Există mai multe versiuni despre originea șahului, cele mai răspândite dintre ele consideră ca țară de origine India, Persia și China. Perioada în care a apărut jocul de șah se apreciază că a avut loc între secolul III și secolul VI. Despre descoperirea jocului sunt nenumărate legende, printre cale una dintre cele mai renumite este legenda cu boabele de grâu. Izvoarele istorice atestă faptul că se juca șah prin secolul VI în Persia. Jocul s-a răspândit prin secolul VII o dată cu extinderea și invaziunii islamice în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Bizanț, Italia, Europa de Est și Spania. In evul mediu șahul era considerat de nobili ca un joc de elită, pe când biserica a dezaprobat jocul timp de câteva secole.
Prin secolul XVI se vor modifica mult regulile de joc, astfel se poate vorbi că în acel timp a apărut sahul modern.
Se joacă în doi, pe o tablă de 8 x 8 pătrăţele.
La inceputul unei partide de sah fiecare jucator are 16 piese: 8 pioni, 2 turnuri, 2 nebuni, un rege si o regina.
Artiştii- sculptori din Kiev Nikita Zigurd Igor si tatăl sau Alexis , au realizat printr-o tehnica de artă care combină argintul, bronzul, mahonul si marmura, table si piese de sah..
Eii au creat mai multe seturi tematice.
Tabla de şah "Battle of Empires" este realizata cu civilizaţia occidentala. In fruntea armatei Sfântului Imperiu Roman este împăratul însuşi Karl V şi se confruntă cu sultanul Suleiman I.
"Clash of Empires" este al doilea exemplar. Această lucrare a fost executat intre anii 2005-2007. Material: bronz, mahon, marmura si piele, dimensiunea tablei:64-64-10,5 carouri 6-6 cm. Dimensiunile figurinelor: Rege - 14 cm, ofiţer - 12,5 cm , pion - 7,5 cm. Figurinele albe reprezintă Sfântul Imperiu Roman din secolul al 16-lea. Cavaleri medievali - Germania, Regele - Impăratul Carol V. Figurinele negre reprezinta Imperiul Otoman, din secolul al 16-lea. Aici, ienicerii si sultanul Suleiman I.
Intr-un alt exemplar s-au folosit materiale istorice cu tema Asia şi Rusia antica. Piesele albe reprezintă Rusia Veche din secolul al 14-lea. Imparatul - Marele Duce Dimitri Donskoi. Piesele negre reprezintă Hoarda de Aur din secolul al 14 lea. Regele însuşi Marele Khan.
O legendă spune că „șahul”, ca joc, nu avea Regină -legenda aparține Indiei, și că unii din jucători și-a pus Regina la bătaie, și-a pierdut. Oponentul, cel care a câștigat, pentru că Regina câștigată era foarte frumoasă, a redescris jocul!
RăspundețiȘtergereFoarte interesant...Asta n-am stiut. Multumesc!
RăspundețiȘtergere