1956 - S–a născut cântăreţul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu.
Nicolae Furdui Iancu (n. 26 octombrie 1955) este un cântăreţ român de muzică populară, adevărat simbol al munţilor Apuseni şi al judeţului Alba.
Nãscut în 1955, într-o comunã din tara Motilor, Sohodol, crescut si educat în Abrud, Nicolae Furdui Iancu este, fãrã îndoialã, un exponent demn al acestei regiuni încarcate nu numai de istorie, ci si de cel mai autentic folclor românesc.
Absolvent al Liceului Pedagogic din Abrud, a urmat cursurile Institutului Pedagogic din Oradea, pe care l-a absolvit în 1979. A profesat meseria de dascãl pâna în 1989, când a renuntat, dedicându-se în întregime cântecului popular. Primul contact cu scena l-a avut la vârsta de 17 ani, cu orchestra Liceului unde învãta. Apoi, la Oradea student fiind, a participat în 1979 la Festivalul Artei Studentesti, unde a obtinut premiul întâi.
Dacã ar fi fost îndrumat la timp, ar fi ales muzica de operã. Este un mare admirator al "tripletei de aur": Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras.
Nicolae Furdui Iancu, om de o mare valoare artisticã si sufleteascã, este si va fi mereu o mare stea si un simbol vesnic al folclorului românesc autentic din toate timpurile.
Cu vocea dumnealui puternică, minunat timbrată, a cucerit o multitudine de fani şi, totodată, şi prin repertoriul deosebit căruia îi sunt definitorii elementele spaţiului mitic românesc, stările cu care ţăranul român se confruntă şi evenimentele importante din viaţa acestuia. Are bucuria de a-şi face apariţia pe scenă alături de copiii dumnealui.
Observaţi mai jos câteva titluri:
A plecat moţu în ţară
Tarina buciumaneasca
Noi suntem români
Nu uita că eşti roman
Cântec moţesc de nuntă
Cetera şi glasul meu
Pentru ochii mândrei mele
Cine n-are nici un dor
De-ar veni primăvara
A venit aseara mama
Saracii dusmani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu