1929 - S-a născut Edgar Reichman, scriitor francez de origine română, cronicar literar permanent pentru „L'Arche” şi „Le Monde”. Pentru romanul „Întâlnire la Kronstadt”, autorul este distins cu Premiul Wizo şi cu Marele Premiu European al Francofoniei („Rachel”, „Insomniacul de la Dunăre”).
(n. 4 august 1929, Galati)
„Scriitorii sunt bolnavi de istorie, toata lumea este Scriitorii sunt bolnavi de istorie, toata lumea este bolnava de istorie. Si aceasta maladie creat insasi de bolnava de istorie. Si aceasta maladie creat insasi de Domnia Sa Istoria intr-un fel determina fondul Domnia Sa Istoria intr-un fel determina fondul scriiturii.” scriiturii.”
(Edgar Reichmann)
Date biografice
Studii:
Facultatea de Psihologie si Pedagogie Bucuresti (exmatriculat in 1950 pentru "origine sociala
nesanatoasa", dupa plecarea parintilor in Franta);
Institutul Pedagogic Superior, sectia Istorie si Romana (1955).
Activitate socio-profesionala:
membru al Secretariatul UNESCO pentru probleme de educatie si cultura, avand functii la Paris si la Abidjan (Côte d Ivoire) (1962-1990);
consultant de presa al "Curierului UNESCO";
redactor si colaborator permanent al revistei "L Arche" (revista lunara evreiasca de expresie franceza) si din 1970 al gazetei "Le Monde" (Franta);
participa la crearea Institutului de Cercetari Pedagogice in Africa Occidentala, Abidjan, Coasta de Fildes.
Premii:
"Premiul Wizo si Marele Premiu European al Francofoniei pentru romanul "Intalnire la Kronstadt",
Paris, 1984;
Premiul European al Asociatiei scriitorilor de limba franceza;
Premiul Organizatiei Internationale a Femeilor Sioniste, pentru romanul "Le Rendez-vous de Kronstadt".
O Fereastra Catre Lume. Eseuri Despre Cultura Romana (1965 - 2002)
Cartea de fata reuneste, in premiera in limba romana, o selectie din articolele si cronicile literare publicate de autor de-a lungul a mai bine de trei decenii in cotidianul parizian Le Monde. Pagina culturala a ziarului francez a fost, in perioada postbelica, „fereastra” cea mai importanta si mai generoasa prin care literatura si cultura romana au gasit, gratie publicisticii lui Edgar Reichmann, un acces direct, imun la orice ideologie, catre opinia publica occidentala. Textele volumului sunt o pledoarie pentru valorile romanesti - de la Eugene Ionesco la Gellu Naum, de la Marin Sorescu la Mircea Cartarescu, de la Dumitru Sepeneag la Oana Orlea - ca si pentru indreptatita lor aliniere in patrimoniul spiritual european.
Alte lucrari publicate in Franta:
"Le Dénonciateur", Ed. Buchet-Chastel, Paris, 1962 (trad. in limba romana de A. Fianu, Bucuresti, 1998);
"Le Rendez-vous de Kronstadt", Ed. Belfond, Paris, 1985 (trad. in lb. romana de A. Fianu, Bucuresti, 1992);
"Rachel", Ed. Belfond, Paris, 1987; "Nous n irons plus? Sils, Maria", Paris, 1995;
"L Insomniaque du Danube", Paris, 1992 (trad. in limba romana de A. Sarbu, Bucuresti, 1998);
Rasel este considerat cel mai bun roman al lui Edgar Reichmann, scriitor de limba franceza, originar din Romania. In calitate de cronicar al ziarului Le Monde el a contribuit mult la popularizarea literaturii romane in Franta. Rasel este povestea unei familii evreiesti, cu o ramura in Romania si alta in Franta. Ambele ramuri ale familiei trec prin cel de-al doilea razboi mondial si prin rasturnarile de dupa razboi, fiecare in felul ei. Eroii principali, el din Franta, ea din Romania, se intalnesc la final intr-o tara africana pe care fiecare incearca sa o ajute in alt fel. Rasel este povestea unei legaturi de dragoste puternice, ciudate, dintre cei doi veri provenind din lumi extrem de diferite.
Opere:
Denuntatorul : Roman. Bucuresti : Hasefer , 1998. II 89.075
O fereastra catre lume : Eseuri si articole despre cultura romana :
(1965-2002). Pitesti : Paralela 45 , 2003. II 92.047
Rachel. Paris : Pierre Belfond , 1987 III 28.727
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu