1953
Descoperirea moleculei de ADN
de F. Crick şi J. Watson
În 1979 Francis Crick fotomontaj
James Dewey Watson
ADN este prescurtarea de la acidul dezoxiribonucleic. Acesta este format din molecule organice dintre cele mai complexe. Substanţa se găseşte în fiecare celulă a fiinţelor vii şi este esenţială pentru identitatea oricărui organism, de la Euglena viridis, mica fiinţă unicelulară aflată la graniţa dintre plante şi animale, şi până la Homo sapiens sapiens, omul contemporan.
Structura ADN
Structura ADN-ului a fost decodificată la începutul anilor 1950. Americanul James D. Watson şi britanicul Francis Crick sunt consideraţi drept primii care au descifrat structura de dublă spirală a ADN-ului. Conform propriilor afirmaţii, saltul calitativ al descifrării „secretului vieţii” s-ar fi produs în ziua de 23 februarie 1953.
Aflaţi în competiţie contra cronometru cu alte echipe, mult mai celebre şi mult mai bine dotate, aşa cum a fost cea a chimistului american Linus Pauling, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 1954, aparentul „cuplu ciudat” a învins tocmai datorită orizontului lor intelectual foarte larg în care operau, a solidei şi universalei lor pregătiri interdisciplinare precum şi a minţilor lor flexibile şi deschise oricărei ipoteze confirmabile de către realitate.
Este demn de remarcat faptul că impecabilele imagini luate unor molecule „iluminate” prin difracţia razelor X de către Rosalind Franklin[1], specialistă în fotografii de difracţie create cu raze X, a făcut pe Watson şi Crick să întrevadă structura de dublă elice a ADN-ului. Colegul acesteia, Maurice Wilkins, a contribuit de asemenea decisiv la luarea unor fotografii edificatoare.
Din păcate Franklin a murit de cancer în 1958, în vârstă de numai 37 de ani, probabil din cauza prea intensei iradieri. Cum premiul Nobel nu se conferă post-mortem, în 1962 doar Watson, Crick şi Wilkins au fost răsplătiţi cu aceasta prestigioasă cunună de lauri ştiinţifică, mult dorită de către toţi savanţii din lume.
Porful de genetica era fascinat de ADN si Watson and Crick. :))
RăspundețiȘtergere