 1988 a fost invitat la Teatrul Mic din Bucureşti unde a regizat Cameristele, de Jean Genet.
Din 1989 a lucrat ca regizor angajat la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Aici a regizat în 1990 Visul unei nopţi de vară, de William Shakespeare (cu Florentina Mocanu în rolul Hermia), spectacol distins cu premiile pentru cel mai bun regizor şi cele mai bune costume la prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „I.L. Caragiale".
Cu spectacolul Visul unei nopţi de vară, Alexandru Darie a fost invitat în 1991 de London International Festival of Theatre (LIFT), a susţinut un turneu în Marea Britanie, iar „The Guardian" a apreciat: „este cea mai bună producţie prezentată în Marea Britanie după Visul unei nopţi de vară regizat de Peter Brook".
Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de producţii cu Visul unei nopţi de vară din lume. În 1992 regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze Mult zgomot pentru nimic, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii".
Alexandru Darie a regizat în SUA la Performing Arts Centre, New-York Mizantropul, de Moliere şi Cabala bigoţilor, de Mihail Bulgakov. În 1992 s-a angajat regizor artistic la Teatrul Bulandra. În 1994 a continuat seria spectacolelor Shakespeare cu Poveste de iarnă, care a avut un mare succes la Globe Theatre Tokio şi la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa(Milano), spectacol distins cu premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - secţia româna.
În ianuarie 1995 a regizat Trei surori, de Anton Cehov, spectacolului acordându-i-se Premiul Asociaţiei Criticilor de Teatru - secţia română pentru cel mai bun spectacol şi Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor. De asemenea, a reprezentat Teatrul Bulandra la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa - Cracovia1996.
Alexandru Darie a montat în Japonia Omul cel bun din Seciuan, de Bertolt Brecht, la Ghinza Season Theatre din Tokio (1996) şi Macbeth, de William Shakespeare. În 1999 a regizat la Teatrul de Comedie Iluzia comică, după Carlo Goldoni, traducere în versuri de Horia Gârbea, un spectacol care a obţinut numeroase premii, printre care şi premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al stagiunii. În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din Bucureşti, iar în decembrie 2006 a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu