Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta publicului coroana reginei Maria. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, la ora 11.00. Astfel, se marchează împlinirea a 136 de ani de la naşterea reginei Maria în data de 29 octombrie 1875.
Proiectul coroanei în stil bizantin, decorată cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu, având ca sursă de inspiraţie coroana doamnei Despina Miliţa soţia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Mănăstirii de la Curtea de Argeş, ţinând cont de dorinţa reginei Maria pentru a da o aură medievală înfăţişării sale. Un accesoriu neobişnuit pentru coroană sunt pandativii laterali "prependoulia " specifici diademelor imperiale bizantine.
Coroana reginei Maria a fost realizata la Paris de Casa de bijuterii “Lucien Falize” si este o piesa de mare maiestrie artistica. Ea a fost executata dupa schitele pictorului Costin Petrescu, artistul avand ca sursa de inspiratie coroana purtata de doamna Despina – Milita, sotia lui Neagoe Basarab, voievodul Å¢arii Romanesti intre anii 1512-1521, asa cum apare ea zugravita in tabloul votiv al Bisericii episcopale de la Curtea de Arges. Comanda si proiectul coroanei, precum si aurul romanesc din care a fost executata, au fost trimise la Paris la data de 5 august 1921 printr-un ofiter (colonelul Drossu) de la Palatul Regal. Conform comenzii, coroana trebuia lucrata in stil bizantin din aur cu monturi din pietre semipretioase.
Coroana, care cantareste 1854 de grame, are diametrul la baza de 17,5 cm si inaltimea de 18 cm. Bratele coroanei sunt evazate, fiind terminate in varfuri cu crini. Coroana este batuta cu pietre pretioase si semipretioase – rubine, smaralde, ametiste, turcoaze si opale – si a fost realizata printr-o complexa operatiune de turnare, stantare, cizelare, gravare si slefuire. Pe laterale are cate un pandantiv, cu cate un disc de care atarna trei siruri de margele, terminate cu o cruce gamata. Pe cele doua discuri sunt reprezentate stema Romaniei si stema Casei de Edinburgh, aceasta din urma ca un omagiu adus originii britanice a reginei Maria.
Coroana a fost finalizata in luna septembrie 1922, iar costul executiei a fost de 64.820 de franci.
Inaintea ceremonialului incoronarii de la Alba-Iulia atat coroana reginei Maria, cat si coroana de otel de tun (pe care a purtat-o mai intai regele Carol I) cu care a fost incoronat regele Ferdinand au fost sfintite in catedrala de catre patriarhul Miron Cristea.
Cele două pandantive au fiecare câte un scut heraldic, unul reprezintă stema Regatului României, iar celălalt însemnele heraldice ce arată ascendenţa reginei Maria, Casa de Edinburgh. Asocierea acestora cu elemente artistice bizantine sugerează continuitatea cu perioada de glorie a statelor medievale româneşti.
Simboluri religioase cosmice străvechi
Piesa prezintă o alăturare unică de simboluri regale, fiind o exprimare a noii identităţi naţionale române dobândite de nepoata reginei Victoria. De cele două medalioane sunt prinse câte trei lanţuri de ambele părţi, reprezentând spice de grâu, simbol al fertilităţii, iar la capătul fiecărui lanţ era o cruce gamată, similară celei din partea superioară a coroanei.
Crucea gamată stilizată reprezintă simboluri religioase cosmice străvechi care se regăsesc adesea şi în arta populară românească. Alegerea pietrelor semipreţioase sau preţioase care au împodobit coroana a fost în acord cu viziunea reginei despre romantism.
Comanda coroanei reginei Maria, conform documentelor din arhiva Falize, a fost înregistrată la 5 august 1921, fiind făcută de către Parlamentul României, prin preşedintele Senatului, generalul Coandă şi de colonelul Drosso, din partea Regelui Ferdinand.
Coroana reginei Maria va fi expusă în Holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României până la sfârşitul lunii noiembrie, putând fi admirată după această perioadă în expoziţia permanentă "Tezaur Istoric", de miercuri până duminică.
EVZ.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu