2002
Regina Mama a murit în somn la 101 ani
Intrati si aici pentru rare photos:
Portrete de Philip de Laszlo
2002 - A murit Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, mama reginei Elisabeta a II -a a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (n.04.08.1900).
Regina Mama a Angliei a fost mama reginei Elisabeta a II-şi bunica Printului Charles.
În 1923, Elizabeth s-a căsătorit cu prinţul Albert, care a aderat la tronul Marii Britanii sub numele de George VI, după abdicarea lui Edward VIII. În timpul celui de-al doilea război mondial, ea a devenit încarnarea de curaj şi de rezistenţă al britanicilor. După moartea lui George VI în 1952, ea si-a asumat rolul de regină mamă pentru o jumătate de secol. Ea deţine recordul de longevitate in familia regala britanica.
Elisabeta Bowes-Lyon (Elizabeth Angela Marguerite; 4 august 1900 – 30 martie 2002) a fost soţia regelui George al VI-lea al Regatului Unit. După decesul soţului său, a fost cunoscută sub numele de Regina Mamă Elisabeta pentru a evita confuzia cu fiica sa, Elisabeta a II-a. Înaintea ca soţul ei să devină rege, din 1923 până în 1936, a fost cunoscută ca Ducesa de York.
Născută într-o familie de nobili scoţieni, ea a devenit cunoscută în 1923, când s-a căsătorit cu Albert, duce de York, cel de al doilea fiu a Regelui George al V-lea şi a Reginei Maria. În postura de ducesă a York-ului, împreună cu soţul ei şi cu cele două fiice ale lor, Elisabeta şi Margaret, Elisabeta a reprezentat idei tradiţionale ale familiei şi serviciului public. Ea şi-a asumat o varietate de angajamente publice şi a devenit cunoscută ca Ducesa Zâmbitoare, datorită zâmbetului său pe care îl adopta în public.
În 1936, soţul Elisabetei a devenit rege în mod neaşteptat atunci când cumnatul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat pentru a se căsători cu americanca divorţată Wallis Simpson. Elisabeta, în calitate de regină, l-a însoţit pe soţul său în tururi diplomatice în Franţa şi în Statele Unite ale Americii, în perioada premergătoare la Al Doilea Război Mondial. În timpul războiului, spiritul ei aparent neîmblânzit a oferit sprijin moral publicului britanic. Ca o recunoaştere a rolului ei ca instrument de propagandă, Adolf Hitler a descris-o pe Elisabeta ca fiind „cea mai periculoasă femeie din Europa”. În urma războiului, sănătatea soţului ei s-a deteriorat, Elisabeta rămânând văduvă la vârsta de 51 de ani.
La moartea cumnatei sale, Regina Maria, în 1953, cumnatul său locuind în străinătate, iar fiica sa cea mare având 25 de ani, Elisabeta a devenit membru marcant al familiei regale şi a dobândit un statut de matriarhală a famililor. În anii de mai târziu, ea a fost un membru considerabil popular în familie, atunci când alţi membrii aveau de suferit din cauza dezabrobării publice. Ea a continuat o viaţă publică activă până la doar câteva luni înainte de moartea sa, la vârsta de 101 de ani, la şapte săptămâni după moartea celei mai tinere dintre cele două fiice ale sale, Prinţesa Margaret.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu