O, timpuri! O, moravuri! Scria Marcus Tullius Cicero în CATILINAM... una dintre cele mai remarcabile figuri ale Romei antice
În primul dintre cele patru discursuri, a repetat aceasta expresie exclamativa de mai multe ori, fiind una dintre expresiile lui favorite.
Expresia retorica formuleaza îngrijorarea lui Cicero fata de continua degradare a moravurilor si exprima indignarea fata de coruptia ce macina tot mai adânc societatea în care oricine putea fi cumparat, iar legea era ignorata. Aceasta expresie a supravietuit si supravietuieste timpului, ramânând actuala pâna la banalizare si în zilele acestui secol XXI si sunt convinsa ca va continua sa persiste în vecii, vecilor. Unii, considera ca aceasta formulare ar apartine pesimistilor, spre a aminti timpurilor trecute, considerate moralmente superioare. Pe de alta parte, în expresie poate fi regasita eterna tensiune dintre trecut si viitor, în contrastul dintre vechi si nou, dintre generatii, ceea ce-i face pe cei mai în vârsta sa fie deseori sceptici asupra viitorului, invocând "timpurile si "moravurile" drept vinovate de schimbari.
A happy life consists in tranquility of mind.
Cicero
(Pentru avea o viata fericita trebuie sa ai o minte linistita. )
Live as brave men; and if fortune is adverse, front its blows with brave hearts.
Cicero
(Traieste ca un om curajos; iar daca nu ai noroc, infrunta-i loviturile cu o inima curajoasa.)
Let your desires be ruled by reason.
Cicero
(Lasa-ti dorintele conduse de ratiune. )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu