1851
Moartea lui Mary Shelley, 53, scriitoare
In 1818 a scris "Frankenstein", devenit un roman horror clasic.
Se presupune că scriitoarea s-a inspirat la crearea monstrului din roman după numele cetăţii Frankenstein. Romanul relatează viaţa tânărului elveţian Victor Frankenstein, care studiază la universitatea renumită din Ingolstadt şi care reuşeşte să realizeze un om artificial.
Romanul este prezentat în forma actuală a epocii, ca un roman sub formă de corespondenţă, evenimentele fiind relatate de Victor în scrisori adresate persoanei care conduce activitatea de cercetare. Victor îl atenţionează în relatările sale pe cititor că omul trebuie să-şi recunoască şi să respecte limitele posibilităţilor sale fără a căuta să-şi măsoare puterile cu Creatorul divin. Figura lui Victor Frankenstein se aseamă cu caracterele personajului Faust sau a eroului din mitologie, Prometeu.
Mary Shelley (Mary Wollstonecraft Godwin, 30 august 1797 - 1 februarie 1851) a fost o scriitoare britanică, dramaturg, eseist, biograf şi editor al operelor soţului ei, poetul romantic şi filozoful Percy Bysshe Shelley.
A fost fiica lui William Godwin, care era preocupat de filozofia politică şi a scriitoarei, filozoafei şi feministei Mary Wollstonecraft. Mary Shelley este cel mai bine cunoscută pentru romanul Frankenstein (1818), fiind considerată drept precursoarea scrierilor ştiintifico-fantastice moderne.
Mary Shelley născută Mary Wollstonecraft Godwin în Somers Town, Londra în 1797. Ea a fost cel de-al doilea copil al scriitoarei, filozoafei şi feministei Mary Wollstonecraft şi primul copil al filosofului, scriitorului, jurnalistului William Godwin. Wollstonecraft a murit la zece zile după ce s-a născut Mary, în urma unei febre puerperale; Godwin a lăsat-o pe Mary să crească împreună cu sora ei vitregă mai mare, Fanny Imlay, copilul lui Wollstonecraft şi al americanului Gilbert Imlay.
Lovita de boală la vârsta de 48 de ani, poeta a murit in 1851 de o tumoare pe creier.
La un an după moartea lui Wollstonecraft, Godwin a publicat „Memorii” (1798), o carte plină de amintiri despre soţia sa. Wollstonecraft, care a fost apreciată în timpul vieţii, după moarte a fost numită „târfă”, din cauza cărţii lui Godwin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu