“O fată de 15-16 ani, cu gesturi încă de copil, cu un amestec delicios de bravură si timiditate. Cîntă admirabil, dar în timp ce cîntă surîde ici si colo cuiva din sală...Emotionant de tînără, de sinceră de fragedă.” (Jurnalul lui Mihail Sebastian). Lola Bobescu tocmai îsi încheiase cu un “premiu de excelentă” studiile la Conservatorul din Paris.
Lola Bobescu (Lola Violeta Ana-Maria Bobescu) (9 august 1919, Craiova - 4 septembrie 2003, Spa/ Belgia) a fost o violonistă şi profesoară de vioară originară din România.
Studiile muzicale le-a început de la vârsta de 5 ani cu tatăl său, compozitorul şi dirijorul Aurel Bobescu, continuându-le la École Normale de Musique din Paris (1928-1935), şi la Conservatoire National de Musique din Paris (1931-1935), obţinând la absolvire "Prix d'Excellence". A luat lecţii particulare de vioară şi cu George Enescu şi cu Jacques Thibaud.
După ce a debutat la vîrsta de 6 ani în Craiova, într-un recital de vioară acompaniată la pian de Aurel Bobescu, stârnind senzaţie, Lola Bobescu a cucerit o faimă internaţională la 17 ani, apărând la Paris (1936) cu orchestra Colonne sub bagheta lui Paul Paray, unde a interpretat Concerto roumain de Stan Golestan.
Solistă-concertistă timp de peste 60 de ani, Lola Bobescu s-a situat printre violoniştii români cu cea mai solidă carieră artistică. Stabilită în Belgia, a fondat şi a condus formaţiile Solistes de Bruxelles- actuala L'Orchestre de Wallonie din Liège şi Cvartetul de coarde L'Arte del Suono din Bruxelles (1990).
Paralel cu activitatea solistică, Lola Bobescu a desfăşurat o fructuoasă activitate pedagogică, fiind profesoară de vioară la Conservatorul din Liège (1962-1974) şi la Conservatorul regal din Bruxelles. A făcut parte din juriul concursurilor internaţionale de vioară "Reine Elisabeth de Belgique" (1971 şi 1993).
Lola Bobesu a colaborat cu marile ansambluri orchestrale ale lumii, precum Filarmonicile din Berlin şi Londra, orchestrele franceze Colonne, Pasdeloup şi Lamoureux, orchestra Concertgebouw din Amsterdam, La Suisse Romande din Geneva, orchestra Accademia Santa Cecilia din Roma ş.a. A concertat şi în recitaluri de muzică de cameră, fiind adesea acompaniată de pianistul Jacques Genty.
Deşi stabilită în străinătate încă înainte de încheierea celui de-al doilea război mondial, Lola Bobescu a revenit în România cu regularitate, apărând în concerte cu orchestrele Filarmonicii şi Radio din Bucureşti, precum şi în provincie la Craiova, Braşov, Iaşi, Timişoara etc.
Lomif
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu