Uluṟu sau Ayers Rock, cunoscut ca şi Muntele de granit roşu Uluru este un masiv stâncos izolat în deşertul din Australia centrală, situat pe teritoriul Parcului Uluṟu–Kata-Tjuṯa la 340 km distanţă de Alice Springs. Masivul stâncos este un monolit cu o vechime de 800 milioane de ani, format din gresie care apare ca o formaţiune bizară într-o regiune de şes fără alte denivelări de teren. Denumirea de Uluṟu care este considerat un munte sfânt, provine din limba aborigenilor Anangu neavând un înţeles deosebit.
Uluṟu are o lungime de ca. 3 km şi o lăţime de 2 km, cu un perimetru de 10 km. Stânca are o înălţime de 350 m, fiind înconjurat de dunele de nisip ale deşertului australian. Masivul de gresie are o vârstă de 800 milioane de ani, fiind situat la o distanţă aeriană de ca. 340 km de localitatea Alice Springs.
Aceasta roca este cunoscuta si datorita faptului că în timpul zilei isi schimba culoarea.
In zorii zilei şi in amurg roca este de culoare rosu inchis.
Jos roca,este de culoare roşie stralucitoare. În timpul sezonului ploios rocadobândeşte o culoare gri argintiu, cu dungi de culoare închisă, datorita algelor care formează pe drumul de scurgere
fluxuri. Diferenţa de culoare pe aceste două fotografii este
izbitoare.
Yellowstone National Park, parc din SUA, este cel mai vechi din ţară, deschis în 1872. Yellowstone este bine cunoscut pentru gheizerele şi izvoarele termale. Grand Prismatic Spring este cel mai mare izvor fierbinte din Statele Unite , şi al treilea din lume, alături de cele din Noua Zeelandă . Acesta este situat în bazinul Gheizer Midway .
Dimensiunea lui sunt de aproximativ 75 - 91 m şi adâncime - 48 metri.
Produce aproximativ 2120 galoane de apa pe minut,
temperatura apei - 71 grade Celsius. Culorile lui sunt rezultatul activităţii vitale a bacteriilor pigmentate existente pe margini bogate în minerale.
Hawaii e unul dintre putinele locuri din lume unde se gasesc lacuri de lava. Printre cele mai spectaculoase e cel al vulcanului Kilauea, cel mai activ de pe planeta, situat in sud-estul Insulei Mari. Cei care au curajul sa se apropie pot vedea cum lava galben-rosiatica ajunge la suprafata si se solidifica partial. Se formeaza o crusta de 5 pana la 30 cm grosime, care rezista putin, pentru ca bucati din ea se desprind tot timpul si se scufunda in lava. Vulcanul Kilauea este extrem de activ din ianuarie 1983. Din anul 2000 si pana acum a produs mai mult de 2 milioane de metri cubi de lava si a marit suprafata insulei cu peste 200 de hectare.Raul incandescent de lava atrage zilnic mii de curiosi. Autoritatile au anuntat ca activitatea vulcanului a scazut in intensitatea, insa cele cateva zeci de locuinte aflate in apropiere n-au scapat inca de pericol. In zona mai traiesc doar 70 de oameni, localitatea fiind decimata de o eruptie masiva in urma cu 20 de ani.
Terasele Pamukkale se află in Turcia.Pe marginile teraselor de calcar curge un pârâiaş cu apa caldă,iar pe terase sunt mari bălţi de apă formate din scurgerea pârâiaşului pe ele.Mai demult oamenii făceau baie acolo, dar acum e strict interzis.Chiar lângă terase este şi piscina Cleopatrei În care apa e tot caldă din acest motiv:apa din pârâiaş ajunge acolo...azi ,se poate face baie în pişcină,dar,statuile au rămas ruine.
Pe lângă peisajul magnific cu munţi, zăpadă şi gheaţă, în Antarctica vă puteţi aştepta să vedeţi o varietate mare de animale sălbatice locale, inclusiv mii de cuiburi de pinguini Gentoo, Chinstrap şi Adelie. Alte păsări de urmărit sunt cormoranii cu ochi albaştri, pescăruşii, păsările furtunii cu pelerină, pescăruşii arctici, sheathbills (pasărea cu cioc în teacă) albe şi chirele antarctice. Mamiferele marine pe care puteţi avea ocazia să le vedeţi sunt focile Weddell şi leopard în timp ce balenele Orca, cele cu cocoaşă şi balenele pitice pot fi zărite la distanţe mici.
Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume cuprinzând aproximativ 3000 de recifuri şi 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2600 kilometri şi acoperă o suprafaţă de 344,400 km². Reciful este situat în Marea de Coral în apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei.Cel mai mare recif de corali pot fi văzut din spaţiu. Aceasta este cea mai mare unică structură creată din organisme vii. Este considerata
una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne.
Ngorongoro este un crater uriaş format prin prăbuşirea pereţilor unui vulcan care este situat în partea de sud a parcului Serengeti din Tanzania. Fundul craterului se află la altitudinea de 2.380 m deasupra n.m. şi pereţii marginali ai vulcanului se înalţă cu încă 400 - 600 m, astfel altitudinea vulcanului atinge 3000 m. Diametrul craterului oscilează între 17 şi 21 de km, având o suprafaţă de 26.400 ha. La marginea craterului au fost îngropaţi naturaliştii germani tatăl († 1987) şi fiul Grzimek († 1959) care s-a prăbuşit aici cu avionul şi care a contribuit la realizarea filmului de succes din anii 1960 „Serengeti n-are voie să moară” premiat cu „Oscar”.
Victoria Falls are peste 1800 de metri lăţime, ceea ce o face
cea mai mare din lume. Apa cade de la o înălţime de 89-106 de metri.
Cascada este situat aproximativ în mijlocul râului Zambezi.
Himalaya, sau "bastionul de zăpadă"este cel mai înalt sistem muntos de pe Pământ, situat în Asia Centrală între câmpia Indo-Gangetică (la sud) şi Podişul Tibet (la nord). Himalaya formează o barieră naturală, în special climatică, între deşerturile muntoase ale Asiei Centrale şi zonele tropicale ale Asiei de Sud.
Sistemul Himalaya (lăţimea medie 350 km). Aici se întâlnesc munţi de peste 8000 m înălţime ca Everest(8.849 m),care este la graniţa Nepal-Tibet. În fotografie: Tsho lac Rolpa în Himalaya.
Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referință directă la faptul că apare în sud.
Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat și pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deși poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu