photo eb1b08bb.png

16 ian. 2010

Castle Dracula / Castelul Bran - Castelul lui Dracula / intre adevar istoric si legenda

- 1377: Prima atestare documentară a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 - 1382), prin care braşovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca şi cheltuiala lor proprie".


 Bran Castle Oil Painting by Len Platt





Castelul Bran poarta numele unui sat construit de-a lungul drumului comercial ce lega odinioara Valahia de Transilvania,drum situat in interiorul unei trecatori flancate de o parte si alta de Muntii Bucegi si Piatra Craiului,doua masive importante ale Carpatilor.

Castelul Bran a fost intodeauna inclus in ghidurile turistice ale regiunii,deoarece conform legendei,Dracula obisnuia adesea sa vina aici.



 Photobucket

Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 19 noimebrie 1377 în Zvolen confirmă saşilor din Scaunul Braşovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala şi cu meşterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare).
Edificiul a fost construit in 1382 de catre locuitorii Brasovului,fiind amplasat pe o stanca inalta,pentru a permite supravegherea intregii regiuni.In 1395,Mircea cel Batran,printul Valahiei,a incheiat un tratat de alianta cu Sigismund de Luxemburg,luand in posesie Castelul Bran.

Photobucket

In secolul al XVII -lea,castelul a fost preluat de austrieci si a revenit Romaniei abia in 1918 ; in 1946,Branul a intrat in administratia orasului Brasov,impreuna cu terenurile din jurul sau.
Photobucket

Citadela are patru turnuri amplasate in cele patru puncte cardinale.Ca si zidurile castelului,turnurile sunt construite din piatra masiva.Camerele si coridoarele din incinta Branului formeaza un labirint misterios,iar in curtea interioara se afla o fantana care face legatura cu ascunzatorile subterane.





Deşi a intrat în circuitul şi folclorul turistic drept castelul lui Dracula, aici turnându-se şi un film, Interviu cu un vampir, se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la castel.




Castelul Bran a fost si unul din locurile favorite ale Reginei Maria,a carei inima,aflata intr-o caseta de argint,a fost gasita intr-o nisa a edificiului.

Photobucket

Construita intr-o stanca a Magurii Braului, la Bran, de catre Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, pentru a adaposti in Romania vasul cu inima reginei, Capela “inima Reginei Maria” din Bran este copia fidela a capelei Stella Maris din Balcic.


In ultimul testament redactat in 1933, cu 5 ani inainte de a muri, Regina Maria cerea ca trupul sa ii fie inmormantat la Curtea de Arges iar inima sa in capela resedintei de la Balcic.
Astfel, dupa moartea Reginei Maria a Romaniei Mari, numita de popor “Mama ranitilor”, “Mama Regina” sau “Regina-soldat”, inima sa a fost imbalsamata, pusa intr-o caseta de argint octogonala, invelita intr-un steag dublu care avea pe o parte drapelul Romaniei si pe cealalta steagul Marii Britanii, asezata intr-o pretioasa caseta de bijuterii, din argint aurit si cu ornamente din pietre pretioase pe care era gravat: ALTETEI SALE PRINCIPESA MARIA A ROMANIEI: DOAMNELE ROMANE.

Aceasta caseta a fost primita din partea doamnelor romane cu ocazia vizitei Reginei Victoria I a Regatului Unit in Romania.
Dupa ce au fost depuse la Cotroceni, regele Carol al II-lea impreuna cu fiul sau Mihai au indeplinit dorinta testamentara a Reginei Maria ducand caseta care continea inima reginei in Capela Stella Maris de la resedinta reginei din Balcic unde a fost depusa cu toate onorurile. Tunurile distrugatorului “Regina Maria” au tras 21 de salve iar gornistii companiei de marina au sunat stingerea.
Dupa 1940 cand Romania a pierdut Cadrilaterul, Principesa Ileana i-a ordonat administratorului resedintei sale de la Bran, generalul Zwiedineck sa aduca inima mamei sale de la Balcic in Romania pentru a fi inmormantata la Bran unde a fost a doua resedinta a mamei sale.

Asfel s-a pornit constructia Capelei “Inima Reginei Maria” de la Bran care a fost finalizata in 1941, unde au fost depuse casetele cu inima reginei intr-un sarcofag de marmura.
Capela avea un grilaj din fier, ornamentat cu cruci gamee, simbol des folosit de Regina Maria in timpul vietii.

In 1968, in perioada comunista, capela a fost profanata iar inima reginei a fost scoasa din sarcofagul de marmura si din casetele de argint care au fost incluse in Tezaurul Istoric al Romaniei, mutata intr-o cutie de plasic si dusa in depozitul Muzeului National de Istorie al Romaniei pentru ca dupa trei ani sa fie mutata pe un raft din Muzeului National de Istorie al Romaniei din Bucuresti, unde se afla si astazi.
Inca din 1995 s-au inceput lucrari de restaurare a capelei cu ajutorul Parohiei Bran la initiativa istoricului Nicolae Pepene si lui Emil Stoian, presedintele Asociatiei “Fiii si Prietenii Branului” de a aduce inima Reginei Maria inapoi la Bran dupa terminarea lucrarilor de revovare si sfintire ale capelei.



In prima sa ipostaza mitul dracula se identifica cu personajul istoric Vlad Tepes.Abilitatile de luptator dar si preacunoscuta sa cruzime l-au facut un dusman redutabil.



 



A venit acum timpul sa prezentam ipostaza in care Mitul Dracula este mult mai cunoscut. Incepand cu secolul al XX-lea din Anglia pana in Germania si Italia, din SUA pana in Japonia, omul de pe strada, omul cu pregatire intelectula medie, recunoaste in mitul dracula personajul reprezentativ al intregii mitologii europene si nord-americane referitoare la vampirism.

Dar in mintea unei persoane care recunoaste sub numele de Dracula ipostaza legendara a lui Vlad Tepes, se nasc indubitabil cateva intrebari: Cine este nebulosul personaj Dracula ivit in 1897? Cine este cel care l-a nascocit? Cum de a devenit atat de cunoscut?

Dupa cum ne spune chiar autorul sau, Bram Stocker, embrionul vampirului Dracula s-a nascut in jurul anului 1871, cand a aflat de la un prieten al sau, Arminius Vambery, profesor la Universitatea din Budapesta, despre existenta unui voievod in secolul al XV-lea, cu numele Dracula destul de renumit, in special datorita luptelor sale cu turcii dar si din pricina cruzimii, a inteligentei, abilitatii si vitejiei sale.

Noi trebuie sa recunoastem ca singurele lucruri pe care cele doua personaje le au in comun sunt numele si locul in care isi duc veacul: Dracula respectiv Transilvania.




Dar sa vedeam cine este Dracula, personajul romanului omonim al lui Bram Stocker. Contele Dracula este un boier secui care locuieste in castelul sau din Pasul Bargaului, si care planuieste sa cucereasca Anglia, prin puterile sale magice de vampir. Incepe prin achizitionarea mai multor proprietati in Londra, Exeter si Whitby. Jonathan Harker este trimis in Transilvania de biroul de avocatura Peter Hawkins la care lucra pentru legalizarea actelor necesare. Pregatirile contelui erau de fapt pe terminate, si dupa ce a incercat sa faca o prima victima din Jonathan Harker, il regasim in plina actiune la celalalt capat al continentului. Prezenta lui se face simtita prin bizare cazuri de maladii. Vampirul se manifesta pretutindeni noaptea, facand victime de-a valma, printre animalele din gradinile zoologice, in ospiciile de alienati mintal, printre femei. Muscatura lui fatala, ale carui urme se zareau pe gatul victimelor, pricinuiau acestora o epuizare progresiva. Sangele lor era treptat supt, noapte de noapte, de vampirul invizibil. Totul se termina printr-o moarte aparenta, care nu era de fapt decat inceputul unei noi existente, cea de vampir. Un soi de comitet antidracula se va constitui din profesorul Van Helsing, Jonathan Harker, Mina Murray, devenita intre timp Mina Harker, dr. John Seward, Arthur Holmwood, Lord Godalming si un american Quincey P. Morris, ultimii doi fosti aspiranti la mana raposatei Lucy Westenra, victima a vampirului. Membrii echipei vor incepe o dramatica urmarire a contelui, care-i va duce, prin Varna, Galati si de-a lungul Siretului, pana la pasul Bargaului, in preajma misteriosului castel. La apusul soarelui se va angaja cea din urma batalie cu o ceata de tigani, aliatii contelui, acesta fiind surprins si ucis intr-un moment in care noaptea nu ii redase inca puterile teribile. Americanul Quincey Morris va pierii in acesta suprema confruntare, dar Anglia va fi in schimb salvata.




Acesta este in linii marii si subiectul romanului care s-a bucurat de un zguduitor succes chiar daca cititorul proiecta atat personajele cat si actiunea si teritoriul in care ea se desfasura intr-un plan fantastic.

Lovitura de gratie apare dupa aproximativ 70 de ani, cand Raymond T. McNally si Radu Florescu scot de sub tipar “In cautarea lui Dracula”. La sfarsitul lecturii romanului, cititorul nu poate sa nu se intrebe daca Transilvania nu este cumva si ea o tara imaginara. Insa raspunsul la aceasta intrebare este pe cat de neasteptat pe atat de dorit. “Da, Transilvania exista si nu doar ea, chiar Dracula insusi a existat”, vine parca sa spuna acesta carte.

Si iata cum, dupa mai bine de 500 de ani Vlad Tepes renaste in constiinta colectiva nu ca erou civilizator cat ca vampir. Dar totusi, constiinta unui individ care apartine poporului roman il retine pe Dracula din perspectiva simbolurilor mitologice locale ca erou civilizator, alaturi de Traian, Decebal, Stefan cel Mare, iar din prisma simbolismului cvasiuniversal, tocmai datorita caracterului coercitiv al majoritatii si ca vampir.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!