Frederic Storck, Portretul sculptorului Karl Storck
Karl Storck s-a nascut la 21 mai 1826 in Germania la Hanau in marele Ducat de Hesse.
Dupa terminarea studiilor lucreaza o vreme ca gravor si abia mai tarziu devine sculptor,studiind la Paris,ca apoi sa se stabileasca la Bucuresti.
Ajunge in Romania in anul 1849 loc unde va promova atat la Scoala de Arte frumoase,fondata in anul 1864 de catre Theodor Aman, (devine in anul 1865 primul profesor de sculptura) cat si in mediile de arta conceptul de sculptura moderna.
Fii sai Carl Storck (1854-1926) si Frederic Storck (1872-1924) sunt binecunosacuti artisti plastici care au calcat prin talentul lor pe urmele tatalui.
Frederic Storck, Autoportret, piatra
Frederic Storck (Fritz, n. 19 ianuarie 1872, Bucureşti - d. 1942)
A studiat la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, apoi la München. A fost profesor la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti.
A executat, într-o viziune clasică şi cu un accentuat simţ pentru rolul detaliului, portrete remarcabile (Ion Heliade Rădulescu, Alexandru Macedonski, Anastase Simu, regele Carol I al României, Regina Elisabeta, Friedrich von Schiller, Johann Wolfgang von Goethe, Alfonso Castaldi, Florica Condrus, etc.) şi sculpturi alegorice („Adevărul”, pentru Palatul de Justiţie din Bucureşti, „Industria”, „Agricultura” pentru Palatul Administrativ din Galaţi, 1907). În ultima perioadă, sculpturile sale sunt realizate în forme concentrate şi puternic stilizate („Adolescenţa”, „Portret de femeie”).
Casa lui Frederic Storck, construită după planurile soţiei sale Cecilia Cuţescu-Storck şi împodobită cu picturi murale, a devenit muzeu în 1951 (Muzeul Storck). Acest muzeu include operele celor trei sculptori din famila Storck, precum şi opere ale pictoriţei Cecilia Cuţescu Storck. În ansamblul muzeului se află de asemenea colecţii de mobilier de artă, de sculptură în lemn şi piatră din secolele XVI-XVII, medalii, monede, icoane vechi româneşti, ceramică populară, etc.
În muzeu sunt expuse şi o varietate de portrete, nuduri, capete de expresie în bronz şi marmură, medalii, plachete şi piese cu valoare numismatică aparţinând lui Frederic Storck.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu