1879 - S-a născut I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugaşvili), şef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1924-1953), personaj stigmatizat al istoriei. În anul 1928, a lansat primul plan cincinal care viza independenţa economică a Rusiei faţă de celelalte state ale lumii şi care a reprezentat, de fapt, colectivizarea forţată a zeci de milioane de gospodării ţărăneşti. Cei care s-au opus, ca şi aşa numiţii “duşmani ai poporului”, membri de partid indezirabili, au fost arestaţi, deportaţi în coloniile penitenciare sau asasinaţi (m.05.03.1953).
Iosif Vissarionovici Stalin - născut Ioseb Djugaşvili (21 decembrie 1878 – 5 martie 1953) din tată georgian şi mamă osetină, a fost un revoluţionar bolşevic şi conducător politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, în urma morţii lui Vladimir Ilici Lenin, câştigând în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troţki şi consolidându-şi pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, şi după încheierea acestuia, până la moartea sa. Regimul său de ideologie marxist-leninistă este adeseori numit stalinism.
Sub Stalin, care a înlocuit Noua Politică Economică (NEP) cu planurile cincinale, (introduse în 1928) şi agricultura individuală cu agricultura cooperatistă, Uniunea Sovietică a fost transformată dintr-o societate ţărănească într-o mare putere industrială mondială la sfârşitul celui de-al patrulea deceniu. Agricultura sovietică, care a fost exploatată pentru finanţarea industrializării, a continuat să fie subdezvoltată pe toată durata deceniului. Colectivizarea a trebuit sa facă faţă opoziţiei generalizate a chiaburilor, în fapt, cei mai harnici şi gospodari oameni ai satelor, având ca rezultat o luptă înverşunată a multor ţărani împotriva autorităţilor. În acest timp, Stalin a argumentat că fracţionismul Partidului Comunist aflat la putere ar putea slăbi Uniunea Sovietică în faţa inamicilor externi. Pe durata deceniului al patrulea, el, practic, a eliminat opoziţia politică prin intermediul sistemului foarte dur al exilului intern (vezi Gulag) şi prin execuţii, iar prin asigurarea de beneficii anumitor segmente ale populaţiei, a câştigat sprijinul sau cooperarea lor cu regimul.
O victorie greu cucerită în Marele Război pentru Apărarea Patriei, 1941–1945, (care a fost posibilă cel puţin parţial datorită capacităţilor de producţie ridicate în timpul industrializării forţate), a pus temelia pentru formarea Pactului de la Varşovia şi a consfinţit poziţia URSS drept una dintre cele două superputeri mondiale dominante, poziţie pe care a menţinut-o pentru aproape patru decenii după moartea lui Stalin (în 1953). Cu toate acestea, generaţiile de conducători care au urmat au repudiat stalinismul. Succesorul lui Stalin şi prim-secretar al partidului, Nikita Hruşciov, a denunţat folosirea represiunii în masă şi cultul personalităţii, (în 1956).
După cum spune Hrusciov în autobiografia sa, Stalin participa deseori la chefuri nocturne alături de aghiotanţii săi, după care el dormea toată ziua, aşteptând ca ei să rămână treji şi să conducă ţara. La 1 martie 1953, după un dineu întins pe durata întregii nopţi, alături de ministrul de interne Lavrenti Beria şi viitorii premieri Gheorghi Malenkov, Nicolai Bulganin şi Nikita Hruşciov, Stalin a cedat, suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreapta a corpului. El a murit patru zile mai târziu, la 5 martie 1953, la vârstă de 73 de ani. În mod oficial, hemoragia cerebrală a fost declarată drept cauză a morţii. Trupul său a fost mumificat şi păstrat în Mausoleul lui Lenin până la 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică. Trupul lui Stalin a fost îngropat, după aceea, lângă zidul Kremlinului.
S-a sugerat că Stalin ar fi fost asasinat. Fostul exilat comunist Avtorhanov a adus în discuţie această ipoteză în 1975. Viaceslav Molotov, în memoriile sale politice publicate în 1993, afirmă că Beria s-a lăudat în faţa sa că l-ar fi otrăvit pe Stalin. În 2003, un grup de cercetători ruşi şi americani au enunţat ipoteza că Stalin ar fi ingerat o puternică otravă folosită împotriva şobolanilor, care provoacă fluidizarea sângelui şi hemoragii şi atacuri cerebrale. Cum acest tip de otravă este insipidă, varianta aceasta este plauzibilă. Cum a murit Stalin, se va putea afla cu certitudine doar dacă se va face autopsia cadavrului care este îmbălsămat.
Svarog
Stalin şi Biroului Politic la copii de Gorky Park. Gorky 1939
Vasile Efanov
Întâlnire de neuitat 1936-1937
Întâlnire de neuitat 1936-1937
Alexander Gerasimov
Stalin şi Voroşilov în Kremlin, 1938
Stalin şi Voroşilov în Kremlin, 1938
Frida Kahlo
Urbea de la poalele Tâmpei, Brasov, a avut, de-a lungul existenţei sale, mai multe denumiri, de la Corona, Barasu, Kronstadt etc., în Evul Mediu, la Oraşul Stalin (1950 – 1960), în perioada de transformare politică, economică, socială şi culturală a României, după modelul Uniunii Sovietice.
Brasov
Karina, pentru mine ai postat asta?:))Noah,multzam da eu sunt marxist-lininist nu stalinist:))
RăspundețiȘtergereŞti cumva cine a pictat ultimele doua tablouri?
Am şi eu o kolectie de picturi serioasa cu Stalin facute de iubirea lui, Frida Kahlo..:)
Itzi doresc o zii placuta,
Interesant. Spre ruşinea mea, recunosc că habar-n-aveam ce a învârtit el, tov. Stalin. Oricum, sunt cam bâtă la istorie, aşa că mulţumesc de ocazia de a mai afla ceva.
RăspundețiȘtergere:)
Pictura sovietica":
RăspundețiȘtergereSvarog
Stalin şi Biroului Politic la copii de Gorky Park. Gorky 1939;
Vasile Efanov
Întâlnire de neuitat 1936-1937;
Alexander Gerasimov
Stalin şi Voroşilov în Kremlin, 1938
Am si eu o multime de picturi dar am crezut ca lumea nu este interesata de comunism:))
Stiam ca Frida Kahlo a fost iubita lui Lev Troţki o perioada, insa marea ei iubire zbuciumata a fost Diego Rivera.
RăspundețiȘtergereInsa am si eu tablourile ei cu Stalin:)
RăspundețiȘtergereBlue, cand am pus subiectul am avut o retinere, deoarece comunismul este inca un subiect tabu...
RăspundețiȘtergereHmm, multumesc,
RăspundețiȘtergereDa, aşa este nu a fost publikata iubirea asta decat dupa moartea ei.Se iubeau ın mare taina:))Dragoste comunista noah:))Ca daca era net pe vreme aia fii tu sigura ca era alta treaba:))))
S-au gasit nişte jurnale ascunse ın zidul kasei ınsa nu ştiu daca a fost facuta publica ştirea asta şi ın Romanya,
Aici au bubit toate gazetele importande acum cativa ani...
Cu privire la communism? Sunt destul de multzi şi ın Romanya ınsa, nu au curajul sa spuna, mai modern sunt de stanga zic ei...
Poate ca au dreptae ın felul lor...Traiesc ıntr-o tara unde bah-communistle,bah eşti gay sau bah tzigane sunt folosite drept ınjuraturi...
Şi eu sunt Roman de origine, sunt Muntean din Targovişe dar suntem plecatzi din Romnya cu catziva ani ınaintea lovituri de stat din 89'
Aici totul e nrmal, communismul nu e ınjuratura ca la voi...
Hay ca tzi-am dat bataie de cap:))
Çaw,
Ai dreptate Karina! Frida Kahlo nu a avut nici-o legatura cu Stalin ci a fost sotia pictorului mexican ce a fost intr-adevar invitat la Moscova in 1927. Ieri a fost aniversat Diego Rivera cu ocazia zilei de nastere (8.12.1886)drept pentru care radio Romania cultural i-a dedicat o emisiune intreaga.
RăspundețiȘtergerehttp://karina-lumeanoastra.blogspot.com/2010/11/diego-rivera.html
RăspundețiȘtergereaici l-am facut pe rivera...de obicei postarile mele acest an au fost de prezentare generala si le-am facut in ordine cronologica, pentru a fi usor accesate.
e interesanta perioada comunismului, pentru ca ascunde secrete ce nu vor fi dezvaluite asa usor pentru ca sunt inca bine pazite de oameni ce inca mai traiesc...
avetzi dreptate muzeul Ploeşti..
RăspundețiȘtergeres-au reıntors unul la celalalt, asta e altceva...de cele doua chiuretaje facute din relatzia cu Troçki stiatzi?
hany,Diego era Universul pentru ea?
aşa a zis nu?
Kahlo a avut relatii atât cu bărbaţi cat şi cu femei, inclusiv Josephine Baker. Cred ca accidentul produs in tinerete si urmele lui, au produs trasformari phihice la Kahlo.
RăspundețiȘtergereStiu ca a avut probleme cu aparatul de reproducere la accident, drept urmare ea a avut multe avorturi de-a lungul timpului...
Imi pare rau ca s-a ajuns la acest punct.In Romania (ca si in orice alta tara) oricine poate spune orice despre oricine. Sunt convins insa ca cei ce i-au citit pe Dimitrie Cantemir, Anton Pann sau mai ales Nicolae Iorga nu o fac... Gordugunuz Muzesi Targoviste Ploiesti su dogu gitimek.
RăspundețiȘtergereBaris arkadasim?