1925 - S-a născut Isidore Isou (Jean-Isidore Goldstein), poet, prozator, dramaturg, eseist român, stabilit în Franţa,(„L’Agrégation d’un Nom et d’un Messie”, „Introduction ŕ une nouvelle poésie et une nouvelle musique”).
Autoportret, 1952
Isidore Isou (născut Ioan-Isidor Goldstein pe 31 ianuarie 1925, decedat pe 28 iulie 2007) a fost un poet, critic de film şi artist vizual francez de origine iudeo-română. El a fost fondatorul lettrismului, o mişcare artistică şi literară inspirată mai ales din dadaism şi suprarealism.
Lucrări publicate
Traité de bave et d'eternita, ed. Hors Comerţ, 2000.
Contre l'situationniste Internationale (1960-2000), essai, ed. Hors Comerţ, 2000.
Contre le situationniste cinema, neo-naziste, Librairie la Ghidul, Paris, 1979.
Les Champs de la Force Peinture de Lettriste, Avant Garde-, Paris, 1964.
Manifestul de Lettrist Poezie: Un Commonplaces despre cuvinte.
à une Nouvelle Poesie et une Nouvelle Musique, Introducere Paris, Gallimard , 1947.
Les Journaux des Dieus, 1950-1951.
La Créatique ou Novatique la (1941-1976), Editions Al Dante, 2003.
"Institutul Cultural Roman din Paris s-a dovedit a fi neincapator pentru publicul atras de expozitia-dezbatere consacrata unei personalitati fascinante, Isidore Isou. De origine romana, personaj controversat in mediul avangardei pariziene din a doua jumatate a secolului al XX-lea, artistul, scriitorul, filozoful Isidore Isou a fost bintuit de ideea creatiei ca impuls vital al omului.
Expozitia gazduita si organizata de ICR Paris e revelatoare: o suta de documente, carti, reviste, scrisori, manifeste, fotografii, dar si 30 de picturi, guase, gravuri din arhiva plasticianului François Poyet, sparg „conspiratia tacerii“ tesuta in jurul unui creator inclasabil.
Isidore Isou, un Leonardo da Vinci modern, pare sa-si fi trait toata viata ca pe o exersare a unei permanente vibratii a creativitatii. Domeniile abordate sint incredibile (poezie, muzica, cinema, pictura, economie, filozofie), metodele dezvoltate duc la realizari „extraterestre“, antemergatoare unui public fatalmente limitat.
Necunoscut pina astazi in Romania, unde s-a nascut, in 1925, si lasat sub tacere in Franta, unde va trai din 1945, Isidore Isou este initiatorul „lettrismului“ si inventatorul „creaticii“ – metoda de creativitate fara limite in toate domeniile. A fost un personaj pitoresc, excesiv, controversat: a creat concepte, noi limbaje si „obiecte“ artistice, dar a trait o vreme raspunzind unor comenzi de a scrie romane „sexy“; n-a avut niciodata televizor, dar s-a lasat invitat intr-o emisiune a faimosului animator cultural Bernard Pivot; s-a scris despre el, ca despre o celebritate, in Paris Match, dar opera sa principala, Creatica sau Novatica, a fost refuzata de editori, fiind publicata abia dupa 50 de ani de la scriere. Dezbaterea moderata de poeta si criticul de arta Magda Carneci, director al ICR Paris, este, probabil, punctul de plecare al unei importante recuperari. Pentru ca spiritul creativ al lui Isidore Isou e risipit in domenii pe care receptorul operei sale le poate cuprinde cu greu, „tacerea“ care se lasa nu e numai injusta, ci si contraproductiva: „E multa zgura in opera lui Isidore Isou, dar sint si idei geniale, afirma Magda Carneci. E timpul ca spirite tinere, puternice sa decanteze aceasta mostenire“.
Creatori din toate domeniile, fosti discipoli, francezi si romani, s-au strins pentru o seara la ICR Paris in jurul unei opere covirsitoare si al unei personalitati complexe. „Lucrind la aceasta expozitie, am descoperit un personaj excesiv, in sensul bun al cuvintului, ne dezvaluie Simona Edwards, director adjunct al ICR Paris. Numai facind catalogul, si iti dai seama ce opera uriasa a lasat si ce curiozitate fara limite a avut.“ Pentru cei care auzisera prea putin de Isidore Isou, a fost o revelatie. Pentru lettristi sau pentru fostii sai colaboratori si discipoli, a fost o reverenta vecina cu adoratia. Isidore Isou n-a mai apucat sa traiasca efervescenta acestui eveniment. „intr-o zi l-am sunat ca sa-l anunt ca ICR a tiparit catalogul expozitiei sale retrospective“, isi aminteste cu emotie François Poyet, autorul colectiei expuse. „Nu mai era in viata.“ Isidore Isou s-a stins pe 28 iulie 2007, la Paris, in virsta de 82 de ani.
Expozitia organizata de ICR Paris ramine un eveniment de anvergura. 100 de documente scrise, 30 de pinze si personalitatea lui Isidore Isou, intre revelatie si evocare: un demers profesionist care poate cristaliza noi impulsuri de creativitate. Pentru ca, pina la urma, aceasta este „lectia“ lui Isidore Isou. Spiritul sau „faraonic“ a obligat utopia sa devina reala: traita ca principiu, creativitatea poate fi impinsa dincolo de orice limite. "Sursa
Portrait, 1952
by Isidore Isou
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu