Pelicula cu asasinarea regelui Alexandru I, sotul Principesei Maria-Mignon a României
1922 - Are loc, la Bucureşti, logodna Principesei Maria-Mignon a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici). Nunta a avut loc la 08.06.1922, la Belgrad.
Principesa Maria Mignon, fiica mijlocie a lui Ferdinand si a Mariei
Principesa Irina a Greciei (devenită Ducesă de Aosta), Principesa Ileana, Regina Maria, Principesa Mărioara (devenită Regină a Iugoslaviei) și Principesa Elena (devenită Regina-mamă Elena)
Perioada domniei1922 - 1934
Născută6 ianuarie 1900
Gotha
Decedată22 iunie 1961 (61 ani)
Londra, Anglia
Căsătorită cuAlexandru I al Iugoslaviei
UrmașiPetru al II-lea al Iugoslaviei
Prințul Tomislav
Prințul Andrei
Casa RegalăCasa de Karađorđević
Casa de Hohenzollern-Sigmaringen
TatăFerdinand I al României
MamăMaria de Edinburgh
Majestatea Sa Maria, Regina Iugoslaviei, Principesă a României, Principesă de Hohenzollern (Marie von Hohenzollern-Sigmaringen, 6 ianuarie 1900, Gotha — 22 iunie 1961, Londra) cunoscută și ca Regina Marija a fost soția regelui Alexandru I al Iugoslaviei. În familie era numită Mignon spre a fi deosebită de mama sa.
Maria s-a născut în orașul Gotha, provincia Turingia, Germania, pe timpul domniei bunicului ei Ducele Alfred de Saxe-Coburg-Gotha și în perioada domniei în România a unchiului ei Regele Carol I. Mama sa era Maria de Edinburgh, fiică a prințului Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, fiul Reginei Victoria. Tatăl Mariei a fost Regele Ferdinand I al României.
S-a căsătorit cu regele Alexandru I al Iugoslaviei pe 8 iunie 1922. Maria și Alexandru au avut 3 băieți:
Prințul Petru (1923 – 1970)
Prințul Tomislav (1928 – 2000)
Prințul Andrei (1929 – 1990)
A devenit regina mamă a Iugoslaviei, după asasinarea regelui Alexandru I al Iugoslaviei la Marsilia în 1934. Cel mai mare fiu al ei a devenit rege sub numele de Petru al II-lea al Iugoslaviei, ultimul suveran iugoslav.
Maria a murit în exil la Londra, pe 22 iunie 1961 și a fost înmormântată la "Royal Burial Ground".
Alexandru I al Iugoslaviei
Alexandru I, numit și Alexandru I Karađorđević sau Alexandru Unificatorul (n. 16 decembrie 1888, Cetinje — d. 9 octombrie 1934, Marsilia) a fost întâiul rege al Regatului Iugoslaviei, fiind înainte, între anii 1921 – 1929, suveran al Regatului sârbo-croato-sloven.
Alexandru s-a născut la Cetinje în Muntenegru, fiind al patrulea copil al lui Petru Karadjordjevic și al Prințesei Zorka de Muntenegru. Copilăria și-o petrece în Muntenegru, rămânând fără mamă de la vârsta de doar un an. Își face studiile la Geneva și în Rusia.
În anul 1903, tatăl său devine rege al Serbiei. În anul 1909, Alexandru devine prinț moștenitor în locul fratelui său mai mare, care este obligat să renunțe la succesiune după ce în urma unui acces de furie lovește mortal pe unul dintre servitori. După moarte tatălui său, Alexandru este încoronat rege al Regatului sârbo-croato-sloven la data de 16 august 1921.
La Belgrad, pe data de 8 iunie 1922, Alexandru se căsătorește cu Principesa Maria de România, fiica Regelui Ferdinand al României și a Reginei Maria. Împreună au avut 3 băieți:
Prințul Petru (1923 – 1970)
Prințul Tomislav (1928 – 2000)
Prințul Andrei (1929 – 1990).
La 6 ianuarie 1929, Alexandru schimbă denumirea țării în Regatul Iugoslaviei.
Pe data de 8 octombrie 1934, Alexandru este asasinat de un revoluționar bulgar în timp ce se afla într-o vizită de stat în Franța, în portul Marsilia. Revoluționarul acționase în numele unei organizații macedoneene și a fost la rândul său ucis imediat după comiterea crimei.
A fost unul dintre primele asasinate care au fost filmate. Pe film nu este surprins exact momentul împușcăturii, ci momentele de imediat după.
Pelicula cu asasinarea regelui Alexandru I rămâne unul dintre cele mai prețioase momente istorice ce au fost vreodată filmate, alături de încoronarea țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, înmormântarea reginei Victoria a Regatului Unit, înmormântarea împăratului Franz Joseph al Austriei și asasinarea președintelui american John F. Kennedy.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu