Pe data de 16 mai 2012 se împlinesc 200 de ani de când, în urma păcii de la Bucureşti dintre imperiul Ţarist şi cel Otoman, principatul Moldovei a fost rupt în două, partea de răsărit fiind ocupată de către Rusia. Pacea s-a încheiat în Hanul lui Manuc, ea constituind un abuz şi o încălcare gravă a dreptului internaţional din acea perioadă, principatul Moldovei nefiind un teritoriu Otoman, care să ofere imperiului dreptul de a ceda teritorii care nu îi apaţin de drept.
Împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la fostul Imperiu Ţarist este comentată diferit în presa de la Chişinău, ea fiind interpretată fie ca eliberare de sub dominaţia otomană, fie ca ocupaţie de către imperiul rus.
Pe parcursul războiului ruso-turc din 1806-1812 zeci de mii de moldoveni s-au înrolat în armata rusă, în speranţa de a elibera Ţara Moldovei de sub dominaţia otomană, scrie Moldavskie Vedomosti. ‘Visul acestora însă nu s-a realizat pe deplin, deoarece doar o parte a Ţării Moldovei a fost eliberată’, menţionează ziarul.
Istoricii contactaţi de ziarul Adevărul definesc ca ocupaţie perioada în care actualul teritoriu al Republicii Moldova a fost în componenţa Imperiu Rus. Dacă în primii ani, basarabenii au fost amăgiţi cu o autonomie, în anii 1860-1870 limba rusă a pătruns în toate bisericile, şcolile, dar şi în administraţie. Astfel, românii din stânga Prutului au absentat de la procesul de creare a naţiunii române moderne, rămânând cu identitatea lor regională. Către anul 1900, doar 5-7% dintre basarabeni făcuseră câţiva ani de şcoală, dar şi aceia, în majoritatea absolută, cunoşteau doar rusa. Experimentele au continuat într-o formă mai agresivă, dar şi cu mai multe jertfe, după cea de-a doua ocupare a Basarabiei, din 1940.
‘Două sute s-au dus. Cum va arăta R. Moldova peste o sută de ani?’, se întreaba Constantin Tănase în ziarul Timpul. El consideră că manifestaţiile de comemorare au trecut practic neobservate pe ambele maluri ale Prutului. ‘Cu excepţia comunităţii ştiinţifice a istoricilor şi a unor forţe politice, necontrolate de ruşi, intelectualitatea şi clasa politică de pe ambele maluri ale Prutului au dat dovadă de oportunism, laşitate şi chiar ticăloşenie’, se menţionează în articol. ‘Dacă laşitatea naţională şi ticăloşenia politică vor fi şi în continuare cartea noastră de vizită, la alt trist jubileu, peste o sută de ani, s-ar putea ca în R. Moldova să nu mai rămână niciun român’, mai scrie Constantin Tănase.
Sursa:epochtimes-romania
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu