Nicu Constantin (n. 31 iulie 1938, Eforie Sud, judeţul Constanţa, d. 15 septembrie 2009, Bucureşti) a fost unul din cei mai mari actori români, de comedie şi nu numai. A murit pe 15 septembrie 2009, la ora 16.45, după un stop cardiorespirator, la Spitalul Militar, unde era internat din 11 mai.
Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea (de unde se trag şi strămoşii lui Ion Caramitru, George Vraca şi Victor Eftimiu) şi a ajuns în România în anul 1910. Actorul Nicu Constantin îşi amintea că toate casele ce existau în fostul oraş Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său.
Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina şi sosise în Constanţa în 1913-1914, pentru a studia la Şcoala Greacă din localitate - considerată pe atunci cea mai bună instituţie de învăţămînt din Balcani cu predare în limba greacă.
Ecaterina şi Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 şi au avut 7 copii: Petre, Constanţa, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu - viitorul actor, şi Lică. După terminarea războiului, în 1947, familia Constantin a mai înfiat un băiat din Moldova, Ştefan, ce avea apoi să devină căpitan pe unul din cele mai mari petroliere din lume, "Independenţa", găsindu-şi sfîrşitul odată cu scufundarea acestuia în Bosfor.
De mic practică tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vînzător de răcoritoare pe plajă, vînzător de lapte, vînzător de creveţi la cornet, vînzător de ziare, sacagiu, bagajist la gară, etc. Banii astfel cîştigaţi devenind o sursă serioasă pentru întreţinerea familiei sale şi, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiaşe din orăşel.
Pentru Nicu Constantin primele înclinaţii spre lumea artei încep să apară la vîrsta de 12 ani cînd avea ocazia, odată cu venirea concediilor de vară, să vadă la Eforie o serie întreagă de mari artişti: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Ştefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu etc.
Tot pe atunci învaţă de la sora sa, Constanţa, lungi poeme de cîte 30-40 de strofe, pe care le recită fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor făcîndu-se astfel imediat remarcat.
Primul spectacol a fost însă ţinut în Şcoala de Marină din Constanţa cînd Nicu Constantin, ce făcea pe atunci parte din grupul "Trio Scaramuţa", a prezentat momentul satiric "Mîine vom fi pe mare" în care lua peste picior pe cei din conducerea şcolii. Alături de el mai apăreau atunci colegii săi, Muller, Geanoglu, Muşat, Korfiadis şi viitorul actor Costel Drăgănescu.
Succesul fiind garantat Nicu Constantin a oferit apoi publicului o altă compoziţie a sa, "Melodia constănţeană".
Angajat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”
Între 1960 şi 2000, a activat şi a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În perioada 1979-1982, Constantin a fost şi actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.
În 2001, Nicu Constantin a devenit cetăţean de onoare al oraşului Eforie Sud fiind decorat cu Ordinul Cultural, clasa I, pentru activitatea sa artistică.
În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Roluri în teatrul de revistă (selectiv)
Pagini alese din revista de altădată
Revista dragostei
La Grădina "Cărăbuş"
Colibri music-hall
Nu aduce ziua ce aduce noaptea
Jos pălăria
Vino să ne vezi diseară
Costică, ne vede lumea!
Uite că nu tac!
Lasă supărarea-n hol
Grand Music-Hall de Bucarest
Nimic despre elefanţi
Cafeaua cu lapte de adio
Salutări de la Vasile
Mi se pare că mă-nsor!
Savoy, Savoy!
Filmografie
The Prophecy: Forsaken (2005)
Ministerul comediei (1999)
Harababura (1990)
Borvizomanii (1988)
Muşchetarii în vacanţă (1984)
Secretul lui Bachus (1983)
Întoarcere la dragostea dintâi (1981)
Grăbeşte-te încet (1981)
Am o idee! (1981)
Alo, aterizează străbunica! (1981)
Ora zero (1979)
Totul pentru fotbal (1978)
Septembrie (1977)
Lupuşor şi Mieluţu (1975)
Vin cicliştii (1968) ... Nicu
Împuşcături pe portativ (1966)
Albume
"Nicu... vede tot"
"Uite-l pe nea Nicu..."
"Nicu Constantin... o viaţă de artist"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu