Dan Condurache în Aniela (2009)
Dan Condurache (n. 26 iulie 1952, Dorohoi) este un celebru actor român de teatru.
Nascut la 26 iulie 1952, este un "carismatic june-prim de tinuta, actualmente virtual barbat fatal convertit la un comic burlesc in ciuda resurselor bogate de elevat tragism, relevate nu o data, in mari creatii memorabile, dar prea rare".
Nascut pe 26 iulie 1952 in Dorohoi inca de mic a fost atras de mirajul scenei. A urmat liceul din Iasi unde la avut coleg pe Patriarhul Daniel, astazi actorul fiind consilierul "managerului in sultana " in ale presei.
A copilarit la Stancesti, in casa bunicilor si asculta cu mare placere piese de teatru radiofonic. A absolvit un liceu cu profil real in orasul natal si s-a hotarat sa plece la Bucuresti, sa dea admitere la teatru. A fost admis din prima si in 1975 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesorilor
Octavian Cotescu şi Ovidiu Schumacher, avand printre colegi pe Horatiu Malaele
Photo Simion Buia
Anii formarii i-au fost marcati de influenta marelui actor Octavian Cotescu.
Din 1975 a jucat la Teatrul Mic din capitala. Are zeci de roluri interpretate dar isi aminteste debutul ca actor in spectacolele Nu suntem ingeri de Paul Ioachim-rolul Petre, si Galileo Galilei, de Umberto Eco-rolul calugarului tanar. Alte spectacole in care a jucatin cei 35 de ani petrecuti in acest teatru: Spionul balcanic- de Dusan Kovacevici, Peer Gynt- de H. Ibsen, Coriolan- de W. Shakespeare, Pluralul englezesc- de Alan Ayckbourn, Neguţătorul din Veneţia- de W. Shakespeare, Bigamul- de Ray Cooney, Jacques şi stapanul sau- de Milan Kundera, Sa-i imbracam pe cei goi- de Luigi Pirandello etc.
A jucat si in piese de teatru radiofonic, indragite din vremea copilariei: Troilus şi Cressida, Scorpia îmblânzită, Romeo şi Julieta de William Shakespeare, Anonimul veneţian de Giuseppe Berto, Gulliver în Ţara piticilor de Jonathan Swift, Manechinul sentimental de Ion Minulescu, s.a..
La televiziune a jucat in spectacolele: Egmont- de J. W. Goethe, Moartea unui comis-voiajor- de Arthur Miller, Prizonier la Auschwitz- de Alain Bosquet.
Primul rol intr-un film de televiziune l-a avut in 1976, cand a jucat Ionel din Domnisoara Nastasia.
Debutul pe marele ecran a avut loc in 1982, in filmele La capatul liniei si Calculatorul marturiseste. Au urmat multe alte pelicule, printre care: Intunecare, Furtuna în Pacific, Batalia din umbra, Drumul cainilor, Sezonul pescarusilor, Kilometrul 36, Balanta, Vulpe-vanator, Stare de fapt, Femeia visurilor,In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura, Nunta muta, Evadarea, Tradarea, Semnul dragostei si multe altele.
A jucat si in telenovele romanesti: Regina (Don Antonucci), Aniela (Iorgu Vulturescu) si de curand in serialul In numele Onoarei (Matei Stiuca).
Sotia sa de peste 30 de ani se numeste Creola si au impreuna doi copii: Sebastian si Irina.
Din cauza profesiei care-i cerea 24 de ore din 24 ( activitate teatrala, film, colaborari teatru radiofonic si Tv. etc.) si-a " agresat " (dupa cum afirma, actorul insusi ) familia iar pe 9 mai 2007 moare sotia acestuia intr-un accident stupid si neasteptat, de masina. (...se afla intr-un taxi, deplasandu-se spre Aeroportul International Iasi, destinatia Conferinta anuala a CRICOM Regional / Bilbao - Spania, unde facea parte din juriu cand, masina a derapat intr-o curba stransa si a plonjat in lacul Ciric ).
In teatru detine numeroase premii : 1982 Premiul pentru interpretare, 1986 Premiul UCIN pentru " Batalia din umbra " si " " Intunecare ", 1990 si 1999 UCIN
In 1984 debuteaza in film cu rolul Sandu Popescu din " Sezonul pescarusilor "..., in 1991 prin interpretarea rolului Procurorul din " Balanta ", cucereste publicul cinefil, urmeaza rolul Mihnea din " Trahir "... si in 2008 filmeaza " Nunta muta", film bazat pe o intamplare din primavara anului 1953 cand o nunta care nu ar fi trebuit sa fie cu nimic iesita din comun, a schimbat pentru totdeauna viata satului, pentru care colegul sau Horatiu Malaele a castigat concursul de scenarii al Centrului National al Cinematografiei in decembrie 2006 si este produs de Castel Film.
In ultimii doi ani face parte din productiile marca Acasa :" Regina" sau " Aniela", telenovele romanesti in care interpreteaza roluri complexe ca :Don Antonucci si Iorgu Vulturesco.
Fondator al revistei iesene " Opinia Studenteasca', profesor, om de afaceri , consilier de imagine este la fel de activ in teatru si film de televiziune si in plina forta creatoare.
La un moment dat, a declarat ca un an in plus nu inseamna nimic pentru el. Nu-si aniverseaza zilele de nastere din proprie initiativa. Intrebat daca inaintarea in varsta i se pare o povara, artistul a raspuns:"...fifty-fifty, jumatate da, jumatate nu". Prin clasa a noua de liceu a auzit o metafora de care isi aminteste si astazi: "Imbatranesc copacii/ imbatranesc casele/ Daramite oamenii". Despre viata personala nu vorbeste. In schimb, pe plan profesional este un om bogat si nu avem nevoie de prea multe cuvinte.
Este cunoscut actor de teatru, aparand peste doua decenii in distributia Teatrului Mic din Bucuresti. Dintre numeroasele productii in care a fost protagonist amintim: "In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura"(2001), "Sindromul Timisoara-Manipularea"(2004) sau "Femeia visurilor"(2005).
Filmografie
Milionar la minut (1982)
La capătul liniei(1982)
Calculatorul marturiseste (1982)
De dragul tau,Anca! (1983)
Moara lui Califar (1984)
Acasa (1984)
Intunecare (1985)
Furtuna in Pacific(1985)
Emisia Continua(1985)
Sezonul Pescarusilor(1985)
Trenul de aur (1987)
Balanta(1991)
Balanţa (1992) - Oprina
In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura(2001)
Sindromul Timisoara-Manipularea (2004)
Femeia Visurilor(2005)
Nunta Muta(2008)
Regina(2009)
Iubire si onoare(2010)
Cătălina Mustaţă , Dan Condurache în Femeia visurilor (2005)
TV
Hoţul noaptea(1993)
Valeria Seciu, Dan Condurache, Octavian Cotescu - O noapte furtunoasa
Valeria Seciu, Dan Condurache, Octavian Cotescu - O noapte furtunoasa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu