UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE - 151 DE ANI
Principatele Unite Moldova si Tara Romaneasca, 1859-1861
Principatul Romania, 1861-1863
Principatul Romania, 1861-1863
Corul Armatei
“Hora Unirii”, cunoscutul cantec pe versurile poeziei cu acelasi titlu scrise de Vasile Alecsandri si publicate pentru intaia oara, la Iasi, in numarul 51 al revistei “Steaua Dunarii”.
Stema Cuza
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
Theodor Aman Unirea Pincipatelor,1857
Totuşi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele ţări, rezultat în urma unor adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenţia de la Paris din 1858, o înţelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două ţări, cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune.
La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti, aducându-le într-o uniune personală. În 1861, cu ajutorul unioniştilor din cele două ţări, Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică.
Alexandru Ioan Cuza s-a nascut la Husi in anul 1820, fiind unul dintre participantii activi la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova. Ca prim domn al Principatelor Unite, a dus o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru formarea statului unitar roman, realizat in iunie 1862. Apoi, impreuna cu Mihail Kogalniceanu, a initiat un larg program de reforme (improprietarirea taranilor, adoptarea unei noi constitutii, introducerea invatamantului gratuit si obligatoriu, secularizarea averilor manastiresti, infiintarea universitatilor din Iasi si Bucuresti) care au dus la modernizarea statului roman. Silit sa renunte la putere in 1866, a fost exilat si a trait la Viena si Florenta. A murit in 1873 la Heidelberg (Germania), dar a fost adus in tara si inmormantat la castelul familiei sale de la Ruginoasa (judetul Iasi), apoi reinhumat la Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.
HORA UNIRII
Hai sa dam mana cu mana
Cei cu inima romana,
Sa-nvartim hora fratiei
Pe pamantul Romaniei!
Iarba rea din holde piara!
Piara dusmania-n tara!
Intre noi sa nu mai fie
Decat flori si omenie!
Mai muntene, mai vecine,
Vina sa te prinzi cu mine
Si la viata cu unire,
Si la moarte cu-nfratire!
Unde-i unul, nu-i putere
La nevoi si la durere;
Unde-s doi, puterea creste,
Si dusmanul nu sporeste!
Amandoi suntem de-o mama,
De-o faptura si de-o sama,
Ca doi brazi intr-o tulpina,
Ca doi ochi intr-o lumina.
Amandoi avem un nume,
Amandoi o soarta-n lume,
Eu ti-s frate, tu mi-esti frate,
In noi doi un suflet bate!
Vin’ la Milcov cu grabire
Sa-l secam dintr-o sorbire,
Ca sa treaca drumul mare
Peste-a noastre vechi hotare
Si sa vada sfantul soare,
Intr-o zi de sarbatoare,
Hora noastra cea frateasca
Pe campia romaneasca!
(Versuri: Vasile Alecsandri
Muzica: Alexandru Flechtenmacher)
După înlăturarea lui Alexandru Ioan Cuza, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.
Este de mirare ca in Romania nu s-a facut nici un film artistic despre Alexandru Ioan Cuza si Unirea de la 1859.
Mai jos un video cu casa memoriala de la Iasi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu