Ion N. Şerban (n. 27 septembrie 1932 Slobozia, jud. Ialomiţa, d. 1997 Fierbinţi, jud. Ialomiţa), mai bine cunoscut ca Ion Albeşteanu a fost un cunoscut violonist şi lăutar virtuoz din România.
S-a născut în 1932 la Slobozia, jud. Ialomiţa, fiul cobzarului Nicolae Şerban. Din 1939, începe să înveţe vioara instruit de fratele său, Ionică Şerban. În 1953 este numit dirijor al Ansamblului "Bărăganul" din Slobozia. În perioada 1953 - 1964 a obţinut numeroase premii şi titluri de laureat la festivaluri şi concursuri de folclor. În 1964, orchestra "Bărăganul", condusa de Ion Albeşteanu, participă la Festivalul Internaţional de Folclor de la Cairo, unde obţine premiul I şi Diploma de onoare a primului festival internaţional de acest gen.
Tot în 1964 începe să înregistreze la Radio şi Televiziune, alături de soţia sa Tiţa Ştefan, dar şi să fie editat pe disc de către Electrecord, succesele sale culminând în 1965 fiind numit dirijorul proaspăt înfiinţatei secţii de folclor a Teatrului de Estrada "Ion Vasilescu", realizând o serie de spectacole la graniţa între cafe-concert şi folclor, aşa-numita "estradă folclorică". În perioada 1968 - 1971 lucrează în cadrul Filarmonicii "George Dima" din Braşov, ca dirijor al orchestrei de muzică populară "Mioriţa". Lucrează în paralel cu mai multe formaţii artistice de amatori din Braşov cu care participa la diverse festivaluri în ţară şi în străinătate. Cu formaţia "Poeniţa", în 1971, câştigă cel mai important trofeu internaţional care se acordă în materie de folclor - "Discul de Aur" al Academiei "Charles Cross", din Franţa, la a XXV-a ediţie a Festivalului de Toamnă de la Dijon.
Din 1970 începe să colaboreze cu cântăreaţa Romica Puceanu iar în perioada 1971 - 1975, înregistrează discuri cu cobzarul Marin Cotoanţă, acordeoniştii Marcel Budală, Gheorghe Ghiţică sau Victor Gore. În 1994 acesta realizează un spectacol „Tezaur folcloric” prezentat de Mărioara Murărescu. Acolo Ion Albeşteanu interpretează 4 melodii şi anume: Pe valea Neajlovului, La calu' Bălan, Spune, spune moş bătrân şi Ursitoare, ursitoare, melodii cântate şi înregistrate mai târziu în Franţa la Paris pe doua discuri. Moare in 1997.
Cu Tita Stefan
Melodii din repertoriu
Brâul lui Păun
Balada lui Moş Stan din Bărăgan
Hora mare
Jocul flăcăilor
Cimpoiul
Pasăre galbenă-n cioc
Omule cu caii buni
Horă ca la Urziceni
Cântec de dragoste
Ciobănaşul
Brâul din Doja
Geamparalele de la Călăraşi
Sârba fetelor
Brâul din Ograda
Sârbă de la Slobozia
Hora lui Albeşteanu
Sârbă de la Olteniţa
Geamparalele de la Feteşti
Sârba de la Domneşti
Horă de la Olteniţa
Unde-a pus mândra casa
De-aş trăi ca bradu-n munte
Lele, cu coadele lungi
Cântecul mirelui
Ursitoare, ursitoare
Pe valea Neajlovului
Piatră, piatră
Picături de untdelemn
De-ar fi noaptea trei conace
Pustia de noapte mică
Toate trufele se-apleacă
Pelin beau, pelin manânc
Discuri LP
„Jocuri populare româneşti” (Electrecord ST-EPE 01736): (1970) Orchestra Filarmonicii "George Dima" din Braşov
„Ion Albeşteanu şi Tiţa Ştefan” (Electrecord ST-EPE 01523): (1969) Orchestra Radio, dirijori: Ion Albeşteanu, Constantin Busuioc
„Ion Albeşteanu - Un virtuose du violon” (Electrecord ST-EPE 02537): (1978) Orchestra Ion Albeşteanu
„Ion Albeşteanu - Pe valea Neajlovului” (Electrecord ST-EPE 02928): (1983) Orchestra Ion Albeşteanu
„Ion Albeşteanu - De-aş trăi ca bradu-n munte” (Electrecord ST-EPE 03021): (1984) Orchestra Ion Albeşteanu
„Ion Albeşteanu - Un virtuose du violon vol.2” (Electrecord ST-EPE 03908): (1988) Orchestra Ion Albeşteanu
Albume
„Ion Albeşteanu - Vioară şi voce” (Electrecord EDC 456): (2005) Orchestra Ion Albeşteanu
„Ion Albeşteanu, Tiţa Ştefan, Valentin Albeşteanu” (Electrecord EDC 803): (2007) Orchestra Ion Albeşteanu, Constantin Busuioc, Adrian Grigoraş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu