Teatrul-Muzeu Dali - o capodoperă a unui artist celebru, o expozitie suprarealista unica, monument intravital de geniu, mausoleu veşnic a suprarealismului.
Muzeul Dali din Figueres este parca rupt din alta lume, nu degeaba este cel mai mare `` obiect `` suprarealist din lume. Deschis in anul 1974 in locul fostului teatru din Figueres - Dali a mentinut in curtea inerioara barnele arse ale vechiului teatru - Muzeul detine cea mai mare parte a operelor artistului , de pe tot parcursul vietii lui artistice.
Cele mai importante opere de aici sunt :
Port Alguer (1924), The Girl from Figueres (1926), The Spectre of Sex Appeal (1932), Soft Self-Portrait with Fried Bacon (1941), Poetry of America – The Cosmic Athletes (1943), Galarina (1944-45), Basket of Bread (1945), Napoleon’s Nose Transformed into a Pregnant Woman Strolling Her Shadow with Melancholic amongst Original Ruins (1945), Atomic Leda (1949), Apotheosis of the Dollar (1965), Galatea of the Spheres (1952) and Dawn, Noon, Afternoon and Evening (1979).
Pe langa acestea mai sunt si operele create special de Dali pentru Muzeul teatru :Mae West Room, the Wind Palace Room, the Monument to Francesc Pujols and the Rainy Cadillac.
Exteriorul cladirii este superb, ca o casa dintr-o poveste suprarealista : imbracat in rosu cu decoratiuni in forma de paini lipite pe ziduri si oua mari deasupra - simbolurile ferilitatii. De asemenea in jurul cladirii si in curtea interioara a acesteia o multime de statuete - niste manechine aurii in diverse pozitii care iti ureaza bine ai venit!
Intrarea in Muzeu te introduce intr-o curte interrioara de mici dimensiuni extrem de ciudata. Este in forma rotunda, in mijloc se afla un Cadillac , deasupra caruia se afla o statuie mare a unei zeite si apoi o coloana mare de anvelope cu o barca pe care el i-a facut-o cadou Galei in varf. Pe margini sunt statuete aurii. In Cadillac sunt niste personaje suprarealiste si daca introduci 1 euro va incepe ploaia..doar in masina: Rainy Cadillac . Foarte ciudat!
Apoi intr-o sala mare sub cupola cladirii este pictura reprezentativa a lui Dali : Gala Nude Watching the Sea which, at a Distance of 20 meters, Turns Into the Portrait of Abraham Lincoln ( Gala dezbracata privind marea care , la o distanta de 20 m se transforma in portretul lui Abraham Lincoln ) . Toata lumea se foieste inainte inapoi , fascianata si de dimensiunea tabloului. Pe tavan alte picturi.
Urmeaza sala Mae West : O canapea sunt buzele, doua tablouri ochii si un semineu nasul. Ca toata camera sa se transforme in imaginea lui Mae West trebuie sa te urci pe o scara si sa te uiti printr-o lupa. Fun again!
Multe sertarele in statuetele lui care cica ar simboliza secretele sau gandurile fiecaruia.
Multe , multe chestii ciudate . De ex de uitai printr-o gaurica mica intr-un perete si dincolo de zid era amenajata o camaruta ca un fel de fragment din paradis..cu mult verde, lumina verde si brusc un ursulet de plus intr-un colt cazut.
Sa nu uitam de Wind Palace Room o camera in care pe tavan sunt pictati cei doi - Gala si Dali - vazuti ca niste uriasi aflati deasupra lumii. Oare ce sa mai insemne si asta ? :)
Si mule ale nazdravenii ....opere de arta cu lingurite, rezistente de la aparate electrice, cutii..peste tot erau fel de fel de dispozitive , toti isi incrucisau ochii , se foiau , se intorceau , erau incaperi intunecate in care era doar un tablou foarte luminat....o joaca de oameni mari.
Recunosc ca nu am inteles mai nimic si regret ca nu am platit un ghid care sa imi explice ce a vrut omul asta sa exprime.
La iesire mergei si vizitati Bijuteriile Dali - sunt incluse in pretul de 11 euro - si sunt imediat langa Muzeu. Intrebati acolo. La iesirea de la bijuterii ajungeti la un magazin cu souveniruri, carti, albume. muzeu
Salvador Dali vede in mişcarea suprarealistă posibilitatea manifestarii imaginaţiei sale exuberante unita cu o virtuozitate tehnica a desenului si culorii. Nerespectând nici un fel de reguli, în 1934 Salvador Dali este exclus din grupul artiştilor suprarealişti, ceea ce nu-l împiedică sa se considere singurul artist capabil de a capta "formele suprareale".
Salvador Dalí s-a născut în Figueres, acest mic oraş în Catalonia, în nord-estul Spaniei. Crescand, Daly si-a lăsat ţara sa natală, si nu avea planificat să se întoarcă vreodată aici, dar soarta a decis altfel - în anii 50, deja un mare Dali s-a întors în oraşul copilăriei sale. Şi în 60 a decis să facă cadou - muzeul în nume propriu, investind in el cea mai mare parte din averea sa.
Cladirea rezultata nu arata ca nimic in lume. Cele trei etaje se transformă într-o poveste de şase.
Potrivit voinţei sale, marele Dali a fost îngropat în muzeul lui, o placa modest, v-a notifica tuturor membrilor despre anii de naştere şi de moarte al acestui om unic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu