photo eb1b08bb.png

27 feb. 2011

Elisabeth Taylor

Photobucket
1932 - S-a născut actriţa britanică Elisabeth Taylor, considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”; a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori şi a primit Premiul Academiei de Film pentru întreaga carieră („Pisica pe acoperişul încins”, „Cui i-e frică de Virginia Woolf”, „Pasărea albastră”).

Photobucket

Elizabeth Taylor (născută Dame Elizabeth Rosemond Taylor, la 27 februarie 1932, Londra) este o actriţă americană de film. Este considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”. A fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori şi a primit de la American Film.

Photobucket

La 27 februarie 2009 se implinesc 77 de ani de la nasterea actritei Elisabeth Taylor, considerata ultimul star al Hollywoodului de altadata.



Elizabeth Taylor, vârsta de 11 ani


 (420x482, 26Kb)

Parintii erau americani, tatal, Francis, avand radacini scotiene-irlandeze, detinea o galerie de arta pe Old Bond Street, iar mama, Sara, avand origini germane, fosta actrita de teatru, isi abandonase cariera, dedicandu-se unui stil de viata britanic.
La numai 9 ani, Elisabeth Taylor intra in lumea filmului, aparand in „Lassie Come Home" (povestea catelului-erou, pentru care a fost platita cu 100 de dolari pe saptamana de filmare), ea a convins imediat prin naturalete si talent, dupa care pelicula „National Velvet" (1944) a transformat-o intr-o vedeta. Succesul a fost urias, iar incasarile - de peste 4 milioane de dolari.

Photobucket

Cand Liz avea 19 ani, iubitul lui Marlene Dietrich a dorit sa se insoare cu ea, care era cu 30 de ani mai tanara decat Marlene. Motivul il constituia, se pare, acei ochi incredibili, descrisi cand albastru-lavanda, cand ca niste flori de nu-ma-uita, in orice caz, de o culoare unica, in care barbatii se pierdeau.

Photobucket

In 1955 joaca, alaturi de James Dean, in „Giants", insa partenerul ei moare in acelasi an intr-un accident de masina.

Photobucket

Al doilea Oscar va veni in 1966, pentru „Cui i-e frica de Virginia Woolf".

Photobucket

Marea lovitura o da in 1963, in super-productia „Cleopatra", pentru care a fost platita cu 1 milion de dolari, plus 10% din incasari! O premiera absoluta pentru o actrita, la acel moment. Acum il va cunoaste pe cel care-i va fi al cincilea sot, Richard Burton (predecesorii fiind Conrad Hilton, mostenitorul imperiului hotelier, bogat, aratos, dar betiv si violent, alaturi de care Liz n-a rezistat decat trei luni, apoi britanicul Michael Wilding - un actor modest, cu 20 de ani mai varstnic si neimpacat cu excesele sotiei, Michael Todd - un producator pragmatic si hotarat, care a coplesit-o cu daruri de lux si petreceri somptuoase, dar care a murit intr-un accident de avion - si Eddie Fisher - caruia Liz i-a distrus casnicia cu actrita Debbie Reynolds.

Photobucket


Elizabeth Taylor & Richard Burton / Cleopatra & Mark Anthony


Nu-i de mirare ca asociatii feministe au declarat-o atunci „Cea mai detestabila femeie", insa Taylor nu s-a sinchisit de critici si a declarat ca Debbie nu si-a pierdut barbatul, „fiindca nu l-a avut niciodata cu adevarat").

Photobucket

Taylor si Burton vor constitui cel mai furtunos cuplu de la Hollywood se casatoresc in 1964, se despart dupa zece ani, se recasatoresc in 1975, dar mariajul nu mai rezista decat cateva luni. Stilul lor de viata - incarcat de alcool, pastile contra durerilor (Liz si-a fracturat spatele de cinci ori), agresiuni verbale si fizice urmate de reimpacari spectaculoase, insotite de bijuterii opulente, a starnit ingrijorare chiar din partea Papei si in Senatul SUA, unde sotii Taylor-Burton au fost considerati un prost exemplu pentru tineret.

Photobucket

Cei doi vor juca impreuna in 12 filme si vor castiga intr-un deceniu 88 milioane de dolari, pe care-i vor risipi pe giuvaeruri - printre cele mai spectaculoase fiind diamantul Krupp (33 carate), brosa cu diamante a Ducesei de Windsor, smaraldele Marii Ducese de Rusia si diamantul Cartier (69 carate) - blanuri, perle, avioane, picturi si iahturi (cand filmau in Anglia, au inchiriat cu 20.000 de dolari pe luna un iaht de 200 de tone, pentru a gazdui cainii lui Liz, care n-aveau voie pe uscat din cauza carantinei). • Multi au criticat-o pe diva pentru lipsa de bun gust, vizibila in impopotonarea cu bijuterii masive, dar si in alegerea unor haine si coafuri penibile. La 38 de ani, cand fiul cel mare a facut-o bunica, actrita a coborat din avion in bermude din dantela alba! „Stiu ca sunt vulgara, dar m-ati mai vrea daca as fi altfel", a intrebat ea odata ziaristii. Dupa care, ulterior, avea sa decreteze "Fetele grasute au nevoie de diamante grosute".

Photobucket

Ultimul ei mariaj, cu muncitorul Larry Fortenski (cu 20 de ani mai tanar), pe care-l cunoscuse in clinica de dezalcoolizare, s-a incheiat in 1996, ea platindu-i 1,5 milioane de dolari ca sa nu divulge detalii ale casniciei lor. „Ce voiati Sa dorm singura", i-a intrebat ea pe cei care ii criticasera alegerea."

Photobucket

In 2002, actrita a publicat cartea intitulata „Povestea mea de dragoste cu bijuteriile".

Photobucket

La sfarsitul lui 2004, ea a anuntat public ca sufera de o boala grava, inima neputand sa-i pompeze suficient sange in corp.

Photobucket

Ajunsa la varsta de 75 de ani, dar cu o sanatate foarte subreda, dupa o viata de excese in care a schimbat sotii precum alte femei rochiile, Liz Taylor a decis ca e momentul sa renunte la amintirile tineretii.

Photobucket

Recent „Frumoasa cu ochi violeti" a autorizat casa de licitatii Christie's sa scoata la vanzare o serie intreaga de obiecte ce ii apartin, printre care tablouri, sculpturi, rochii, suveniruri, scrisori si alte bunuri. Renumita casa de licitatii a mai fost solicitata si in trecut de catre Liz Taylor pentru a-i vinde unele bijuterii care i-au apartinut, multe daruite de Richard Burton, primul ei sot si marea sa iubire.

Photobucket

Nu va imaginati insa ca actrita, desi nu a mai jucat intr-un film din 2001, recurge la acest gest pentru ca nu mai are din ce trai. Dimpotriva, Liz traieste si inca foarte bine, chiar daca problemele medicale nu au parasit-o, ea fiind recent vazuta de paparazzi pe un yaht, in largul coastelor hawaiene, la... vanatoare de rechini! „Este cel mai trasnit si mai spectaculos lucru pe care l-am facut in viata mea. Am avut parte de o distractie pe cinste", a declarat artista de doua ori castigatoare a premiului Oscar.

Photobucket

Ceea ce a determinat-o sa-si scoata la licitatie cateva piese extrem de valoroase, in scopuri umanitare, a fost faptul ca de decenii bune ea este implicata in lupta contra SIDA, mai ales dupa ce prietenul ei, actorul Rock Hudson, a fost rapus de boala.• Pornind de aici si speculand pe marginea preferintei actritei pentru angajati homosexuali (secretarul personal, soferii, coaforii, chiar si gradinarii), unii biografi au concluzionat ca insusi tatal lui Liz ar fi avut aceasta orientare, acesta fiind motivul despartirii lui de Sara Taylor.
Michael si Christopher si fiicele Liza si Maria (cea din urma adoptata cu Richard Burton) - nu i-au mostenit pasiunea pentru publicitate si opulenta. Cu totii traiesc departe de luminile rampei si-si vad de cariere si familii i-au daruit lui Liz 11 nepoti!• „N-am vrut niciodata sa fiu o gospodina comuna", a marturisit la un moment dat starul hollywoodian, povestind ca mama i-a spus cum, dupa venirea pe lume, opt zile n-a deschis ochii. "Iar cand i-am deschis, am vazut un inel de logodna care m-a fascinat"

Photobucket

• Giuvaerurile au inspirat-o si in lansarea a sase parfumuri, in denumirea carora se regasesc diamantele, rubinele, smaraldele etc. si din vanzarea carora obtine anual 200 de milioane de dolari.
• De aici, probabil, pasiunea recunoscuta pentru mariaje si bijuterii (Michael Todd, sotul nr. 3, i-a daruit un diamant de 29 de carate, iar sotul nr. 4, Eddie Fisher, comenta ca un inel de 50.000 de dolari o face fericita pentru aproximativ patru zile!).

Photobucket

• „Arat destul de bine pentru o femeie de varsta mea, cu atatea operatii si boli in spate", a spus Liz, referindu-se la interventiile chirurgicale la spate, la indepartarea tumorii de pe creier in 1997, la cele trei nasteri prin cezariana, la traheotomie, la eliminarea multor abcese, ca si a apendicelui si a uterului, la fracturile degetelor, la ranile produse de arsuri si la tentativa de sinucidere.

• Stabilita in Bel Air, Los Angeles, in fosta locuinta a sotilor Sinatra, diva isi priveste sfarsitul cu umor. Intrebata ce vrea sa i se scrie pe mormant, a raspuns "Aici zace Elisabeth, care ura sa i se spuna Liz".

Photobucket

























Un comentariu:

  1. 1861 - Rudolph Steiner - Ocultist
    1910 - Joan Bennett - Actrita
    1930 - Joanne Woodward - Actrita
    1932 - Elizabeth Taylor - Actrita
    1934 - Ralph Nader - Activist
    1980 - Chelsea Clinton – Fiica presedintelui Bill Clinton
    Acestea sunt personalitati
    1949 - Marilena Tun

    RăspundețiȘtergere

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!