La Humanitas a apărut recent cartea „Mărturii despre Eminescu" Povestea unei vieţi spusă de contemporani; Selecţie, note, cronologie şi prefaţă de Catalin Cioaba.
In opinia mea, această carte este un eveniment remarcabil, întâi de toate prin faptul că ea vine să echilibreze, să aducă în dreaptă cumpănă receptarea lui Eminescu în ţara lui. Şi mă gândesc că poate e la mijloc înţelepciunea de filozof a alcătuitorului.
Despre Cătălin Cioabă se spune şi se scrie în mediul virtual că este autor român de filozofie şi traducător de filozofie germană. A absolvit Facultatea de Litere (1995) și Facultatea de Filozofie (1997) a Universităţii din Bucureşti, stagiu de pregătire doctorală la Universitatea din Freiburg,). Doctor în filozofie al Universității din București (2005). Eu am citit de câteva ori monumentalul tratat al lui Martin Heidegger “Fiinţă şi timp” tradus din germană de Cătălin Cioabă şi Gabriel Liiceanu şi am admirat la fiecare lectură calitatea deosebită şi frumuseţea sobră a tălmăcirii.E o nouă deschidere către filzofie a limbii române, o scoatere din ascundere(ca să recurg la o sintagmă heideggeriană) a disponibilităţilor filozofice ale ei.
Revenind la cartea de mărturii despre Eminescu, ţin să remarc mai întâi abordarea obiectivă şi contextuală a vieţii şi felului de a fi al lui Eminescu alături de umanismul proeminent al său. Dl Cioabă crede că la întrebarea despre cum a fost omul Eminescu sunt în drept să răspundă contemporanii lui, cei care l-au cunoscut pe viu. Din amintirele contemporanilor, dimcolo de clişeele cu care ne-am obişnuit, ziece dl Cioabă, “apare un om care ştia ca nimeni altul, în anii tinereţii, să se bucure de viaţă, dar care, ca nimeni altul, a îndurat apoi calvarul ei. De aceea Eminescu face parte dintre cei puţini care, ieşind din condiţia obişnuită a umanului, au făcut-o pe aceasta vizibilă pentru toţi ceilalţi. Cei mai mulţi dintre contemporani au înţeles asta abia după ce plinul său de fiinţă a fost pus în lumină odată cu dispariţia lui. Faptul de a-l fi văzut pe Eminescu a însemnat dintr-odată foarte mult. Aşa cum va putea să însemne, după lectura acestei cărţi, şi pentru cititorul de azi. Încheind-o, el îşi va putea spune: „Şi eu l-am văzut pe Eminescu!“
Se cere remarcat apoi faptul că volumul este rezultatul unei munci de mai mulţi ani în arhive şi biblioteci(în special la Universitatea din Freiburg, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ Iaşi, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Judeţean Botoşani ş.m.a.) , astfel că el ne oferă un număr de amintiri dacă nu exhaustiv, atunci cel puţin incomparabil mai deplin decât toate ediţiile de până acum ale amintirilor contemporanilor despre Eminescu. Au fost incluse atât texte integrale, atunci când erau dedicate exclusive evocării lui Eminescu, cât şi fragmente de text din scrieri în care amintirile despre poet apar doar ocazional. Prin urmare, selecţia s- a operat nu numai la nivelul alegerii textelor, ci şi în interiorul lor.
Imaginea integrală pe care ne-o furnizează această carte este, cum se afirmă în prefaţa alcătuitorului, un “Portret din Cuvinte”( acesta fiind chiar titlul prefeţei) al lui Eminescu.Volumul, numărând circa şase sute de pagini, este structurat precum urmează 1. COPILĂRIA ŞI PEREGRINĂRILE TINEREŢII, 2. ANII DE MATURITATE, 3. ANII TÂRZII. BOALA, 4. EVOCĂRI DIN ANUL MORŢII, 5. POVESTIRI, ANECDOTE, IMAGIN, iar la sfarşit -Imagini, Despre autorii mărturiilor şi Bibliografie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu