Cu SIDA, Freddie Mercury a arătat curaj incredibil, până la sfârşitul vieţii sale, însă, a fost foarte dificil. Chiar foarte bolnav, el a insistat până la sfârşit pentru a inregistra melodii şi videoclipuri, " Days of Our Lives", ultimul său video înregistrat fiind un adio pentru public . Aceste clipuri sunt o dovadă în imagini că Freddie Mercury a fost un mare artist, care, chiar şi în cele mai dificile perioade, si-a demonstrat pasiunea sa pentru muzica.
Freddie Mercury (născut Farrokh Bulsara la 5 septembrie 1946; d. 24 noiembrie 1991) a fost muzician, compozitor şi textier britanic, cunoscut ca lider al formaţiei britanice de muzică rock Queen. Mercury a fost recunoscut pentru calităţile vocale remarcabile de tenor şi pentru prestaţiile live. În calitate de compozitor, a compus multe hituri internaţionale, printre care Killer Queen, Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are the Champions şi Little Thing Called Love. Mercury a murit în urma unor complicaţii ale sistemului imunitar cauzate de infectarea cu virusul care cauzează boala cunoscută sub acronimul SIDA.
Deşi Queen nu a prea fost apreciată de criticii de muzică rock, ca dovadă indirectă fiind nominalizarea sa foarte târzie în Rock and Roll Hall of Fame (doar în anul 2001), formaţia a fost şi continuă să fie extrem de iubită şi apreciată în întreaga lume. „Marca” Queen a reuşit să vândă până în prezent aproape jumătate de miliard de albume. Formaţia a petrecut mai multe săptămâni în UK Album Charts decât oricine altcineva în istoria muzicii, mai mult decât chiar The Beatles. Două dintre cântecele lui Freddie — We Are the Champions şi Bohemian Rhapsody — au fost recunoscute drept cele mai bune cântece din toate timpurile de asociaţii importante precum Sony Ericsson şi Guinness World Records. În 2006, Time Asia l-a clasificat pe Mercury drept unul din cele mai importante personalităţi ale ultimilor 60 de ani. Pe de altă parte, Mercury a fost criticat că şi-a ţinut secretă originea, preferinţele sexuale şi îmbolnăvirea de SIDA.
Conform cărţii lui Hutton "Mercury and Me", Mercury a fost diagnosticat cu SIDA în primăvara anului 1987. În acelaşi an, Mercury a declarat că a testul său a ieşit negativ. În ciuda negaţiilor, presa britanică a continuat zvonurile în anii următori, din cauza stării psihice a lui Mercury, şi din cauza lipsei de turnee a celor de la Queen . Până la sfârşitul vieţii sale, Mercury era urmărit de fotografi, în timp ce tabloidul The Sun susţinea că Mercury este serios bolnav. Apariţia sa din ultimul său videoclip, "These Are the Days of Our Lives", le-a continuat suspiciunile.
Mercury a continuat să înregistreze melodii în studio până cu o luna înainte de a muri în noiembrie 1991. În ultimul său an de viaţă, Queen era la apogeul succesului, albumul Innuendo intrând în topurile britanice pe locul întai şi vânzând 250,000 de copii doar în prima săptămână de la lansare.
Pe data de 22 noiembrie, 1991, Mercury l-a chemat pe managerul trupei Queen la el acasă în Kensington, pentru a discuta o declaraţie publică. A doua zi, 23 noiembrie, următorul anunţ a fost făcut din partea lui Freddie Mercury:
„ În urma relatărilor din presă din ultimele două săptămânii, doresc să confirm că am fost testat HIV pozitiv şi că am SIDA. Am simţit că este corect să ţin această informaţie privată până acum pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu. Acum a venit timpul pentru prietenii şi fanii mei din toată lumea să afle adevărul şi sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei în lupta acestei boli teribile. Intimitatea a fost mereu specială pentru mine şi sunt faimos pentru lipsa de interviuri. Va rog să înţelegeţi că acest lucru va continua. ”
„Freddie ştia că i se apropie sfîrşitul, a declarat ea printre lacrimi, dar şi-a păstrat simţul umorului pînă la capăt. În ultimele zile a avut dureri mari şi a suferit mult. N-a putut mînca şi a fost sedat puternic. Totuşi, în ciuda stării îngrozitoare în care se găsea, mi-a mărturisit că nu regretă nimic. Cînd am plecat de lîngă patul lui, l-am sărutat pe obraz, l-am ţinut de mînă şi i-am spus că l-am iubit foarte mult. Dar suferinţa întipărită pe chipul său nu doresc să o mai văd vreodată.” – Mary Austin
Puţin după 24 de ore de la declaraţia de presă, Mercury a murit pe data de 24 noiembrie 1991 la vârsta de 45 de ani. Cauza decesului a fost pneumonie bronhială din cauza SIDA.Deşi nu participase de ani de zile la slujbe religioase, înmormântarea lui Freddie a fost făcută de un preot zorostrian. Cântăreţul Elton John şi membrii rămaşi din trupa Queen au luat parte la înmormântare. El a fost incinerat la cimitirul Kensal Green, iar cenuşa sa a fost împrăştiată pe malurile lacului Geneva, lângă Montraux, Elveţia, locul unde Freddie şi-a petrecut ultimii ani din viaţă. Prin testament, Mercury i-a lăsat lui Austin jumătate din avere, iar cealaltă jumătate părinţilor săi şi surorii lui. El i-a mai lăsat bucătarului său 500.000 £, 500.000 £ asistentului, 100.000 £ şoferului, şi 500.000 £ partenerului său Jim Hutton. Mary Austin a moştenit casa acestuia, unde locuieşte acum împreună cu familia sa.
Trupa Queen
Cu o gamă vocala de trei octave şi jumătate şi oarecum tehnica de operă, Freddie Mercury a fost un cântăreţ rock cele mai populare şi tehnic realizat. Lider al grupului Queen, a compus mai multe hit-uri , inclusiv Bohemian Rhapsody, Somebody to Love si We Are the Champions.
Impresionant! Frumos ai realizat comemorarea lui Freddy!
RăspundețiȘtergere