photo eb1b08bb.png

2 iul. 2010

Stefan Cel Mare si Sfant

2 iulie 1504 moare Stefan Cel Mare si Sfant




- 1992 - Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, in sedinta din 20.06.1992, canonizarea ca sfinti a voievodului Constantin Brancoveanu si a copiilor lui , precum si a “binecredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant ”, praznuit la 2 iulie;





Stefan cel Mare si Sfant


Photobucket

„Vrednic de multa lauda“


Photobucket


Dintre voievozii romani cei mai vestiti, care – prin prestatiile si prestanta lor – au inraurit, in mod decisiv si pe lunga durata, destinul si inaintarea neamului romanesc prin meandrele istoriei, nici unul nu a cunoscut o glorie postuma atat de fabuloasa, o putere de nemurire si intruchipare a nadejdilor propriului popor si o capacitate efectiv miraculoasa de reinviere si preschimbare tainica in buna speranta pentru conationalii lor aflati in cumpene si restristi, un caracter mai drept si mai virtuos, cu binefacatoare rasfrangeri in viata si modul de a fi al oamenilor, o prezenta mai vie si mai umana in cugetul si constiinta de sine a romanilor de pretutindeni precum domnitorul Stefan cel Mare si Sfant. Carmuitorul si parintele Moldovei, geniul politic, diplomatic si militar de anvergura europeana, intocmitorul de tara romaneasca, promotorul unitatii de lupta si aparatorul jertfelnic al intregii crestinatati, iar pe deasupra, ctitorul de cultura si de epoca ce-i poarta si aureoleaza numele. Inca din anii cei multi, de prodigioasa truda, lupta si jertfa ai domniei Mariei Sale si in proportii si cresteri exponentiale de-a lungul celor cinci veacuri de cand s-a calatorit la Putna, la casa ce si-a zidit-o pentru vesnica si meritata odihna.

Photobucket


Admirat in toate cuprinsurile romanesti

Photobucket

Nu numai in Moldova, pe care voievodul a pastorit-o si a ridicat-o in lauda si pretuirea lumii, ci in toate cuprinsurile locuite de romani. Ca semn al simtamantului lor ca sunt fiii legitimi ai aceluiasi neam si, in consecinta, au dreptul natural, peste orice separari artificiale si adversitati intretinute de felurite puteri interesate in dezbinari, sa-si adjudece, ca pe un trofeu de mare pret, pe cel mai brav si mai faimos vlastar dintre ei, celestul Stefan. Pana la istovirea ciclurilor de viata ale lumii.

Photobucket

Ca o pornire sincera si curata, nascuta din libera si propria vointa a tuturor romanilor de a-si face din Stefan cel Mare un simbol insufletitor si un reazem moral sacru prin vremuri si vremuiri. Precum si un punct cardinal de referinta si o icoana de lumina la care sa se intoarca ori de cate ori se vor afla in primejdii, spre a se regasi si intrema sufleteste si a dobandi acea rezistenta si acea tarie cu care sa-si implineasca destinul lor comun de unitate, intr-o singura si statornica alcatuire, in contra si pe deasupra tuturor presiunilor si impotrivirilor. Si, totodata, din constiinta, adanc resimtita si benevol asumata, de a-i prezerva si aseza sub semnul dainuirii memoria si opera lui fara pereche, orizonturile de gandire si actiune, experientele-limita si abilitatile cu are a evitat dezastrele, dramele cumplite ce i-au cotropit fiinta, „secretele“ uimitoarelor biruinte pe care le-a obtinut, ca si imensul prestigiu de care s-a bucurat in spatiul Europei crestine. Pentru ca nimic din vasta si pretioasa zestre, de ordin material si spiritual, pe care Stefan cel Mare a lasat-o mostenire urmasilor sa nu se piarda prin uitare, indiferenta sau rea-credinta.

Photobucket

Si astfel, in mod discret, dar irezistibil, pentru a pastra peste veacuri amintirea grandioasa a celebrului domn, romanii din toate provinciile in care vietuiau l-au zidit pe Stefan cel Mare, ca eroul fara seaman, in legende si mituri. I-au transfigurat dimensiunile epopeice in baladele si povestirile cantate ori rostite la intruniri, sarbatori si petreceri. Iar pentru insusirile lui de a savarsi lucruri si fapte mai presus de firea omeneasca, l-au trecut si asezat in randurile sfintilor.

Photobucket

Ne incredinteaza de acest adevar nu numai creatiile populare romanesti culese si raspandite, apoi, in numeroase editii, dar si un martor ocular, care a luat act si a semnalat prezenta lui la 70 de ani dupa mutarea la cele vesnice a voievodului Stefan cel Mare, in persoana istoricului polonez Matei Strykowski. Acesta, intre 1574-1575, a intreprins o calatorie prin Moldova si Tara Romaneasca, avand ca tinta finala Turcia. In drum, intrepidul calator a facut un popas si la Bucuresti, unde voievodul de atunci al Tarii Romanesti, Alexandru Mircea, a avut amabilitatea sa-l pofteasca la un pranz, la resedinta sa de la Curtea Domneasca. Ca, aici, distinsul ospete sa vada, tinut in admiratie, „portretul acestui Stefan, cu coroana regala pe cap si un toiag in mana, de inalta statura, atarnat pe peretele etacului princiar“. Si sa auda cu propriile lui urechi cum „muntenii canta despre el in toate banchetele lor, in sunetele alautelor: Din cauza nemaipomenitei lui bravuri, romanii il socotesc ca sfant“.

Colonel (r) Ioan STRUJAN

Photobucket

Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare (n. 1433, Borzeşti - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.

Photobucket

Calităţile umane, cele de om politic, de strateg şi de diplomat, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării, iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiraţia unor iluştri contemporani, iar, graţie tradiţiei populare, a fost transformat într-un erou legendar.

Photobucket

Papa Sixtus al IV-lea l-a numit "Athleta Christi" (atletul lui Christos) iar poporul l-a cântat în balade: Ştefan Vodă, domn cel mare, seamăn pe lume nu are, decât numai mândrul soare.

Photobucket

Ştefan cel Mare era fiul lui Bogdan al II-lea şi nepotul unui alt mare şi luminat voievod al neamului, zis Alexandru cel Bun şi Drept. A domnit între anii 1457-1504.

Photobucket

La vremea când pe câmpul de la Direptate Moldova l-a ales domn, Ştefan Vodă avea cam douăzeci de ani. Dar cu toată tinereţea domnitorul s-a arătat vrednic de fapte şi acţiuni ce au consolidat puterea Ţării Moldovei, ameninţată de mulţi duşmani hrăpăreţi dinafara hotarelor ei.


Photobucket
Din "Letopiseţul de la Putna" aflam despre prima victorie a temerarului domn, hotărât să dea riposta cuvenită impostorilor de tot soiul. Astfel "... în anul 6965, adică la 1457 luna aprilie 12, în Joia mare, Ştefan Voievod, fiul lui Bogdan Voievod a venit de la munteni şi a dobândit prima biruinţă asupra lui Aron Voievod pe Siret la tina, la Doljeşti".

Photobucket

Acest moment de mare importanţă a urcării lui Ştefan cel Mare pe tronul Moldovei avea să fie menţionat şi la marele istoric Nicolae Iorga în studiul sau "Apogeul puterii statului român în timpul domniei de 50 de ani ai lui Ştefan cel Mare, Domnul Moldovei": "Sprijinit de ofiţerii poloni din vecinătate, predecesorul sau, mişelul Petru Aron, un fiu nelegitim ai lui Alexandru cel Bun, încerca să se mai menţină, dar nu reuşi. La 1 aprilie 1457 era încă la Suceava: imediat după aceasta la 12 april Ştefan birui la Doljesti în "Hreasca" apoi la Orbic şi Petru fugi spre singurul colţişor ce-i sta deschis spre Polonia".

Photobucket

Ştefan Voievod, numit mai târziu cel Mare şi Sfânt , s-a arătat a fi conducătorul iscusit care a reorganizat oastea domnească, dotând-o cu arme de foc, a înălţat cetăţi noi şi le-a întărit pe cele vechi, a pus frâu ambiţiilor nesănătoase ale boierilor nesăţioşi, lacomi de mărire şi avere, care se arătau nemulţumiţi de urcarea sa pe tronul Moldovei, a limitat privilegiile celor înavuţiţi şi a acţionat energic împotriva tendinţelor vădite de dezbinare, luând apărarea ţăranilor exploataţi fără nici o milă de marii feudali. A contat în mod deosebit şi la sigur pe dragostea de ţară a răzeşilor, pe care i-a chemat la oaste de câte ori a fost nevoie, răsplătindu-i cu pământ şi preţuindu-i pentru virtuţile şi curajul lor de apărători ai ţarinei strămoşeşti.



Ştefan cel Mare era domnitorul care se bucura de dragostea şi sprijinul celor mulţi. Domnia sa a echipat o oaste puternică, bine pregătita, înălţând numeroase fortificaţii de apărare la hotarele Moldovei; aşezându-le în punctele strategice de năvălire a hoardelor străine, care se abăteau ca puhoiul nestăvilit asupra acelor pământuri. Ca un vrednic şi iscusit comandant de armată, s-a războit cu pricepere, lovind pe neaşteptate în duşmanii cumpliţi ai ţării.




În acelaşi studiu Nicolae Iorga elogia nu fără emoţie şi mândrie domnia lui Ştefan cel Mare, acel "... tânăr fiu de domn care smulse Moldova din mâinile slabe ale lui Petru Aron, domn minunat printr-o înţeleaptă cumpănire, ca şi prin lupte curajoase... după o puternică domnie de o jumătate de veac lăsa urmaşilor o ţară neatârnată mare, bogată. Puternicul lui braţ ridica în sfârşit sceptrul căzut în ţarina al bătrânului Alexandru".
Intr-adevăr în paginile de aur ale istoriei noastre de veacuri sunt înscrise victorii de mare răsunet ca cele de la Baia din 1467, de la Lipnic din 1470, din Codrul Cosminului de la 1497 etc., care au punctat domnia plina de izbânzi a acestui mare Voievod al Moldovei.

Însă cele mai crunte au fost războaiele purtate cu ostile otomane câtă frunză şi iarbă, care se năpustiră în repetate rânduri ca lăcustele asupra acestui colţ de rai, aşezat în calea marilor furtuni ale vremii. Pentru început Ştefan cel Mare, ca domn vrednic şi mândru de trecutul glorios al înaintaşilor săi, a refuzat să se înfăţişeze la Poartă şi să plătească tradiţionalul tribut fălosului şi necruţătorului sultan Mohamed al II-lea, care la 1453 cucerise faimosul şi invincibilul până atunci Constantinopol. Înfuriat la culme de nesupunerea şi cutezanţa domnului Moldovei, el trimise poruncă grabnică lui Soliman paşa. unuia din demnitarii şi oştenii cei mai încercaţi ai săi, să se lase de toate, să pornească neîntârziat împotriva ghiaurului Ştefan şi să treacă prin foc şi sabie "vilaietul Bogdania", precum era numita de turci Moldova...

Soliman paşa renunţă la asediul unei cetăţi albaneze, adună în scurtă vreme o armată numeroasă de peste 120 de mii de oşteni bine pregătiţi şi înarmaţi, setoşi de sânge şi averi, şi porni înfuriat asupra Moldovei, al cărei domnitor încercase a sfida Poarta.

Ştefan cel Mare, dispunând doar de 40 de mii de luptători curajoşi şi iscusiţii şi de vreo 9 mii de secui, unguri şi poloni veniţi în ajutor, a recurs la una din cele mai bine chibzuite tactici, verificate şi în luptele susţinute mai înainte vreme. El a dat poruncă să fie părăsite toate aşezările omeneşti care puteau nimeri în calea duşmanilor, să fie tăinuite proviziile. Astfel duşmanul supus foametei era hărţuit neîncetat, pâlcuri de oşteni din cei mai viteji lovind pe neaşteptate, ca fulgerul năprasnic în el.

Lupta cea mare, a avut loc la 10 ianuarie anul 1475 pe valea Bârladului la miazăzi de Vaslui, într-o aşezare mlăştinoasă, care îngreuna desfăşurarea forţelor duşmane şi manevrările de armată.

Anume aici îşi puse de gând Ştefan cei Mare şi oştenii săi să le întindă capcana turcilor. Zorii zilei cufundată în pâclă deasă au vestit prin sunetele de alarma ale trâmbiţelor şi bubuitul tunurilor începutul marii bătălii. Clinchetele paloşelor încrucişate se pierdeau în larma glasurilor celor răniţi. Îndemnurile de luptă nu conteneau nici pentru o clipă. Părea că cerul se împreunase cu pământul, potopind în noroi valea Bârladului, altădată pustie. Duşmanii înrăiţi se năpusteau cu ură şi înverşunare asupra oştenilor lui Ştefan, nădăjduind să-i înece în sânge şi să treacă prin foc şi sabie frumoasa, dar năpăstuita Ţara a Moldovei.

Încercat în bătălii, iscusit şi viteaz în războaie, Ştefan Voievodul s-a aruncat în lupta cea mare şi grea, împrospătând puterile oştenilor săi, îndemnându-i prin pilda şi curajul său fără de asemănare. Loviţi prin surprindere, turcii au prins a da îndărăt. Un atac şi mai năprasnic, săvârşit de un pâlc de moldoveni, ţinuţi până la acea clipă în rezerva, semăna panică în tabăra turcilor şi puse pe fugă trupele „invincibile" ale fălosului Soliman paşa. Topoarele, securile, ghioagele loveau îndesat şi fără pic de odihnă în duşmani, ca în cele din urmă turcii să nu mai reziste atacurilor. Ei părăsiră lunca sângeroasă, dând bir cu fugiţii. Unii se înecară în mlaştina răzbunătoare şi ea, alţii pâlcuri-pâlcuri răzleţe se risipiră în toate părţile, spre a se adăposti şi a scăpa de loviturile oştenilor temerari ai lui Ştefan cei Mare. Părea că şi văzduhul, întreaga natură ţineau parte vrednicilor apărători ai gliei strămoşeşti, "şi în ziua aceea de marţi, a desăvârşitei biruinţe - cea mai mare din viaţa lui Ştefan şi asupra celui mai puternic duşman - şi miercuri şi joi pâlcuri de vânători se ţinură în urma duşmanilor", avea să noteze mai târziu acelaşi reputat istoric Nicolae Iorga.

"A fost un groaznic măcel şi puţin a lipsit să nu fie cu toţii tăiaţi în bucăţi şi numai cu mare greutate Soliman paşa şi-a scăpat viaţa cu fuga", fusese nevoit să recunoască un cronicar turc, martor ai acelei bătălii.

După biruinţa de la Vaslui, conştient de puterea şi poftele hapsâne ale turcilor, într-o scrisoare adresată creştinătăţii şi tuturor cârmuitorilor din aceea vreme Ştefan Voievodul îi avertiza de primejdia de moarte ce plutea asupra întregii Europe.

Şi intr-adevăr în curând temerile domnitorului moldovean s-au dovedit întemeiate. În vara anului 1476 Mohamed al II-lea purcese el însuşi în fruntea unei armate uriaşe spre "Ţara Moldovei. La Valea Alba şi la Războieni Ştefan cel Mare, cu o armata de vreo 12 mii de oşteni, nu a putut ţine piept puhoiului de 200 de mii de turci. Au rezistat însă cetăţile Moldovei, până la urmă sultanul văzându-se nevoit să se întoarcă la Poartă fără a-şi realiza planurile sale de a supune Moldova, a-l izgoni pe Ştefan cel Mare şi a cuceri noi pământuri pe malul mării Negre. Luptele cu turcii au durat până prin 1487, când Ştefan cel Mare, acceptă plătirea unui tribut puternicei Porţi Otomane, obţinând în schimb libertatea Moldovei şi pacea mult dorită în hotarele ei strămoşeşti.

Ştefan cel Mare, vrednicul domnitor al Moldovei a izbândit în 34 din cele 36 de războaie, purtate de-a lungul glorioasei şi zbuciumatei sale domnii, ajungând să se, bucure de faima de bun gospodar ai ţării, iubitor şi ocrotitor al artelor şi culturii. Între anii 1466-1469 din îndemnul Domniei Sale au fost să se înalţe mănăstirea Putna, ajunsă mai apoi necropolă voievodală şi loc de pelerinaj pentru urmaşii porniţi în lupta pentru libertatea şi independenţa Ţării Moldovei. Alte monumente de artă medievală au fost zidite la Voroneţ, Pătrăuţi, la Borzeşti, locul naşterii şi copilăriei viitorului voievod, la Războieni, Răuşeni şi în alte pământuri pe unde şi-a purtat paşii Ştefan cel Mare.

Marele şi distinsul Voievod ai neamului, pe care cronicile ni-l înfăţişează ca pe un bărbat nu prea înalt, cu faţa ovală, plină, cu fruntea boltită, senină, cu ochii pătrunzători, de un albastru de Voroneţ cu parul inelat lăsat pe spate, era, după cum aflăm din scrisul lui Grigore Ureche "... om întreg la fire, neleneş şi lucrul său îl ştia a-l acoperi şi unde nu gândeai acolo îl aflai. La lucru de războaie meşter, unde era nevoie, însuşi se vâra, ca văzându-l ai săi să nu îndepărteze, şi pentru aceia rar război de nu biruia şi unde-l biruia alţii, nu pierdea nădejdea, ci ştiindu-se căzut jos, se ridica deasupra biruitorilor".


Dar anii, viaţa zbuciumată petrecută în războaie şi fapte întru binele Moldovei, şi rana de la picior pricinuită în luptă i-au slăbit puterile. La 2 iulie 1504, în a patra ora a zilei după 47 de ani şi 3 luni de domnie Ştefan cel Mare şi Sfânt avea să se sfârşească din viaţă, păşind în nemurire şi lăsându-ne drept moştenire porunca ce dăinuie de ani şi ani prin Ţara Moldovei atât de inspirat şi zguduitor evocată de Barbu Delavrancea în piesa "Apus de soare": "... Ţineţi minte cuvintele lui Ştefan, care ne-a fost baci până la adânci bătrâneţe... că Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu este a noastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor!..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!