Vali Ivan
Lomif
Pe-un franc poet (album complet) - Caragiale tălmăcit de Tudor Gheorghe
Sunt versurile lui Caragiale scrise în urmă cu mai bine de o sută de ani! "Toate-s vechi şi nouă toate!", cum ar spune, în replică, Eminescu. Ironic, păstrându-şi spiritul ludic şi acutul simţ critic, Caragiale este şi în versuri un corector al moravurilor vremii sale. Şi de ce nu şi al vremurilor noastre? Versuri de Caragiale? În anii comunismului, poemele sale au fost bine ascunse. Mulţi n-au crezut că dramaturgul a fost şi poet. Răsfoind paginile îngălbenite ale ziarelor din secolul trecut, maestrul Tudor Gheorghe l-a redescoperit pe Domnul Caragiale, aşa cum cu mare respect şi admiraţie îl apelează. "Mi se pare atât de contemporan Domnul Caragiale, încât pentru mine nu este mort. Aşa îi zic şi Domnului Eminescu! (Uite, ca o glumă, Nichita nu-i spunea Domnului Eminescu pe nume, ci: «Ai văzut Mişu ce bun e în poezia aia?» De parcă îl cobora acolo, între noi, la o şliboviţă!!) În clipa în care domnul Silvestru mi-a dat ideea cu poezia Domnului Caragiale am început să o caut. Dar... n-o găseam! Am găsit aşa, nişte colecţii, pe la bibliotecă, două-trei poezii, dar nu cele mai importante. Şi am găsit până la urmă o cărţulie, dar nici aceea întreagă, de prin 1930, din Colecţia Fundaţiei Regale", îşi aminteşte maestrul.
A adunat poem cu poem şi a creat spectacolul "Pe-un franc poet", pus în scenă la Teatrul Naţional din Craiova în 1981. Spectatorii au fost înmărmuriţi. "Am făcut spectacolul! Reacţia publicului la primul spectacol a fost incredibilă: la început nedumerire. (Trebuie să ne gândim şi la conjunctura din acea perioadă, când era frig în casă, când era frig în teatru, peste tot, iar eu spuneam poeziile alea). La început râdeau mânzeşte, neştiind ce să creadă, ce se va întâmpla, spunându-şi probabil: «Nu se poate! Ce se întâmplă? Ăsta e nebun?». Iar, pe final, când am spus: «Daţi-ne drumul din puşcărie/Daţi-ne posturi...», şi-au spus: «Dacă ţara e la mâna tuturor, hai, tată! De ce numai voi?». Şi aşa se încheia spectacolul, cu această poezie." Nu le venea să creadă! Când tuturor le era teamă să vorbească şi în şoaptă, Tudor Gheorghe spunea adevărul gol-goluţ în versuri ce loveau fără milă în guvernanţi şi nu numai. Concluzia propagandei: spectacolul a fost interzis!
"Dacă noi am fi avut un parcurs firesc de la dispariţia Domnului Caragiale până astăzi, politic vorbind, până la starea de azi... Dar noi am avut lumea Domnului Caragiale, din care mă bucur că nu fac parte, şi după aceea, mai târziu puţintel, a venit o nenorocire cumplită: războaiele, comunismul, şi... ne-au dat înapoi. Ne-am întors exact acolo: în lumea Domnului Caragiale. De-aia mă bate gândul să reiau acest spectacol, pentru că e mult prea de azi. Din punctul meu de vedere, genialitatea se manifestă la spiritele care sunt atemporale. Există însă şi poeţi de conjunctură. Dar poezia Domnului Eminescu, a Domnului Caragiale cuprinde poeme pe care zici că le-au scris astăzi."Sursa
Pe-un Franc Poet este un album recitat al interpretului român Tudor Gheorghe pe versurile poetului I. L. Caragiale
Detalii ale albumului
Gen: Folk
Limba: Romana
Sunet: Stereo
Inregistrat: Studio
Produs: Jurnalului National
Data lansarii: 2002
Lista pieselor
01. Sonet
02. De ce?
03. Iarna
04. Petitie catre guvern
05. Doina
06. Grecesc (cantec folcloric grecesc )
07. Discretie
08. Declaratie simbolista
09. Unei copile
10. Ion Prostul
11. Idila
12. Moarta!
13. Moartea protestantului
14. Erato, scapa-ma!
15. Amiaza maura
16. Ploaie de primavara (Pastel optimist )
17. Pastel Pesimist
18. Talmud
19. Flozoful Balgomirea
20. Din carnetul unui poet simbolist
21. Da,... nebun!
22. Jalba hotilor din inchisori
23. Raspuns la "Struna zilei"
Extraordinar! Multumesc!
RăspundețiȘtergereExtraordinar! Nu am stiut de Caragiale si de versuri si nici de spectacolul lui Tudor Gheorghe. Felicitari ca te-ai gandit sa-l preiei in blog, asa mai multi vor ajunge sa afle!
RăspundețiȘtergereCu stima,
Din Arizona.
Multumesc pentru vizite!
RăspundețiȘtergere