1898 - A murit Al. Flechtenmacher, dirijor şi pedagog român, întemeietorul şi primul director al Conservatorului din Bucureşti (n.23.12.1823).
Flechtenmacher-Noaptea nasterii lui Sfantul Hrist, Katya Kelaro(soprano)& Lacramioara Naie(piano)
Alexandru Flechtenmacher (n. 23 decembrie 1823, Iaşi, Moldova - d. 28 ianuarie 1898, Bucureşti, România), pe numele său complet Alexandru Adolf Flechtenmacher, a fost un compozitor, violonist, dirijor şi pedagog din Moldova.
În perioada 1 noiembrie 1864 - 1869, Alexandru Flechtenmacher a fost director la Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, instituţie care a devenit ulterior Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Este autorul primei operete româneşti, „Baba Hârca“, pe text de Matei Millo. Premiera a avut loc pe 26 decembrie 1848 la Teatrul Naţional din Iaşi.
A compus, de asemenea, muzica pentru Hora Unirii, pe versurile scrise în 1855 de poetul Vasile Alecsandri, precum şi primele vodeviluri şi cuplete pentru piesele lui V. Alecsandri şi cântece patriotice.
În perioada 1853-1858, Alexandru Flechtenmacher a fost prezent în Craiova, unde a dirijat cu prioritate muzica compusă de el însuşi, din care putem enumera opereta-vrăjitorie Baba Hârca, melodrama naţională cu cântece Cetatea Neamţului, operetele Crai Nou şi Sacagiu, vodevilurile Fermecătoriţa (după George Sand), Cimpoiul dracului şi Banii, gloria şi amorul, drama cu muzică Zavera lui Tudor, opera în trei acte Fata de la Cozia, spectacolele cu muzică Banul Mărăcine şi Iancu Jianu, căpitan de haiduci, feeria muzicală Fata aerului, compusă în colaborare cu Eduard Wachmann.
A fost fiul juristului Christian Flechtenmacher.
Compoziţii
Baba Hârca, Operetă-vodevil în 2 acte (1848 Iaşi)
Doi ţărani şi cinci cârlani, Vodevil, după Constantin Negruzzi, (1848 Iaşi)
Barbu Lăutarul, după V. Alecsandri, (1850; 1854 Iaşi)
Scara mâţei, Vodevil, (1850 Iaşi)
Coana Chiriţa sau două fete şi-o neneacă, Vodevil, după V. Alecsandri
Întoarcerea Coanei Chiriţa sau Coana Chiriţa în provincie, Vodevil, după V. Alecsandri, (1850 Iaşi)
Banii, Gloria şi Amorul, Vodevil, (1861 Bucureşti)
Răzvan şi Vidra Dramă istorică în 5 acte, după Bogdan Petriceicu Hasdeu, (1867 Bucureşti)
Fata de la Cozia, Operă în 3 acte după Dimitrie Bolintineanu (1870, neterminată)
Ansamblul „Doina” al Armatei - Hora Unirii (Al. Flechtemacher / V. Alecsandri)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu