20 februarie 1937, ora 15:10 - Debutează, la postul de radio Bucureşti, Maria Tănase, cea care va deveni simbolul cîntecului popular românesc.
În acea zi friguroasă de iarnă s-a produs ceva magic. Milioane de români, de la Majestatea Sa, Regina Maria, până la oamenii din mahalele, au fost vrăjiţi de glasul Mariei Tănase. În afară de compozitorul Theodor Rogalski, nici unul din invitaţii din studioul radio nu auziseră de Maria Tănase cu toate că artista era deja un nume cunoscut şi cânta la cele mai bune teatre şi restaurante din Bucureşti.
Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș a prezentat „pe viu” un program de cântece românești la „Ora satului”: M-am jurat de mii de ori, Șapte săptămâni din post, Ce-i mai dulce ca alvița, Cine iubește și lasă, Geaba mă mai duc acasă, Mărie și Mărioară, Țigăneasca, Când o fi la moartea mea. După comentariile cronicarilor muzicali, prilejuite de debutul la radio și ecoul puternic în rândurile auditorilor emisiunilor radiofonice, Maria Tănase continuă să fie programată aproape săptămânal de Radio România.
Superba noastră Maria Tănase, extraordinara, fantastica Maria Tănase! Ce vremuri trăiește mereu poporul acesta sa nu-și poată exporta valorile... Edith Piaf a României, din punctul de vedere muzical, peste aceea din punct de vedere al stării de spirit. Minunea aceasta trebuie mereu făcută publică!Felicitări!
RăspundețiȘtergere