.
.
Cozonaci moldovenesti
.
2 kg faina
20 oua
1 kg lapte
500 g zahar pudra
100 g drojdie
putina sare
zahar vanilat
rom
coaja de lamaie
100 g stafide
500 g unt
.
Mod de preparare
.
Se tin toate produsele la caldura cu cateva ore inainte de preparare.
Se moaie drojdia in putin lapte indulcit si caldut, se amesteca cu o lingura de faina si se lasa sa creasca.
In acest timp se opareste 1/2 kg faina cu 1/4 lapte fierbinte amestecand pana se omogenizeaza si devine ca o crema. Se lasa sa se raceasca putin si se amesteca cu drojdia crescuta. Se bate bine si apoi se pune la crescut la cald.
In timpul cat dospeste plamada, se freaca galbenusurile cu putina sare si cu zaharul pudra, pana se albesc si nu se mai simte zaharul. La galbenusuri se adauga doua linguri de rom.
Cand plamada a crescut bine, se pune intrun lighean mare faina iar la mijloc se toarna restul de lapte, plamada, galbenusurile, , albusurile doar de la 10 oua batute spuma cu vanilia, coaja de lamaie, stafidele si se incepe framantatul.
Se framanta aluatul punand mereu unt topit aducand coca de la stanga si de la dreapta spre mijloc, cu mana unsa mereu cu unt caldut. Se bate bine aluatul pana se desprinde de pe maini si devine spumos si usor. Se aseaza ligheanul la caldura, acoperit. Se lasa la crescut timp de doua, trei ore.
.
Umplutura cu nuci
.
250 g nuci macinate
175 g zahar
1/2 pahar lapte
20 g stafide
zahar vanilat
.
Reteta anul 1961- Ana Elenescu
.
Stafidele trebuie spalate inainte de intrebuintare si tinute intrun pahar cu apa o jumatate de ora;
Nuca se opareste cu putin lapte inainte de a face umplutura, pentru a disparea gustul amar;
Cozonacii se ung pe deasupra cu galbenus de ou cu ajutorul unei pensule, chiar inainte de a fi bagati in cuptor;
In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent;
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte);
Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti;
Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.
Se coace in cuptorul cald, la foc mare, pentru inceput si apoi la foc potrivit.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu