I. D. Berindei, unul dintre cei mai bine cotaţi arhitecţi ai începutului de veac XX. Berindei provenea dintr-o familie de arhitecţi, cu vădite simpatii liberale, fusese şcolit la Paris, călătorise mult prin ţările Occidentului şi avea un bogat repertoriu de schiţe realizate sub impulsul a tot ceea ce văzuse frumos în arhitectura vestului Europei. La Palatul Culturii din Iaşi „Planurile de construcţie aparţin celebrului arhitect I. D. Berindei, arhitect format la Şcoala Franceză şi care l-a proiectat în stil neogotic flamboyant. Este specific epocii romantismului, care s-a manifestat ca un curent artistic şi în arhitectură. Arhitectul a fost puternic influenţat de stilul clădirilor din Franţa, unde a petrecut 9 ani de zile. Palatul ieşean este inspirat din stilul arhitectural al Palatului de Justiţie din Paris“, a precizat directoarea Ionuc.
Prima clădire realizată de Berindei după întoarcerea în ţară este Casa Asan (Casa Oamenilor de Ştiinţă) din Bucureşti. Apoi, următoarea comandă o primeşte de la Grigore Cantacuzino Nababul, unul dintre bogaţii regatului de atunci – Casa cu lei (azi Muzeul Muzicii din Bucureşti). Tot I. D. Berindei şi-a pus pecetea şi pe construirea primului hipodrom românesc (realizat vis-a-vis de Casa Scânteii din Bucureşti, distrus ulterior). Acelaşi arhitect a amenajat Parcul Carol, în calitate de arhitect-şef al oraşului Bucureşti, perioadă în care a realizat numeroase schiţe de urbanism, în vederea reamenajării capitalei .
Ceea ce-l făcea extrem de căutat de boierii doritori să aibă o casă unicat, era stilul său de lucru şi schiţele pe care le făcea, lucru uimitor, pe un calc, în acuarelă, astfel încât, chiar înainte de începerea construcţiei, comanditarul, proprietarul ştia exact şi cât se poate de color cum va arăta casa la final.
Un lucru mai puţin cunoscut, consemnat în documentele vremii ţine de noaptea în care s-a inaugurat Turnul cu ceas al Palatului ieşean. „Noaptea de 11-12 octombrie 1925, Berindei şi cei doi fii ai săi şi-au petrecut-o în turnul palatului, încercând să regleze ceasul. Şi toată noaptea nu s-a auzit decât Hora Unirii în tot Iaşul. Toată lumea se întreba ce se aude şi ce se întâmplă“, ne-a povestit d-na Ionuc.
Sursa:http://www.ziarullumina.ro/
A fost construită între anii 1908-1910 de arhitectul I. D. Berindei pentru Amiralul Vasile Urseanu (1848-1926) a cărui pasiune era astronomia şi care a fost preşedintele primei societăti româneşti de astronomie, Societatea Astronomică, înfiinţată în 1908.
Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei a fost construit între anii 1899-1902 după proiectul arhitectului I. D. Berindei în stil baroc franţuzesc foarte la modă în epocă.
Palatul Culturii a fost inaugurat, in 1926, de catre Ferdinand de Hohenzollern. Realizat dupa planurile arhitectului I.D.Berindei, constructia Palatului a durat doua decenii.
Stilul palatului e neogotic flamboyant, cu detalii ornamentale, cu elemente heraldice in exterior.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu