photo eb1b08bb.png

16 ian. 2011

1945 Adolf Hitler s-a inchis in buncarul lui


1945 
Adolf Hitler s-a inchis in buncarul lui

Führerbunker - de intrare


Literal inseamnă Adăpostul Fuhrerului sau Buncărul Fuhrerului, o reţea complexă de încăperi de sub cancelaria nazistă. L-a adăpostit pe Adolf Hitler în ultimele trei luni de viaţă ale acestuia.





Fost ofiter al Wermacht-ului, Baronul Freytag von Loringhoven, astazi decedat, a petrecut noua luni in bunkerul lui Hitler. I s-a permis sa plece la 29 aprilie 1945, cu o zi inainte ca Hitler sa se sinucida. Trupele aliate erau deja la portile Berlinului. In mod aproape miraculos, a supravietuit. El a fost ultimul martor in viata al lumii ireale si restranse construite de Hitler in adapostul sau final. Un martor surprinzator de lucid si de obiectiv. Timp de decenii, nimeni nu a dorit sa-i asculte povestea. In Germania, subiectul ramasese prea sensibil. Abia dupa 60 de ani, editura franceza "Perrin" a acceptat sa-i publice memoriile. Intitulate, cum altfel, 
"In bunkerul lui Hitler"


Hitler are o cină în buncăr. Privind imaginea ar putea fi o cina de Craciun. Hitler este amuzat  de  ce  ii spune Goebbels

Desi a avut acces pana in cercul intimilor lui Hitler, Baronul Freytag von Loringhoven nu a facut niciodata parte din Partidul National-Socialist. Sustine ca nazismul i-a inspirat intotdeauna repulsie. De ce? Pentru ca "nazistii dispretuiau educatia, cultura adevarata si traditia". Acesta este si motivul pentru care Freytag von Loringhoven nu a exersat o profesie juridica, desi urmase cursurile Facultatii de Drept. Cand si-a terminat el studiile, Justitia germana era deja complet controlata de national-socialisti. La randul lor, nazistii il priveau cu suspiciune pe tanarul nascut intr-o familie aristocratica de origine baltica. Aristocratica, dar scapatata. Pentru a se putea intretine, Freytag von Loringhoven a ales cariera armelor. "Wermacht-ul parea o optiune onorabila", isi aminteste el. Dar, desigur, nu lipsita de pericole. Von Loringhoven a participat la campania din Rasarit si la batalia pentru Stalingrad. A scapat cu viata si s-a intors in Germania.
Nazismul nu contaminase corpul militarilor profesionisti, explica Freytag von Loringhoven, care insista asupra imensei diferente dintre Wermacht si Waffen-SS. In opinia sa, ofiterii de cariera au fost rapid deceptionati de Hitler. El insusi a fost dezamagit sa constate ca Führerul confunda strategia cu ideologia. Von Loringhoven a povestit, intr-un interviu acordat cotidianului britanic "The Guardian": "Singura experienta militara a lui Hitler a fost aceea de caporal in timpul primului razboi mondial. Stia un singur lucru - "fanatischer Wiederstand" (rezistenta fanatica - n.n.), inca il mai pot auzi pronuntand aceste cuvinte. Conceptul de blitzkrieg (razboi-fulger - n.n.) nu a fost inventat de el, ci de strategi militari pe care mai tarziu i-a marginalizat. De cum a suferit primele infrangeri, a devenit surd la apelurile celor care sustineau necesitatea adoptarii unor tehnici de aparare moderne, mobile. Le considera defetiste, pentru ca uneori presupuneau renuntarea la anumite teritorii."

Hitler, un manipulator abil
Intors de pe frontul de est, Baronul Freytag von Loringhoven a fost numit aghiotant al generalilor Guderian si Krebs. In aceasta calitate a asistat zilnic, timp de noua luni, la sedintele de analiza militara prezidate de Hitler. Ultimele saptamani de razboi le-a petrecut practic in bunkerul lui Hitler. O experienta unica si bulversanta, pe care si-o aminteste in detalii precise.
Baronul von Loringhoven insista asupra faptului ca el personal nu a cazut nici o clipa sub farmecul lui Hitler. Recunoaste, insa, ca Führerul exercita o stranie fascinatie asupra celor din jur. Si stia sa se faca placut. In opinia lui von Loringhoven, totul era doar un calcul rece: "Hitler putea fi foarte agresiv, dar, spre sfarsit, invatase sa se controleze foarte bine. Putea fi placut si chiar cald - era un adevarat austriac. Oamenii erau impresionati atunci cand le punea intrebari despre vietile lor. Era o modalitate de a-i controla. Asa reusea sa se joace cu ei, sa-i manipuleze."
Caci Hitler era, cu siguranta, un mare manipulator. Nu avea incredere in nimeni. Von Loringhoven si-l aminteste ca pe un maestru al "controlului prin dezbinare", dupa modelul "divide et impera": "Crea structuri de comanda paralele, care intrau apoi in competitie unele cu altele pentru resurse, si numea ofiteri politici ca sa-i spioneze pe militarii de cariera. Pana in ultima clipa, a pastrat toate cartile in mana sa."

Hitler drogat
Hitler si-a petrecut ultimele luni de razboi in aerul fetid al bunkerului sau din Berlin, la opt metri sub pamant. Mai iesea cateodata afara, sa se joace cu cainele lui. Doar pentru cateva minute. In rest, nu mai vedea lumina soarelui. Traia intr-un cerc inchis, intr-un fel de detentie autoimpusa, din ce in ce mai izolat de lumea exterioara. Aproape ca nu mai stia cand e zi si cand e noapte. "Hitler se trezea in jurul pranzului", isi aminteste Freytag von Loringhoven. El a povestit, pentru "The Guardian": "Principalul eveniment al zilei era sedinta de dupa-amiaza, care analiza situatia militara. Se anunta "Domnilor, vine Fuhrerul" - n.n.), si toata lumea facea salutul nazist. Hitler intra in sala si strangea mana fiecaruia - o strangere moale, fara vlaga -, apoi se aseza. El era singurul care statea jos la masa pe care era harta; adora acest lucru, fiindca era obsedat de detalii. Uneori facea cate o concesie, permitand ofiterilor mai in varsta sa se aseze pe cate un taburet."
In opinia lui Freytag von Loringhoven, Hitler era dependent de droguri. Responsabil pentru aceasta adictie ar fi fost medicul sau personal, Theodor Morell. Acesta ii administra zilnic fuhrerului injectii cu glucoza si "stimulante". Ce anume contineau aceste stimulante, nimeni nu stia cu exactitate. Morell era un sarlatan, sustine Freytag von Loringhoven, care isi aminteste ca, in timpul razboiului, doctorul castigase o adevarata avere dintr-un contract cu armata, comercializand un "intaritor" distribuit soldatilor de pe frontul de est. O pulbere care "mirosea groaznic si nu era buna de nimic."
Militar de cariera, Freytag von Loringhoven a fost profund dezgustat de lasitatea lui Morell: "N-am sa uit niciodata cum se milogea, in 22 si 23 aprilie, cand femeile au fost indemnate sa plece. Statea acolo ca un sac de cartofi si implora sa plece si el. Si a plecat."

Destinul ironic al unui supravietuitor
Baronul Freytag von Loringhoven a ramas in bunkerul din Berlin pana aproape in ultima clipa. A plecat in ziua de 29 aprilie 1945. El isi aminteste: "Cand Hitler mi-a strans mana si mi-a urat noroc, am vazut in ochii lui o unda de invidie". A doua zi Fuhrerul s-a sinucis, impreuna cu Eva Braun, cea care - de cateva ore - ii devenise sotie. Trupele sovietice intrasera in capitala celui de-al Treilea Reich. Freytag von Loringhoven vaslea nebuneste pe raul Havel, sub un potop de gloante, incercand sa ajunga la ultimul bastion german din Berlin. Nici astazi nu intelege cum a scapat cu viata. "Probabil ca o legiune de ingeri pazitori a vegheat asupra mea", se confeseaza baronul. Primejdiile il pandeau la tot pasul. Se temea de sovietici, care l-ar fi putut impusca pe loc, dar si de nazistii fanatici. A fost prins, in cele din urma, de englezi si trimis intr-un lagar pentru prizonierii de razboi. Au urmat zile de cosmar. Freytag von Loringhoven isi aminteste: "Timp de trei zile, din zori si pana-n noapte, m-au obligat sa fac curat in celula, razuind cu unghiile vopseua de pe faianta. M-au batut si m-au stropit cu galeti de apa. Seara, imi luau hainele ude si ma lasau sa dorm dezbracat pe podeaua inmuiata."
Von Loringhoven a supravietuit si acestei incercari. Cand s-a intors acasa, dupa razboi, a descoperit ca sotia il parasise si ca era complet falit. Un prieten i-a gasit o slujba la o editura. S-a recasatorit si fiul sau este astazi diplomat la Ambasada Germaniei de la Moscova. Aceasta nu este, insa, singura ironie din destinul sau. In 1956, Freytag von Loringhoven s-a intors la cariera militara. A lucrat trei ani la Washington, ca membru in Grupul Permanent al NATO. Baronul povesteste: "Eram singurul ofiter german din echipa de planificatori a Aliantei Nord-Atlantice; aveam trei superiori: un american, un englez si un francez. Toti trei luptasera impotriva Germaniei, dar trecutul meu nu ne-a impiedicat sa devenim prieteni."
Un trecut pe care si-l asuma, dar pentru care nu se considera vinovat: "Dupa razboi, am avut sentimentul neplacut ca am servit drept combustibil, drept lemne de foc, pentru aventurile unui sarlatan. Am slujit un regim criminal, ramanand fidel convingerilor mele militare." Freytag von Loringhoven sustine ca abia in prizonierat a aflat pentru prima data ca nazistii ucisesera evrei "la scara industriala". Informatia l-a socat. "Noi nici nu auzisem macar de numele lagarelor de concentrare", afirma baronul. Cum a fost posibil asa ceva? Von Loringhoven impartaseste convingerea larg raspandita potrivit careia conditiile umilitoare impuse Germaniei la incheierea primului razboi mondial, prin Tratatul de la Versailles, au creat conditiile izbucnirii celui de-al doilea. Dar adauga: "A fost mai mult decat atat. A fost un lider care nu semana cu nici un alt om pe care l-am cunoscut.

Bernd baronul von Freytag Loringhoven, s-a născut la 06 februarie 1914. El a murit pe 27 februarie 2007 în vârstă de 93 de ani Partial Sursa




Führerbunker - Harta


Cand armata sovietica incepe sa cucereasca Berlinul, Eva Braun va refuza sa plece si sa se salveze din solidaritate si devotament fata de Hitler. Se vor casatori in cursul unei mici ceremonii si apoi s-au sinucis impreuna cu cianura. Corpurile lor au fost incinerate cu benzina in gradina din jurul bunkerului.
Hitler avea o opinie aparte despre femei. El considera ca oamenii,foarte inteligenti, trebuie sa se casatoreasca cu femei simple si fara mari visuri si ambitii in viata. "Incercati sa va imaginati daca as avea o nevasta care sa-si bage nasul in treburile mele. In timpul liber vreau sa am linistea mea, nu ma pot casatori." - cuvintele lui Hitler.
Eva era o personalitate linistita si avea foarte multa rabdarea. Pentru ea politica era un lucru neinteresant, un lucru  care nu facea parte din sfera sa de preocupari. Iubea arta, fiind interesata de filme si regie.
Ea ii marturieste lui Hitler ca a promis sa-l urmeze oriunde va merge, chiar si spre moarte, lucrul pe care l-a si facut.

Rochus Misch (născut la 29 iulie 1917)  fost sergent în prima Divizie SS Leibstandarte SS Adolf Hitler. "El a lucrat curier, garda de corp si operator de telefonie pentru Adolf Hitler. "El este singurul care a fost în buncăr pana la 30 aprilie 1945 si este încă în viaţă astăzi.




One of the last pictures of Hitler. A confused man is watching the damage to the bunker.
Una dintre ultimele poze ale lui Hitler. Un om confuz care se uită la deteriorarea buncărului.
Ultima imagine in afara buncarului când  dă mâna cu soldaţi - copii . Băieţi numai de 16 ani au fost trimişi la moarte.

2 comentarii:

  1. oai de mine Karina draga kata' kazanu de ciorba are langa el:))
    pe cand el sta şi papa ciorba e berbec, ai lui fascişti faceau poteci prin Siberia:)))
    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. ha, de berbec,artistule? noapte buna:)

    RăspundețiȘtergere

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!