photo eb1b08bb.png

21 iul. 2010

Carlos Santana

1947
Naşterea lui Carlos Santana




Birth nameCarlos Augusto Alves Santana
BornJuly 20, 1947 (age 63)
Autlán de NavarroJalisco, Mexico
GenresRocklatin rockblues rockfunk,jazz fusion
OccupationsMusician, songwriter
InstrumentsGuitar, percussion, vocals
Years active1966–present





By Toni Berry
by Randy







Carlos Santana în 2006








Grupul Santana este primul exponent al genului latino-rock, renumit pentru originalitatea combinatiei ce rezulta din percutia specific latina si inconfundabilul sound al chitarei frontman-ului Carlos Santana. 
Santana este ultima formatie importanta ce s-a ridicat pe scena muzicala a San Francisco-ul anilor ’60 si s-a bucurat de un succes major la sfarsitul acestei decade si inceputul celei de a 7 a secolului XX. 
Atunci directia muzicala a formatiei s-a indreptat spre un sound aplecat mai mult spre jazz, membrii fondatori plecan pe rand, lasand destinele formatiei in grija lui Carlos Santana – cel care o va duce pe noi culmi ale succesului pentru urmatorii 30 de ani. 
La mijlocul anilor `90 Santana parea o trupa epuizata creational, majoritatea incasarilor provenind din vanzarile de concerte, lucru ce va fi insa infirmat de revenirea spectaculoasa cu albumul `Supernatural` (1999) – material cuprinzand numeroase colaborari cu nume de succes ale muzicii si castigator a mai multe premii Grammy. 
Santana (pe numele sau adevarat Carlos Augusto Alves Santana) s-a nascut in orasul mexican Autlan de Navarro in data de 20 iulie 1847. Provenind dintr-o familie cu trecut muzical, Santana si-a dezvoltat de mic interesul pentru muzica, cantand la vioara la varsta de 5 ani. 
Atractia artistului fata de chitara incepe cativa ani mai tarziu, atunci cand familia sa se muta in Tijuana. Printre idolii sai se aflau John Lee Hooker, T. Bone Walker si B.B. King. In 1961, Sanatana se muta in San Francisco. Aici a absolvit liceul (Mission High School) in 1965. 
Ajuta la intretinerea familiei lucrand ca spalator de vase, fara a renunta la dragostea fata de muzica, din cand in cand furisandu-se in sala de concerte Bill Graham Fillmore Auditorium pentru a asculta artisti precum Muddy Waters, Paul Butterfield Blues Band, The Grateful Dead. 
La sfarsitul anului 1966, chitaristul Tom Frazier formeaza o trupa rock care ii includea pe Santana (chitara/vocalist). Mike Carabello (percutie), Rod Harper (tobe), Gus Rodriguez (chitara bass) si Gregg Rolie (solist). Trupa se va numi Santana Blues Band, desi tanarul artist nu era considerat frontman-ul formatiei.
In timp, numele trupei a ramas simplu `Santana`, schimbandu-si si componenta (Carlos Santana, Rolie, David Brown la bass, Bob 'Doc' Livingston la tobe si Marcus Malone percutionist). 
Promoterul Bill Graham le va aranja sustinerea unui concert la Fillmore. In aceasi perioada, Carlos debuteaza intr-o inregistrare – ca invitat – in `The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper`. 
Influentele latino au fost insusite de catre artist mai tarziu, atunci cand trupa a descoperit ca ritmurile latine ale unor melodii antreneaza mult mai mult audienta la dans. 
Formatia semneaza un contract cu Columbia Records (CBS). Primul album inregistrat nu i-a multumit, determinandu-i sa faca niste schimbari. Astfel, Livingston paraseste trupa; in locul lui este adus Michael Shrive, puternic influentat de jazz si rock. 
Marcus Malone va parasi si el echipa din cauza unor probleme personale, locul lui fiind luat de unul dintre membrii fondatori – Mike Carabello. Impreuna cu acesta vine si Jose Chepito Areas, percutionist din Nicaragua, a carui experienta va aduce o adevarata schimbare. 
Bill Graham, fan declarat Santana inca de la inceputurile trupei, convinge organizatorii festivalului Woodstock Music and Art Festival sa accepte aparitia formatiei pe scena, chiar daca inca nu lansase vreun album. Impresia creata a fost una extraordinara. 
Prestatia lor a devenit celebra, iar cele 11 minute de instrumental `Soul Sacrifice` din filmul Woodstock si includerea lor pe soundtracklist-ul le-a asigurat o deosebita popularitate. 
Primul lor album, intitulat simplu `Santana` va fi un succes major, atingand locul 4 in Billbord, iar single-ul `Evil Ways` locul 9 in Hot 100. Anul 1970 va fi insa varful comercial al celor de la Santana prin aparitia celui de al doilea album `Abraxas` - prima pozitie in topurile americane si vanzari de peste 4 milioane copii. 
Cheia succesului le-a oferit-o pianistul Alberto Gianquinto, care a sfatuit grupul sa isi indrepte atentia mai mult asupra unor compozitii compacte din punct de vedere structural. In 1998 primele doua albume semnate Santana au fost introduse in Rock and Roll Hall of Fame. 
Succesul cunoscut a inceput sa puna presiune pe membrii formatiei. Rolie, impreuna cu alti componenti ai grupului doreau sa imprime o directie hard rock, sound care ii facusera cunoscuti. 
Pe de alta parte, Carlos nu dorea sa se desparta de afinitatile sale fata de blues sau jazz, influentat de altfel de admiratia sa fata de Miles Davis si John Coltrane, dar si de interesul crescand fata de religios si meditatie. Mai mult decat atat, Areas s-a imbolnavit grav. Carlos a dorit ca formatia sa mearga mai departe, aducand noi membrii (mai intai Willie Bobo – pentru o scurta perioada de timp si mai apoi Coke Escovedo). Mike Carabello a considerat insa ca nu este corect ca formatia sa mai apara in public fara Areas. 
Aducerea lui Neal Schon (curtat si de Eric Clapton pentru formatia sa `Derek and the Dominos`) a constituit un impuls pentru formatia ce se destrama, ajutand astfel la aparitia celui de al treilea album - `Santana 3`. Noul succes nu a constituit insa o piedica in calea disensiunilor dintre membrii, vechilor neintelegeri adaugandu-se si dependenta fata de droguri a unora dintre componenti. 
In 1972, Santana, Neal Schon si Coke Escovedo s-au alaturat fostului tobosar de la Band of Gypsies - Buddy Miles, sustinand un concert live la Diamond Head Crater (Hawaii). A rezultat un album, nu foarte reusit, care a fost insa premiat cu aur, poate mai ales datorita popularitatii lui Santana. 
Acesta, impreuna cu componenti ramasi ai trupei au inceput lucrul la un nou album - `Caravanserai`. In timpul inregistrarilor de studio (primavara lui 1972), Santana si Michael Shrieve aduc noi muzicieni: percutionistii James Mingo Lewis si Armando Peraza si basistii Tom Rutley si Doug Rauch. La clape noile achizitii au fost Wendy Haas si Tom Coster. 
n urma acestor schimbari, Gregg Rolie si Neal Schon parasesc trupa la sfarsitul sesiunii de inregistrari. Rolie se va stabili in Seattle, unde va deschide un restaurant impreuna cu tatal sau, devenind si membru fondator al trupei Journey (caruia i se va alatura si Neil Schon). 
Albumul `Caravanserai` s-a bucurat de critici deosebit de favorabile, primind si distinctia de platina. 
In 1972, Carlos devine fan al formatiei The Mahavishnu Orchestra si a chitaristului John McLaughlin. Cunoscand interesul artistului pentru meditatie, McLaughlin il introduce pe Santana guru-lui sau Sri Chinmoy. Chinmoy il va accepta ca discipol in 1973 iar Santana va primi numele de `Devadip` - insemnand `Lampa si ochiul lui Dumnezeu`. 
Santana si McLaughlin vor inregistra un album impreuna `Love, Devotion, Surrender` impreuna cu membrii ai Santana si Mahavishnu Orchestra, dar si cu percutionistul Don Alias si Larry Young, ambii aparand in clasicul lui Miles Davis - `Bitches Brew` in 1969. 
In 1973 Carlos obtine drepturile legale asupra trupei si formeaza o noua versiune a formatiei Santana: Armando Peraza si Chepito Areas la percutie, Doug Rauch la bass, Michael Shrieve la tobe, Tom Coster si Richard Kermode la clape. Mai tarziu Carlos va recruta pe vocalist-ul de jazz Leon Thomas pentru un turneu in Japonia, show ce va fi inregistrat pe uluitorul album `Lotus`.
Anii ’70 – ’80 vor fi marcati de aparitia multor aparitii discografice semnate Santana (Shango, Havana Moon, Beyond Appearances etc) dar si de nenumaratele schimbari ce vor interveni in componenta trupei. Este perioada unor colaborari fertile (cu Alice Coltrane, Keith Olson, Jerry Wexler sau Wayne Shorter). 
In 1990, Santana va renunta la colaborarea de 22 de ani cu Columbia Records si va semna cu Polygram. Cel mai de succes produs Santana al anilor ’90 a fost `Supernatural` (1999), pe care apar colaborarile cu Bobby Martin, Rob Thomas de la Matchbox 20, Eric Clapton, Lauryn Hill, Wyclef Jean, Mana, Dave Matthews, KC Porter si altii. 
Primul single s-a numit `Smooth` -colaborarea cu vocea lui Rob Thomas dovedindu-se a fi una extrem de prolifica, piesa cunoscand un succes enorm. Nu mai putin de 9 premii Grammy au fost atribuite albumului `Supernatural` si diferitelor piese de pe el. 
De fapt, acesta a fost inceputul unor colaborari de succes cu nume mari din lumea muzicala contemporana precum Michael Jackson, P.O.D., Seal, Michelle Branch, Chad Kroeger, Alex Band, Shakira etc. 
In 2000, artistul se lanseaza si ca designer, linia sa de incaltaminte pentru pantofi fiind foarte apreciata. 
All That I Am` (2005) inregistreaza si el un succes enorm, cel mai cunoscut single al materialului fiind piesa `Cry Baby Cry` featuring Sean Paul. 
Adams este vegetarian strict, a avut aparitii episodice in doua filme, iar in prezent locuieste in Anglia. 
Marea sa pasiune o reprezinta fotografia, iar lucrarile sale au fost publicate in editia britanica Vogue, in L`uomo Vogue, Vanity Fair, Harper`s Bazaar, Esquire si multe altele. 
Ca fotograf, Bryan a lucrat cu Robert Plant, Joss Stone, Placido Domingo, Celine Dion, Moby, Amy Winehouse si Morrisey.
Sursa:http://www.goldfmromania.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!